Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie kompa

Reporter88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy kto mi pomoże dostanie Like'a i 5 w profilu :)

Zamierzam sobie złożyć kompa. Właściwie nie złożyć tylko wymienić. Procesor, płyta główna, ram i karta graficzna. Co mi polecacie do 1300zł. Ja sobie myślałem, że nie potrzebuje zbyt dobrego środka, gdyż mam monitor mały, który ma rozdzielczość 1280x1024.(wiem, mały ale fajnie mi się na nim gra, już się przyzwyczaiłem:P) Co powiecie na:

Karta graficzna: Radeon 7850 wersja 1gb - i tu pytanie czy w mojej rozdzielczości zrobi jakąś różnice wersja 2gb?

Procesor: Phenom II x4 955 AM3 black edition box - i tu następne pytanie. jaka do tego tania płyta główna? Albo czy znacie jakiś inny procek dobry w podobnej cenie. Nie zamierzam zbytnio przekraczać kwoty 1300zł, pamiętajcie.

Ramy: 8gb ramu DDR3. Tylko jakiej firmy polecacie, żeby nie przekraczała wartość 170zł.

Myśle, że to troszeczkę przekroczy cenę, no ale jeszcze sprzedam swój środek po kupnie więc nie będzie tak źle. W dodatku niektóre rzeczy mogą być używane, tylko żeby były sprawne.

Czy na takim kompie, na tej rozdzielczości Crysis 3 pójdzie na wysokich z MSAA x2/4?

A i jeszcze coś- komp tylko do gier i filmów :D No i jeszcze coś. Czy na takie wyposażenie wystarczy zasilacz 500W mocy? No i jeszcze coś. Czy po zmianie tego całego sprzętu trzeba robić formata? Mam przenośny dysk mogę sobie zapisać dane. No i jeszcze coś xD. Dla mnie płynność obrazu to 25FPS, więc chciałbym, żeby tak chodził mi Cr3 na wysokich.

Opublikowano

Czytajcie. 500w zasilacz mam. A ramy do 170 zł. No i napisałem jeszcze, że nie wszystko musi być nowe. Niektóre mogą być używane oprócz procka i karty.

Opublikowano

Uważaj na podzespoły które są zintegrowane.. Jeżeli masz takie to możesz mieć lipę. =/

A co do części do montażu. Sam się przykładam do podrasowania mojego komputera. Szukam i szukam i to co widzę to jest porażka.. W jednym miejscu procek może kosztować nawet 700 zł, a w drugim to samo 400 zł. :)

Opublikowano

Zasilacz do wymiany. na co ci te 8 GB ram jak 4 albo 6 spokojnie starczy, c3 pójdzie ale musiałbyś podkręcić procka bo bd ograniczał kartę graficzną

Opublikowano

Zasilacz hedy 500w. Czy ilość watów wystarczy do zasilenia tego sprzętu?

Nie wystarczy, a to co składasz to się nie godzi, masz tutaj zestawy ;)

Za ~~1400zł :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=70749&s=76672&s=72443&s=72778&s=56411

A tutaj już w normalnej cenie :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=48565&s=71068&s=74691&s=72778&s=56411

Albo alternatywa AMD :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=74691&s=71874&s=72602&s=73677&s=73828&s=48565

Opublikowano

Jak widzę połowa ludzi tutaj się na niczym nie zna. Co ty myślisz, że ja zasilacz 1500w kupię? Powodzenia...

A czemu zasilacz do wymiany? 500w nie wystarczy, czy co? @Up przecież podałeś też 500w zasilacz a piszesz, że nie wystarczy. Uzasadniajcie swoje wypowiedzi. A jakby jeszcze bardziej mi budżet się zwiększył zasilacz wystarczy do np. i5 2300-2500k oraz radeona 7850 1gb?

I czy bardzo się różni ram 1333hz od 1600hz. Czy nie lepiej mieć 8gb 1333hz od 4gb 1600hz?

Czemu procek będzie ograniczał kartę?

Czy Intel Core i3-3220 Ivy Bridge LGA1155 BOX jest dużo lepszy od Phenom II x4 955 AM3 black edition box? I czym się różnią. W tym co widze na testach pisze: Core 2/4. Co to znaczy?

