Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

fatumboba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na wstępie proszę o podpięcie tego tematu,by uniknąć kolejnych postów i tematów śmiecących to forum. Chciałby również by moderatorzy zaczęli zwracać uwagę na spam jaki się tu robi.

Postanowiłem w jednym miejscu zebrać informacje i pogłoski na temat gry War Thunder. Informacje na temat wszystkich typów pojazdów etc. Zaczynamy.

WAR THUNDER

GENEZA GRY I OPIS:

Gra jest typowym MMO Simulation Game, co za tym idzie, ma obrazować nam walkę na różnych płaszczyznach takich jak: powietrze,woda i ziemia. Gra powstała jako bezpośrednia konkurencja dla produkcji wychodzących spod skrzydeł WarGaming.net. Twórcy gry,rosyjska firma Gaijin, słynie już z takich produkcji jak Birds of Steel, Wings of Prey, czy IŁ-2 Szturmovik: Birds of Prey. Została ona niedawno wzbogacona o kilku byłych pracowników białoruskiej firmy Wargaming,którzy zdecydowani są pokonać na rynku gier typu MMO ich byłych pracodawców. Pragnąc szybko wejść na rynek i dorównać konkurencji postanowiono zacząć od wypuszczenia gry o samolotach,w których mieli już duże doświadczenie. Gaijin zdecydowało się wykorzystać model z ich wcześniejszej gry Wings of Prey. Stąd gracze mający wcześniej styczność z ową produkcją widzą między nią a War Thunder wiele podobieństw. Oczywiście wszystko zostało podrasowane i okraszone troszkę lepszą grafiką i modelem latania, dzięki czemu otrzymaliśmy niesamowity kąsek dla fanów II Wojny Światowej oraz wszelkiego rodzaju gier lotniczych. Szybko zaznaczono,że gra będzie opierała się na trzech modelach gry, w którym gracze będą mieli okazję zasiąść za sterami samolotów,okrętów i pojazdów naziemnych. Zaczęcie od samolotów było dobrym ruchem, ponieważ konkurencja ze swoją produkcją World of Warplanes bardzo mocno się guzdrze,a sama gra okazuje się być bardzo słabą. Już na ten moment Gaijin wyprzedziło swoich konkurentów i szybko zmierza w kierunku dużego sukcesu.

OBECNY STAN GRY:

Gra obecnie jest w fazie otwartych Beta Testów. Do niedawna premiera gry była ustalona na Czerwiec 2013, jednakże w ciągu ostatnich dni została przesunięta na październik 2013.

SAMOLOTY W GRZE:

Samoloty zostały wprowadzone do War Thunder jako pierwsze ze wszystkich typów,które będą dostępne w finalnej wersji gry. Gra umożliwia nam zasiadanie za sterami legendarnych samolotów brytyjskich,amerykańskich,radzieckich,niemieckich i japońskich. Modele samolotów zostały oddane w najdrobniejszych szczegółach, a model uszkodzeń jest znany z IŁ-2 Szturmovik. Kontrola nad maszynami jest bardzo przyjemna i dosyć realistyczna jak przystało na symulator zręcznościowy. Starzy wyjadacze z IŁ-2 nie powinni oczekiwać 100% realizmu,gdyż większość ludzi nie posiada joysticków do gry oraz wystarczających umiejętności. W grze możemy polatać kilkoma rodzajami samolotów. Są to przede wszystkim myśliwce,bombowce,samoloty szturmowe, którymi zawalczyć można na 3 podstawowych rodzajach bitew. Oprócz 3 różnych rodzajów gry, różniących się stopniem trudności pilotażu, matchmaking gry dobiera nam losowy tryb gry i w zależności od wybranej mapy i trybu będziemy mieli inne cele misji. Nie raz będziemy walczyć o utrzymanie większej liczby lotnisk, będziemy próbowali zniszczyć wrogie cele naziemne lub toczyli ciężkie walki o utrzymanie kontroli w powietrzu. Jak na obecny stan gry bardzo dobrze to wszystko rokuje. W niedalekiej przyszłości oczekujemy kilku nowości w lataniu samolotami. Między innym otrzymamy możliwość latania z kokpitu w bombowcach. Jako,że aktualnie jest już możliwość niszczenia mostów za pomocą bomb można się domyślać,że zostaną dodane misje, w których będziemy mieli je wysadzić.

