Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Thresh - Władca dusz.

Aciek666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thresh_Splash_1.jpg

1. 'Małe' wprowadzenie, osiągnięcia oraz historia Thresh'a.

Jeżeli myślisz, że za pomocą sprawdzenia samego buildu, masterków czy skilli Ci wystarczy, to nie jest to poradnik dla Ciebie. Odpuść sobie. Taki profesjonalista jak Ty nie potrzebuje czytać mojego poradnika. To jest także poradnik dla ludzi którzy zaczynają swoją grę.

Zapraszam do innych poradników stworzonych przez moją osobę:

Przeczytaj na MPC -- | Malzahar - To Ja jestem voidem. | --

To jest ukryta treść, proszę

[Jest na razie jeden, ale już niedługo pojawi się więcej]

Historia:

"Thresh to szalony żniwiarz, którego łańcuchy niewolą dusze żywych. Chwila wahania w momencie zauważenia duchowej sylwetki i ucieczka stanie się niemożliwa. Pozostawia po sobie puste zwłoki, których dusze zostały wyrwane i uwięzione w jego latarni. Strażnik Łańcuchów uwielbia znęcać się nad swoimi ofiarami, zarówno przed, jak i po śmierci. Jego ponure zadanie nie dobiega końca i wciąż podróżuje po świecie w poszukiwaniu kolejnych dusz.

Cała wędrówka Thresha przez Valoran jest dokładnie zaplanowana . Każdy cel wybiera osobno, w pełni skupiając się na każdej z dusz. Izoluje swoje cele i rozpoczyna chorą zabawę, celem doprowadzenia ofiar do szaleństwa. Gdy Thresh zainteresuje się jakąś duszą, nie odpuści, dopóki jej nie zdobędzie. Następnie zaciąga zdobycz na Shadow Isles, gdzie czeka ją straszliwy los. To jego jedyny cel.

Niewiele wiadomo na temat przeszłości Strażnika Łańcuchów, a wiele szczegółów istnieje tylko w rymowankach i opowieściach. Opisują one sadystycznego nadzorcę więzienia, który żył wiele wieków temu i lubował się w torturowaniu więźniów. Cierpliwy i brutalny, korzystał z wielu metod, by doprowadzić swoje ofiary do szaleństwa, nim ich ciała się poddały. Łańcuchy były jego ulubionym narzędziem tortur, a ich szczęk zwiastował nadejście nadzorcy oraz agonię wybranej ofiary. Jego okrutne rządy trwały długo, dopóki więźniom nie udało się uciec podczas zamieszek. Obezwładnili go i, bez żadnych ceremonii i współczucia, powiesili na jego własnych łańcuchach. I tak oto zaczęło się nieżycie straszliwego widma znanego jako Thresh – a przynajmniej tak mówią legendy.

Teraz Thresh wędruje po świecie, pozostawiając po sobie strach i rozpacz. Jednakże, jego złowieszcze działanie ma cel, a dusze zwykłych śmiertelników nie wystarczą. Poszukuje silniejszych dusz. Dopiero wtedy, gdy złamie ducha najpotężniejszych wojowników Valoranu zdobędzie to, czego potrzebuje.

„Istnieje tylko kila rzeczy, które są równie przyjemne, co niszczenie czyjegoś umysłu kawałek po kawałku”.
-- Thresh"

2. Wady i zalety.

[Q] death-sentence_20.pngDeath Sentence
[W] dark-passage_20.png
Dark Passage
[E] flay_20.pngFlay
[R] the-box_20.png
The Box
[P]asyw damnation_20.pngDamnation

Zalety:
+ AoE (obszarowa) tarcza. [W]
+ Przyciąganie sojuszników za pomocą swojej latarni.
+ Przyciąganie przeciwników jak i przyciąganie się do nich za pomocą [Q]
+ Nieskończenie ilość dusz które dają AP jak i pancerz [P]
+ Zasięg jego [Q]
+ Dusze można zbierać za pomocą Latarni [W], nie trzeba podchodzić.
+ Oprócz [Q] chwytaka posiada umiejętność która potrafi przyciągnąć wroga lub go przesunąć. [E]
+ Zatrzymuje odskok Caitlyn jak i Tristany, gdy dobrze użyjemy [E]
+ Posiada dobry DMG + [Q] dodatkowy z dusz.

+ [W] Może robić z Warda.

Wady:
- Jego chwytaka nie wyrzuca od razu [Q] wymaga chwili, by rzucić umiejętność.
- Trudny do połapania się za pierwszym razem.
- Smartcast (włącza się od razu) ulti [R] w dodatku o małym zasięgu.
- Łatwo uciec od jego ultimate [R]
- Bez run praktycznie nie mamy pancerza ze względu na[P]asyw.