Mam dużo pytań. Wiem, że pisze to wszystko nie po kolei ale pytania przychodzą nagle :P Oraz jeszcze coś. Mój budżet powoli się zwiększa, teraz jest to 1500zł :P

Opublikowano

Nie patrzy się na moc zasilacza tylko na markę i jakość. Jest słaby ponieważ jest wykonany z słabej jakości elementów. I zamiast 500W możesz mieć o wiele mniej. A 1333MHz wystarczy. Lepiej kupić mniej RAMu, ale za to lepszy procesor czy kartę graficzną. W przyszłości sobie kupisz więcej jeśli będzie taka potrzeba.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Core i3 lepszy wydajniejszy i szybszy a pamieć ram 1600MHz jest szybsza od 1333MHz

A zasilacz jakiś firmowy a nie noname bo jak Ci uszkodzi jakieś podzespoły to co zrobisz

Opublikowano

Najlepszy z tych zestawów i tak będzie oparty na i3 w większości gier (bo są wyjątki, w których to Athlon wygra, ale to na razie kilka tytułów i według mnie nie warto).

Jak widzę połowa ludzi tutaj się na niczym nie zna. Co ty myślisz, że ja zasilacz 1500w kupię? Powodzenia...

A czemu zasilacz do wymiany? 500w nie wystarczy, czy co? @Up przecież podałeś też 500w zasilacz a piszesz, że nie wystarczy. Uzasadniajcie swoje wypowiedzi. A jakby jeszcze bardziej mi budżet się zwiększył zasilacz wystarczy do np. i5 2300-2500k oraz radeona 7850 1gb?

I czy bardzo się różni ram 1333hz od 1600hz. Czy nie lepiej mieć 8gb 1333hz od 4gb 1600hz?

Czemu procek będzie ograniczał kartę?

Czy Intel Core i3-3220 Ivy Bridge LGA1155 BOX jest dużo lepszy od Phenom II x4 955 AM3 black edition box? I czym się różnią. W tym co widze na testach pisze: Core 2/4. Co to znaczy?

Mam dużo pytań. Wiem, że pisze to wszystko nie po kolei ale pytania przychodzą nagle :P Oraz jeszcze coś. Mój budżet powoli się zwiększa, teraz jest to 1500zł :P

1. Co do zasilacz kolega wyżej wyjaśnił - zobacz sobie czarną listę zasilaczy oraz odpowiednie linie i wnętrze takiego badziewa, a potem porównaj do czegoś markowego. Od razu będzie widać różnicę, porządny zasilacz zapewni bezpieczeństwo reszty podzespołów, a cały ten system PFC można w dupę sobie wsadzić, bo nadal shit typu LOGIC/HEDY/DEER jest w stanie uwalić kompa.

2. Nikt nic takiego nie powiedział, ba, pewien użytkownik laba połączył GTX670 z i3 i wyniki były dość zaskakujące ;)

3. Tak samo jak napisałem wcześniej - Phenom/Athlon x4 będą lepsze tylko w nielicznych tytułach.

4. Jak masz 1500zł to zamiast i3 bierz i5 3350P. Wtedy Phenom już leży całkowicie.

Opublikowano

Tak właśnie myśle, żeby kupić ram firmy good ram 2x2gb za 106zł, płytę główną tę co podałeś MSI H61M-P20 (G3) Intel H61 LGA1155 (PCX/DZW/LAN/SATA/USB2/DDR3) za 153zł. To na pewno. No i jeszcze uparłem się na tą kartę 7850 gigabyte wersja 1gb. No ale jak już dołoże procek i5 to już będzie za dużo. No bo jeszcze muszę zasilacz kupić to będzie zdecydowanie za dużo. Więc sobie kupie tego i3 3220 chyba. Tylko boli mnie, że w tym i3 są tylko 2 rdzenie :(

Opublikowano

Tak właśnie myśle, żeby kupić ram firmy good ram 2x2gb za 106zł, płytę główną tę co podałeś MSI H61M-P20 (G3) Intel H61 LGA1155 (PCX/DZW/LAN/SATA/USB2/DDR3) za 153zł. To na pewno. No i jeszcze uparłem się na tą kartę 7850 gigabyte wersja 1gb. No ale jak już dołoże procek i5 to już będzie za dużo. No bo jeszcze muszę zasilacz kupić to będzie zdecydowanie za dużo. Więc sobie kupie tego i3 3220 chyba. Tylko boli mnie, że w tym i3 są tylko 2 rdzenie :(

Nie, najlepiej weźmy procesor gdzie jest mnóstwo "rdzeni", FX 8120 "ma" ich 8, więc będzie najlepszym wyborem pod gry...

Jak już mówiłem - na razie w nielicznych tytułach dwóch jajek brakuje. Najważniejsza jest karta graficzna i najlepiej wszystko właśnie w nią ładować (oczywiście z umiarem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...