Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Kupno]Komp do 2,2k bez GPU i HDD.

Ahmedcreep

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odświeżam, jutro wysyłam do hurtowni pliczek worda z taką tabelką:

n66ozl.png

Dysk jak mówiłem, na razie albo seagate barracuda 80gb, albo ssd a-data 120gb, albo WD jakiśtam 320GB sata2 z obecnego laptopa.

Grafika albo integra, albo stary geforce GS8400 512MB (karta "do internetu", ale bfp4f uciągnie.)

Zmienilibyście coś w tym zestawie? Ten komputer będzie moim oczkiem w głowie, i nie dopuszczę, aby dostało się do niego choćby trochę kurzu, nawet robię specjalne biurko pod niego.

Jak się okazało cena tej mobo w hurtowni jest o 60zł mniejsza niż na techplanet, więc mnie stać.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Podaj modele dysków. Nie możemy złożyć zestawu, jeśli dysk bądź nagrywarkę masz pod ATA, później zacznie się gra w bardzo małą wydajność oraz przejsciówki.

Opublikowano

Zalmanek nie ma filtrów, oraz mieści krótsze gpu, dysk to jakiś stary barracuda 11.cośtam 80GB na sata 1,5Gb/s. Wiem, że obniży wydajność, ale na pewno będzie wydajniejszy od mojego ścierwa. A za miesiąć kupuję odpowiednik 7870 od gigabyte, i wd caviara blue, i będzie gitowsko.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Jest to dysk pod serial ATA (sATA) I, więc jest to dobry dysk. Jednak pamiętaj, że znacznie obniży on prędkość komputera, będzie się pocił, a sam procesor i karta graficzna w pełni nie wykorzysta swojej "siły".

Opublikowano

Jest to dysk pod serial ATA (sATA) I, więc jest to dobry dysk. Jednak pamiętaj, że znacznie obniży on prędkość komputera, będzie się pocił, a sam procesor i karta graficzna w pełni nie wykorzysta swojej "siły".

Tłumaczysz to jak jakiemuś dziekcu, wiem, że to jest dysk na sata, bo właśnie go trzymam w ręce... wiem, że obniży wydajność, prawdopodobnie na ten miesiąc poszukam jakiegoś dysku ssd, prawdopodobnie adata 120gb, ale nie wiem, czy nie sprzedam go i nie kupie wdka odrazu.

25hmxok.png

Opublikowano

Tłumaczysz to jak jakiemuś dziekcu, wiem, że to jest dysk na sata, bo właśnie go trzymam w ręce... wiem, że obniży wydajność, prawdopodobnie na ten miesiąc poszukam jakiegoś dysku ssd, prawdopodobnie adata 120gb, ale nie wiem, czy nie sprzedam go i nie kupie wdka odrazu.

Od tego jest forum, żeby wytłumaczyć. Jakbym napisał to po swojemu, od razu byś naskoczył, że niezrozumiałe. Według mnie od razu lepiej wyposażyć się w dobry dysk (najlepiej WD Blue 1TB, Seagate Barracuda 1TB). Wersje 500GB są tańsze o ~50zł.

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze dysk nie ogranicza CPU ani GPU, to że mapa w grze będzie się dłużej wczytywała czy system dłużej uruchamiał nie znaczy że procesor czy grafika pracują na mniejszych obrotach niż z lepszym dyskiem...

Problemem jest to że trzeba dokupować kontroler ATA, bo ta płyta nie ma takiego złącza

Co do zestawu, zasilacz 500W wystarczy, pomijając już fakt że taniej na morelach

Opublikowano

Będę miał te podzespoły z hurtowni, ponieważ mam znajomości, więc wyjdzie 50-150zł taniej.

Co do nagrywarki: nie będę tego nawet montował, bo system i wszystko inne zainstaluje z pendrive'a. Poza tym wszystkio co mi potrzeba jest na darkwarez...

25hmxok.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze dysk nie ogranicza CPU ani GPU, to że mapa w grze będzie się dłużej wczytywała czy system dłużej uruchamiał nie znaczy że procesor czy grafika pracują na mniejszych obrotach niż z lepszym dyskiem...