3. Najgroźniejsi przeciwnicy
Pamiętaj o tym, że nawet support może mieć godnych przeciwników.

A o to lista:
alistar_20.png Alistar [9/10]
blitzcrank_20.png Blitzcrank [6/10]
janna_20.png Janna [3/10]
leona_20.png Leona [8/10]
lulu_20.png Lulu [7/10]
lux_20.png Lux [2.5/10]
nami_20.png Nami [5/10]
nunu_20.png Nunu [3/10]
sona_20.png Sona [5.5/10]
soraka_20.png Soraka [6.5/10]
taric_20.png Taric [11/10]
zyra_20.png Zyra [9/10]

Najlepszy ADC ?

Jest nim zdecydowanie vayne_20.pngVayne Większość ADC dobrze się z nim sprawuje. Przede wszystkim te które nie posiadają ucieczki jak ashe_20.pngAshe czy draven_20.pngDraven

4. Zastosowanie umiejętności i rozgrywka.

57114564835428981831.jpg

81504326912518591451.jpg

[KLIKNIJ, ABY DOWIEDZIEĆ SIĘ W JAKICH MIESJACH JESZCZE MOŻNA STAWIAĆ WARDY BEZPIECZNIE]

Jako pierwszą umiejętność bierzemy death-sentence_20.png Death Sentence [Q] jest ku temu bardzo ważny powód. Zasięg jego chwytaka jest naprawdę długi, tak więc jeżeli zdecydujemy się invade'ować (zaatakować ich dżunglę) na pierwszym poziomie to właśnie ta umiejętność potrafi sprawić, że nikt nie ucieknie.

death-sentence_20.png[Q] Death Sentence [Q] death-sentence_20.png

death-sentence_20.png Death Sentence oprócz złapania przeciwnika ma inne zastosowania.

1: Za pomocą łancucha przyciąga wroga dwukrotnie na krótki dystans. Tak więc jeżeli złapiesz kogoś, to odciągaj wroga lub przyciągnij go do siebie.

2. Po ponownym wciśnieniu Thresh wyrusza na łowy, między innymi przyciąga się do wroga. Pamiętaj, żeby trzeba ostrożnie, czasami można się przyciągnąć w sam wir walki.

dark-passage_20.png [W] Dark Passage [W] dark-passage_20.png

dark-passage_20.png Dark Passage To jedna z najważniejszych umiejętności Thresh'a.
1: Rzucając Latarnie możesz zbierać duszę. Nie musisz podchodzić.
2: Jeżeli sojusznik kliknie na latarnie, przenosi go do Ciebie.
3: Tarcza uaktywnia się na wiele sposóbów. Jeżeli nią nie trafimy. Nie przejmuj się.
- Sojusznicy wchodzący do zielonego pola które świeci dostaną tarczę.
- Gdy sojusznik użyje Latarni (przenoszenia), a Ty stoisz koło innych również inni dostaną tarcze.
- Jeżeli nikt nie dostanie tarczy nadal możesz jej uzyć wychodząc z okręgu i podejść do sojuszników.

Pamiętaj!
- Efekt nie kumuluje się!
- Zielona obręcz w okół latarni da sojusznikom tarczę.
- Wiele graczy nie wie jak dobrze używać latarni.

flay_20.png[E] Flay [E] flay_20.png

flay_20.png Flay Można użyć jako stuna (ogłuszenia), odepchnięcia czy przyciągnięcia.
Wszystko zależy od nas jak jej użyjemy.
1. Używając E będziemy widzieli strzałki w którą stronę wroga przesuną. Wroga nie ogłusza, ale ulimate

przerwywa.
2:
TEN TRIK DZIAŁA GŁÓWNIE Z [Q] death-sentence_20.png Death Sentence umożliwa przerwanie odskoku Tristany, Caitlyn czy nawet Ezreala jeżeli użyjemy szybciej niż on!

Już tłumaczę, gdy rzucimy [Q] death-sentence_20.png Death Sentence na
lub
przyciągniemy się, jestem niemalże pewny, że odskoczą. Tak więc używamy [E] flay_20.png Flay w przeciwnym kierunku, czyli do nas. Wtedy to przerwie im skok i przyciagnie do nas. Ciężko to zrobić, ale da się. Po 3-4 razie już się idzie przyzwyczaić.

the-box_20.png[R] The Box [R] the-box_20.png

the-box_20.png The Box opiszę krótko
Niestety ta umiejętność jest dobra wtedy, gdy przeciwnik nie ma Flash'a lub tego typu skilla.
Spowalnia o 99% na 2 sekundy, tak więc przydaje się do ucieczki i nie tylko. Zadaje dobry DMG, gdy przeciwnicy budują pierwszego blade-of-the-ruined-king_20.gif Wtedy są papierowi i łatwo ich zabić.