POJAZDY NAZIEMNE:

Na obecny moment o jednostkach naziemnych,które zawitają w grze możemy już co nieco powiedzieć. Po pierwsze jeśli chodzi o wprowadzenie ich do gry to Gaijin zapowiedziało,że odbędzie się to zaraz bo oficjalnej premierze gry. Co za tym idzie...październik 2013 na ten moment. System gry będzie podobny jak w przypadku samolotów, także tutaj nowych fajerwerków się nie spodziewajmy. Z pewnością wielu ucieszy,że nie będziemy tu jak w World of Tanks walczyli na małych mapkach z odległości 200/300 metrów,a na dużych mapach (być może nawet tych z samolotów) na realistycznych dla takich pojazdów dystansach. Nawet do 1500 metrów w przypadku czołgów i większych w przypadku dział samobieżnych. Skoro już wspomniałem o czołgach i działach warto wymienić wszystkie typy pojazdów, które będą dostępne w grze: czołg lekkie,średnie,ciężkie,niszczyciele czołgów,działa samobieżne,działa szturmowe,pojazdy opancerzone oraz wyrzutnie pocisków ziemia-ziemia. Jeśli ktoś nie zna się na militariach to polecam wujka Google. Gratką dla wszystkich fanów militariów będzie z pewnością możliwość ustawienia kamery z wnętrza czołgu co na pewno przyklimaci mocno grę i pozwoli podziwiać wnętrze prawdziwego czołgu. Patrząc na samoloty możemy być pewni,że będzie do zrobione porządnie. Dużą niewiadomą dotyczącą pojazdów naziemnych jest na razie to czy na początku będą one walczyły razem z samolotami na jednych bitwach,czy będzie to podzielone. Pamiętajmy,że Gaijin zmierza do prawdziwej Wojny Totalnej. Ostatnią ważną rzeczą są realia maszyn,które zostaną wprowadzone. Nie mamy tutaj co liczyć na pojazdy produkowane po 1945 roku jak to ma miejsce w WoT. Twórcy stawiają w tym zakresie na pełen realizm,co za tym idzie maszyny,które walczyły na froncie. Nie będziemy tutaj kierować pojazdami,które jakiś projektant nabazgrał podczas posiedzenia na kiblu. Dla twórców gry będzie to duże wyzwanie, by dorównać aktualnemu monopolowi World of Tanks,ale myślę,że jest na to olbrzymia szansa.

OKRĘTY:

Nie ma co dużo pisać. Wiemy,że w grze będą. Nie wiadomo kiedy i jak. Nie ma drzewek. Nic. Nie ma także do czego porównywać,gdyż Wargaming także z okrętami nie ruszyło. Pewne jest,że w War Thunder pojawią się one jako ostatnie. Na razie okręty pozostaną jedynie botami na mapach.

3w1 czyli Wojna Totalna:

Nie ma osoby,która gra w World of Tanks,World of Warplanes lub War Thunder i nie czeka na to. Trzy rodzaje jednostek ścierające się na jednej mapie niczym trzy żywioły. To będzie z pewnością epickie,ale żeby do tego doszło musimy jeszcze długo poczekać. Jednakże uważam,że firma Gaijin dojdzie do tego szybciej niż Wargaming. Szczególnie,gdy patrzy się jak szybko nadgonili zaległości z samolotami i już planują pojazdy naziemne. Sam jestem bardzo ciekaw jak to rozwiążą. Ile osób będzie jednocześnie na bitwie etc. Za wiele nie można napisać. Na pewno nie faktów. Możemy tylko gdybać. Lecz jak pisałem,chyba każdy z nas na to czeka,by sprawdzić jak zostanie to rozwiązane.