Problemem jest to że trzeba dokupować kontroler ATA, bo ta płyta nie ma takiego złącza

Co do zestawu, zasilacz 500W wystarczy, pomijając już fakt że taniej na morelach

To co się zaoszczędzi na cpu itd, to wydasz w obudowę na morelach, także wychodzi tak samo.

Ja mam inne pytanie, na tej mobo i tym chłodzeniu do ilu będzie się dało wykręcić i5 3570k?

436951440626370320491.png

Opublikowano

Tak, Nie będę kręcił powyżej 4GHz, najlepiej wcale, bo tempy nie mogą mieć więcej niż 90 w stresie(tak wiem, te procki maja max 69stopni.), a takie by były dopiero gdzieś przy 5Ghz, więc dokręcę do 3.8 i jak będzie poniżej 50 w idle to zostawiam.

25hmxok.png

Opublikowano

Nie kupuj 3570k, tylko poczekaj 2 tyg na odpowiednik 4th generacji. Będą się one kręcić podobnie jak seria 2th, ponieważ znowu zastosowali to samo łączenie rdzenia z obudową procka, ale będą pobierały do 20 wat mniej energii, a energia do kompa idzie z wiatraka, który kosztował moich rodziców i mnie ponad 50 tys zł. Inie mam tak, że jak się przestanie kręcić to nie mam prądu, ponieważ mam transformator i takiej jakby akumlatory na 230v, które magazynują prąd.

Zapominasz o cenie. Haswellowy odpowiednik 3570k będzie pewnie 100-200 zł droższy

Opublikowano

Zapominasz o cenie. Haswellowy odpowiednik 3570k będzie pewnie 100-200 zł droższy

przez pierwszy miesiąc tak, ale jak ktoś tak jak ja i suras kupujemy na początku wakacji, to ceny już spadną. I właśnie lepiej brać za darmo 4 sigmy, czy zepfyry? wszystko 140mm.

25hmxok.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

spokojnie nawet do 4,7GHz, lecz stabilnie będę trzymał na 4,5 GHz, a będę tak dla funu nawet do 5 próbował, co pewnie po miesiącu skończy się pożarem. Case wezmę też z hurtowni, ponieważ znajomy który tam pracuje dołoży mi na lewo 3 sigmy evo do obudowy (taki prezent za moją pomoc mu w znalezieniu tej pracy)

Nie kupuj 3570k, tylko poczekaj 2 tyg na odpowiednik 4th generacji. Będą się one kręcić podobnie jak seria 2th, ponieważ znowu zastosowali to samo łączenie rdzenia z obudową procka, ale będą pobierały do 20 wat mniej energii, a energia do kompa idzie z wiatraka, który kosztował moich rodziców i mnie ponad 50 tys zł. Inie mam tak, że jak się przestanie kręcić to nie mam prądu, ponieważ mam transformator i takiej jakby akumlatory na 230v, które magazynują prąd.

Skąd wiesz, na jakie zegary polecisz ? Haswell na starcie jest ciepły, a jak trafisz się na "cieplejszego", to bez zdejmowania IHS się nie obędzie.

Ja bym z tym poczekał. 550zł za MOBO, które za jakiś czas wyrwiesz za 100zł-150zł mniej ?

Opublikowano

Ten artykuł raczej zmieni podejście "kupuje teraz bo nie wytrzymam"

http://www.purepc.pl/podkrecanie/sprzedazowe_haswelle_slabo_sie_podkrecaja

gdyby nie chciało Ci się czytać:

wersje jakie trafiły do sprzedaży z ogromnymi trudami osiągają taktowania na poziomie 4200-4500 MHz

Opublikowano

Spoko. Dla mnie mieć procek który ma 4 rdzenie i taktowanie 3.4 ghza to cud techniki. W dodatku jak by się udało do 4ghz to by bylo super. Dodam, że kupuję również wd blue 750gb.

25hmxok.png

Opublikowano

Ok bede mial mozliwosc zwrocenia 4670k do 3 dni. Za ten czas moge go podkrecac i jak naprawde bedzie tak zle to zwroce i poczekam. Pisze z fona.

25hmxok.png

Opublikowano

Nie lepiej wziąć tańszego Ivy który cieplejszy w cale nie jest i ma większe możliwości OC ? procentowo to prawie nie ma różnicy w wydajności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...