Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

problem assembler i jego rozwiazywanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

problem z assemblerem i jego rozwiązywanie

chejka mam taki problem am kod i niewiem co on znaczy. chciałbym aby mi ktoś wytłumaczył jak idiocie linijka po linijce

.model tiny

.code

tekst db 'To jest chyba tekst $'

start

mov ax,@data

mow ds,ax

mov ah,09h

mow dx,offset tekst

int 21h

mov ah,01h

int 21h

mov ag,4ch

int 21h

.stack 512

end start

Opublikowano

prze analizowałem i nie wiem czy dobrze

1. określamy model programu

2.zaczynamy segment kodu

3.deklarujemy nasza zmienną teks i przyjęła ona wartość 'To chyba teks$'

4.start programu

5.numer segmentu @data

6.wpisujemy do ds .model tiny - oznacza model pamięci w którym zarówno kod i dane programu muszą się zmieścić w 64 k więc w tym programie segment danych jest jednocześnie segmentem kodu

7. następuje wywalanie funkcji 09h (służy do wysyłania na ekran ciągu znaków zakończonych '$' . Adres ciągu znaków znajduje się w parze rejestrów ds;dx (do ds wysłało wartość wyżej).

8.do dx wysyłamy offset zmiennej

9. przerwanie o numerze 21h ( czy to jest przerwanie programy w danej linijce ???????)

10. funkcja 01h czeka na klawisz ( czy to oznacza ze jak wyświetli mi się na ekranie napis to czeka aż wcisnę klawisz ??????)

11. przerwanie o numerze 21h ( czy to jest przerwanie programy w danej linijce ???????)

12. przepisanie do rejestru AH wartości 4CH i funkcji ( co to znaczy ????????/)
13. przerwanie o numerze 21h ( czy to jest przerwanie programy w danej linijce ???????)
14. stack 512 mówi nam o tym, ile miejsca zostanie przeznaczone na stos (jak i dlaczego ?????????/)
15. kończenie programu
NIE WIEM CZY TO DOBRZE JEST WYTŁUMACZONE NIE ZNAM SIĘ NA TYM PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ ODP.
Opublikowano

ogarnąłem to tylko chciałem się dowiedzieć czy dobrze robię jak byś mógł to byś napisał co ?

Robisz bardzo źle, nie pisz w asmie pod dosa ... Pisz pod windowsa, nie ucz z tutów sprzed 25 lat.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...