Combo:
[W] dark-passage_20.png Dark Passage ----> [Q] death-sentence_20.png Death Sentence ---> [R] the-box_20.png The Box ----> [E] flay_20.png Flay

[W] rzucamy do naszego sojusznika, może być to dżungler, zasięg latarni jest naprawdę długi, tak więc możemy spokojnie dać naszemu dżunglerowi który stoi pod wieżą latarnie, a on zajmie się resztą. Następnie jak złapiemy z [Q] naciskamy ponownie przenosząc się do niego i naciskamy [R] wtedy mamy pewność, że nie ucieknie. Podbiegamy do niego i używamy [E] w stronę jeszcze naszego działającego ulti.

Krótko o rozgrywce:
W początkowej fazie gry lapiemy przeciwnika ile się da, a naszego ADC prosimy, żeby szybciej zabijał miniony lub pushował. Chwytak nie leci przez potworki, lecz przez ściany już tak. Nie nadużywaj niepotrzebnie latarni/tarczy, używaj jej dla dżunglera, lub po to, żeby przeciwnicy nie dostali twojego sojusznika. Nie jestem w stanie dać Wam żadnych sensownych rad. W końcu gramy w czworo na linii, a nie 1 na 1 tak więc nie jestem w stanie Wam dać rad, bo bym musiał opisać wszystkie połączenia. Granie Threshem polega na zbieraniu dusz jak i wyciągnięciu Carry z ich drużyny a następnie użyć ultimate i dać naszej drużynie go zejść. Pamiętaj, że jesteś mięsem armatnim ! Jeżeli mają

, a nasz sojusznik jest po prostu za głupi, aby omijać Skillshoty Ezreala i gdy już nasz umiera, jeżeli tarcza nie pomoże. BĄDŹ JEGO PLECAMI. Idź za nim tak, aby Skillshoty Ezreala go nie trafiły. To samo z ultimate
Jeżeli macie obaj malo żyć, zasłoń go. Ty nie potrzebujesz farmy, doświadczenia. Ty po prostu jesteś i masz pomagać. To twoja rola i tej linii zadecydowałeś/-aś zagrać!

Gdzie wardować?
94648519299804042347.jpg

Jak stawiać bezpiecznie wardy?

94893952936142777549.jpg

5. Build
Każda gra jest inna! Kupuj te przedmioty które są Ci najbardziej potrzebne!
Build jest prawie zawsze taki sam, różni się jedynie kolejnością. O to cały build:

ruby-sightstone.gifrunic-bulwark.gif boots-of-mobility.gif / lub / mercurys-treads.giflocket-of-the-iron-solari.gifshurelyas-reverie.giffrozen-heart.gif

Start (mamy już ciasteczko zwycięstwa jak i minutowego Warda, bo masterki):

explorers-ward.giftotal-biscuit-of-rejuvenation.gifkupujemy rejuvenation-bead.gifsight-ward.gifsight-ward.gifvision-ward.gifhealth-potion.gifhealth-potion.gif

Następnie jak się cofniemy, jest to tzw. Drugi start philosophers-stone.gif i kupujemy wardów na ile nas stać. Najlepiej 2 sight-ward.gif i jednego vision-ward.gif

Aktualny build: philosophers-stone.gif

Trzeci raz, gdy się wrócimy, kupujemy boots-of-speed.gif i ruby-crystal.gif lub jeżeli nam starczy kasy, sightstone.gif chyba, że jesteśmy bardzo bogaci to już ruby-sightstone.gif

Aktualny build: philosophers-stone.gifboots-of-speed.gifruby-crystal.gif / sightstone.gif / ruby-sightstone.gif

Jeżeli nam nie starczyło to kupujemy ruby-crystal.gif, a jeżeli nawet na to nie mamy, to same wardy. Reszta idzie według Buildu.

runic-bulwark.gifboots-of-mobility.giflocket-of-the-iron-solari.gifshurelyas-reverie.gif3092.png

KOMUNIKACJA NAJWAŻNIEJSZA!
Zapytaj czy twój tank przypadkiem nie zechciałby kupić
runic-bulwark.gif, wtedy możesz się skupić na Wardach bądź, kupować locket-of-the-iron-solari.gif Podwójna tarcza jest naprawdę silna. Jeżeli nie będzie chciał kupić to musimy kupić Bulwarka.

NIe kupujemy 6 itemu! Pamiętajmy, że musimy mieć sloty na wardy!

6. Masteriesy i Runy

Każdy woli co innego, tak więc napiszę tylko proponowany.

Posty typu:

"Złe masteriesy, ja wybrałbym takie" lub "Łee, co to za runy" mam kompletnie w dupie. Dziękuję. To jest kwestia indywidualna.