Gaijin vs. Wagaming

Jak wypada walka dwóch gigantów? W zasadzie to prawie wojna domowa patrząc na to,że Gaijin to firma rosyjska,a Wargaming białoruska. Może będę zbyt stronniczy i zbyt znużony białorusinami,ale uważam,że Gaijin niedługo przechyli szalę na swoją korzyść i odbierze masę graczy konkurencji. Poniżej zamieszczę porównanie produkcji obu firm. Będzie to porównanie typowo techniczne i ekonomiczne. Nie będzie to porównanie samej gry.

World of Tanks/World of Warplanes:
+ duża ilość graczy

+ wyrobiona renoma
+ monopol na rynku
+ dobra grafika i udźwiękowienie
+ klanówki,kompanie i 3 osobowe
plutony

- bez konta i czołgu premium dłuższa gra uciążliwa

- im mniej wiesz tym lepiej śpisz, ogromne przekręty w grze

- faworyzowanie słabych graczy,by nie uciekali od gry

- słabe wsparcie dla graczy, brak jakiejkolwiek tolerancji dla krytyki

- tragiczne forum i coraz większa cenzura

- kasa,kasa,kasa,kasa i jeszcze raz kasa

- tragiczne World of Warplanes

War Thunder:
+ Beta Test i już ponad milion rejestracji
+ świetna grafika i dźwięki

+ dużo lepsza optymalizacja

+ ciągłe patche i poprawki
+ firma słucha uważnie czego chcą ludzie

+ 4 osobowe oddziały
+ dobra ekonomia gry, bez premium dajemy radę

- droższe konto i waluta premium niż w World of Tanks

- Gaijin to rosyjska firma, możliwe,że jak koledzy z Białorusi pójdą na kasę

Kilka zdań od autora:

Ten temat został utworzony w celu uniknięcia spam i dalszych, ciągle powtarzających się pytań o pewne sprawy. Mam nadzieję,że skończycie z zakładaniem nowych tematów i pisaniem postów z pytaniami odnośnie gry, na które odpowiedź możecie znaleźć tutaj i w kilku innych poradnikach. Wybaczcie moje sfrustrowanie,ale niektórzy nie potrafią zebrać do kupy informacji z różnych tematów. Co do mojej postawy to mam nadzieję,że zrozumiecie pewne zarzuty wysuwane tu przeze mnie do firmy Wargaming i ich gier,ale byłem u nich graczem przez 3 lata (łącznie z Beta testami i kilkunastoma tysiącami bitew) i widzę co porobiło się w głowach zarządu Wargaming. Niestety ludzie odchodzą i pozostają przy War Thunder. Nadchodzi nowa era. Uważam,że War Thunder nie tylko w szybkim czasie dorówna fenomenowi World of Tanks,ale także stanie się jego pogromcą na rynku gier MMO tego typu. Cieszy mnie niezmiernie fakt jak twórcy na razie rozwijają grę i mam nadzieję,że ich stosunek do graczy się nie zmieni jak to było w przypadku Wargamingu.

Przydatne linki-Bądźcie na bieżąco!!!

Drzewka rozwoju pojazdów naziemnych:

http://i.imgur.com/POFcCe2.jpg
http://i48.tinypic.com/i4mpmt.jpg
http://i49.tinypic.com/kd4i9s.jpg
http://i50.tinypic.com/257224i.jpg

Spis poradników do War Thunder:

http://www.mpcforum.pl/topic/898001-spis-poradnikw/

Strona główna War Thunder:

http://warthunder.com/pl/

Polska oficjalna strona:

http://warthunder.pl/

Oficjalny Facebook War Thunder:

https://www.facebook.com/WarThunder?fref=ts

Kanał YouTube Gaijin:

http://www.youtube.com/user/gaijinent?feature=watch

Kanał Bajtka z wieloma poradnikami:

http://www.youtube.com/user/bajtek55

Na koniec mały apel do wszystkich użytkowników forum i graczy. Piszcie tutaj jeśli znajdziecie jakiekolwiek nowe informacje lub przeczytane/usłyszane plotki/pogłoski na temat gry. Jednocześnie proszę o nie zakładanie tematów z pytaniami, na które odpowiedzi możecie znaleźć tutaj. Zwracam się także do moderatorów by zaczęli dbać o ten dział i ograniczali niepotrzebny spam.

Jeśli uważasz,że w jakikolwiek sposób przydał Ci się ten temat lub wydaje Ci się przydatny kliknij LUBIĘ TO!

Cały zawarty w tym temacie tekst jest napisany w 100% przeze mnie i nie zezwalam na kopiowanie jego zawartości, za wyjątkiem linków podanych w jego treści.

Opublikowano

Dzięki. Jeśli to temat o wszystkim w War Thunder a widzę że się znasz, wiec może wiesz czy będzie opcja grania jako zwykły żołnierz że na przykład możesz wyjść z samolotu/czołgu lub będzie można kierować działami przeciwlotniczymi na lotniskowcu lub na ziemi? Albo prowadzenia tych ciężarówek co są jako cele naziemne w bitwach? Zastanawiam się nad tym ponieważ w szybkiej kampanii widać ile ci zostało okrętów samolotów czołgów i zwykłych żołnierzy w wojnie. A słyszałem ze mają wprowadzić ten tryb wojny światowej i jeśli to będzie na tej samej zasadzie co kampania to w tedy jak by się traciło np: żołnierzy jeśli ich niema? A i powiedz mi czy to że karabiny mają większy kaliber to znaczy że są silniejsze(tak myślę) i czy wpływają na celność bo kiedy używałem 7 nawet dobrze szło zawsze w górnej stronie tabeli (mój rekord to 7! :D gram 3 dzień :P) a jak kupiłem nowe ,teoretycznie szybsze i lepsze samoloty z kalibrem 12, to ledwo dwóch zestrzeliłem ;/.

sygnaturap.jpg

Opublikowano

Dzięki. Jeśli to temat o wszystkim w War Thunder a widzę że się znasz, wiec może wiesz czy będzie opcja grania jako zwykły żołnierz że na przykład możesz wyjść z samolotu/czołgu lub będzie można kierować działami przeciwlotniczymi na lotniskowcu lub na ziemi? Albo prowadzenia tych ciężarówek co są jako cele naziemne w bitwach? Zastanawiam się nad tym ponieważ w szybkiej kampanii widać ile ci zostało okrętów samolotów czołgów i zwykłych żołnierzy w wojnie. A słyszałem ze mają wprowadzić ten tryb wojny światowej i jeśli to będzie na tej samej zasadzie co kampania to w tedy jak by się traciło np: żołnierzy jeśli ich niema? A i powiedz mi czy to że karabiny mają większy kaliber to znaczy że są silniejsze(tak myślę) i czy wpływają na celność bo kiedy używałem 7 nawet dobrze szło zawsze w górnej stronie tabeli (mój rekord to 7! :D gram 3 dzień :P) a jak kupiłem nowe ,teoretycznie szybsze i lepsze samoloty z kalibrem 12, to ledwo dwóch zestrzeliłem ;/.

Sekundka, po kolei Ci odpowiem.

1.Jeśli chodzi o wprowadzenie piechoty to na ten temat nic nie pisze,nic nie wiadomo. Ale logicznie myśląc to nie ma być Battlefield,a gra o pojazdach. Wątpię czy wprowadzą takie coś, chyba zabrałoby to dużo klimatu tej grze. Tu chodzi o pojazdy.

2. Tryb Wojny Światowej to będą prawdopodobnie klanówki. Jeśli grałeś w World of Tanks to może kojarzysz,że tam także jest mapa świata i prowincje o które walczą klany. Tu pewnie zrobią coś podobnego.

3. Jeśli o kaliber karabinów chodzi to oczywiście dobrze myślisz. Większy kaliber równa się większej sile ognia. Różnice? Większe kalibry najczęściej są mniej szybkostrzelne i mają mniejszą pojemność magazynka,ale przy dokładnym celowaniu pozwalają w jednej lub dwóch seriach zestrzelić przeciwnika. Siedząc komuś na ogonie musisz pamiętać o wielu rzeczach. Jeśli je opanujesz to z pewnością dasz radę. Pfff nie wiem nie będę tutaj pisał, jeśli będziecie chcieli to ze względu na to,że posiadam jakąś tam wiedzę mogę napisać poradnik walki do War Thunder. Taki typowy, bez zbędnego pitolenia (co robić lecąc za kimś, jak włączać się do walki i jak uciekać). Jeśli nie to polecam kanał Bajtka,który ma także trochę poradników na swoim kanale (link w głównym poście)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

''Nie ma także do czego porównywać,gdyż Wargaming także z okrętami nie ruszyło '':Tu mi się nie zgadza Wargaming coś kombinuje z okrętami na youtube jest gameplay z gry ale w słabej jakości trudno ocenić jak to wygląda.Wiem że temat jest założony przed wejściem Wargaming z okrętami ale przyda się mała aktualizacja tematu :D

Linki:

Gra-http://worldofwarships.com/(nie wiem jak jest z zapisami na bete)

Gameplay-

(słaba jakość)

POMOGŁEM DAJ LUBIĘ TO:D

ab0bc93176c28908944588b712d630d4593d8605.png

Opublikowano

Wybacz, akurat nie śledzę wiadomości o World of Warships, a filmik wyłączyłem po 40 sekundach. Nie ze względu na jakoś video, ale po prostu tragiczność wykonania gry. Ale dobrze,że znalazłeś coś takiego :)

Opublikowano

hmm no wiem czy taka bardzo kiepska musiał bym w to sam zagrać widziałem inne filmiki i koncepcja łodzi podwodnych, niszczycieli itd. jest całkiem fajna.Ale co innego patrzeć na filmik a sprawdzić samemu czy to jest wg. grywalne :D

POMOGŁEM DAJ LUBIĘ TO:D

ab0bc93176c28908944588b712d630d4593d8605.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Radzę dopisać do plusów WG ilość zarejestrowanych graczy... czyli ponad 50 milionów(w samym WoT). Ok. 50 razy więcej niż WT.

Opublikowano

Radzę dopisać do plusów WG ilość zarejestrowanych graczy... czyli ponad 50 milionów(w samym WoT). Ok. 50 razy więcej niż WT.

Czy to plus to bym polemizował. A patrząc na to jak długo już na rynku jest WoT,a ile WT dopisywanie tego nie ma sensu. Liczy się kto zostanie przy WG,a kto przy Gaijin. To będzie walka. Pamiętaj,że w obu grach będą w większości Ci sami gracze. Pytanie która gra ich bardziej przyciągnie.

Opublikowano

Nie gadaj, że 50 razy więcej, bo niedawno mieliśmy event z okazji trzech milionów. Poza tym naucz się czytać:

World of Tanks/World of Warplanes:

+ duża ilość graczy

YGsMv3q.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie gadaj, że 50 razy więcej, bo niedawno mieliśmy event z okazji trzech milionów. Poza tym naucz się czytać:

Nawzajem. Kiedy to pisałem było

War Thunder:

+ Beta Test i już ponad milion rejestracji

I napisałem żeby dodali do tego plusa ILOŚĆ graczy czyli 50 milionów(czy tam ile ich teraz jest). Żeby jakieś porównanie było, a nie WG dużo Gajiin milion.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie, jeżeli to jest beta to w dniu premiery konta zostaną zresetowane?

Daj + to nie boli

~~♦ Miami Heat ♦~~

heatssigclean.jpg

Opublikowano

Nie, czyszczenie kont nie jest planowane. A jeśli by to zrobili, na pewno zwrócą złote orły - ale wątpię, żeby resetowali. Zbyt dużo graczy by odeszło.

YGsMv3q.jpg
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Poradnik nieaktualny, close. W najbliższym czasie napisze nowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...