10955900095687230071.jpg

92412561467056519133.jpg

Mała informacja:

Poradnik nieudany, ale może ktoś go zaakceptuje. Po prostu nie sądzę, żeby komukolwiek się przydał, a mimo wszystko napisałem. Nie jest to co chciałem osiągnąć. Więc jedynie co mnie czeka to słowa krytyki. Jestem przygotowany na to! Ready, set... go !

Ludzi chcących poprawić sobie nastrój można podzielić na dwie kategorie. Niektórzy szukają kogoś bardziej zdołowanego od nich, by samemu poczuć się lepiej. Inni kierują wzrok ku czemuś ogromnemu, by sobie uświadomić, że ich problemy są bez znaczenia. ~ Madao

Malzahar, Thresh, Klinika pytań oczywistych

Opublikowano

Tresh moj main support, wedlug mnie jeden ( tak jak opisales) z najlepszy suppów na tą mete. Mogłeś dopisac o jego passwyce, oraz ze powinnismy outfarmić nią przeciwników ( 3 AA i przeciwny ADC nie ma pół hp) chyba ze to opisales, a ja jestem ślepy :P ogólnie poradnik mi sie podoba, tylko leona 8/10? ona doskakuje a my w tym czasie po jej "combo" oddajemy, swoim efektywniejszym q+e ( leona sie dociaga, my wtedy E) no ale to zalezy takze od mozgu, jak to rozegrać.

Opublikowano

Wiem czego mi brakowało ! Napiszę tipy w najbliższym czasie.

Ludzi chcących poprawić sobie nastrój można podzielić na dwie kategorie. Niektórzy szukają kogoś bardziej zdołowanego od nich, by samemu poczuć się lepiej. Inni kierują wzrok ku czemuś ogromnemu, by sobie uświadomić, że ich problemy są bez znaczenia. ~ Madao

Opublikowano

Nie postarałem się, to za mało. Ale już wiem co dodam. Wieczorem możecie zajrzeć. :)

#Edit

Brakowało mi zdjęć które już dodałem. Teraz już nie jest taki najgorszy.

Opublikowano

/Lekki odśwież.

Widać, że tutoriale do supportów nie są zbytnio cenione. :(

Chyba, że poradnik słaby, to idę popłakać w LEWYM kącie.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepszy tut jaki widzialem do tej pory na MPC Forum. Jakbyś miał chęci to bys mógł zrobić do Zac'a ten nowy champ jak wyjdzie bo gralem nim na PBE ale go nie ogarniam ;/ Więcej tutów plz ;d

qpos1x.png
Sygnatura wykonana przeze mnie.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepszy tut jaki widzialem do tej pory na MPC Forum. Jakbyś miał chęci to bys mógł zrobić do Zac'a ten nowy champ jak wyjdzie bo gralem nim na PBE ale go nie ogarniam ;/ Więcej tutów plz ;d

A myślałem, że do Malzy się postarałem ;_; No ale dzięki za odpowiedź.

NIe mam kasy do Zaca, kilka gier i bym go ogarnął. Może w dalekiej przyszłosci.

Opublikowano

Dobra co do buildu,wywalilbym lodowe serce i wszystko jest wporzadku

Maxowanie pewnie q/w/e jak znam zycie

Opis jest fenomenalnie zrobiony.Z run usunalbym cd i wrzucil armora/mr.

Ogolem:

Build:8/10

Maxowanie:10/10

Opis:10/10

Runy:7/10

Dodatkowo jeden punkt za caloksztalt i dopracowanie.

Ogolem 9/10 brawo.

sstwc.jpg

Opublikowano

Dodam, że zamiast 3110.png można kupić 3092.png

Sprawdzony sposób. Jeszcze dzisiaj świeży. Jeżeli przeciwny Combo-Breaker, typu Shyvana, Garen, Jarvan, Nasus goni naszego carry wtedy rzucamy 3092.png i po prostu nasz carry może spokojnie uciec.

Opublikowano

Fajny poradnik, wszystko ładnie opisane, szkoda że nie wszystkie wyglądają tak samo.

@Up - To jest o wiele lepsze, bo Thresh tak czy siak ma pancerz z pasywki, a ten itemek jest bardzo przydatny junglerowi, ze względu na ładowanie kasy.

2d82fcx.jpg
Opublikowano

Dodałem jeszcze parę pierdół, dzięki za opinie.

Opublikowano

poradnik fajny, mozna go zrobic pod adc ??

Można, ale to jest bezsens 1 na 5 gier nim wygrasz. On nie ma takich skilli na ADC.

Opublikowano

Dzięki za fajne opinie <3

Opublikowano

O chuj, Aciek wrócił na mpc.

Imo sightstone rush jest lepszy bo daje Ci więcej czasu na zdecydowanie się nad pierwszym itemem, zawsze jest ward pod ręką + Thresh bardziej skorzysta z dodatkowego hp niż regen.

W masteries nie ma potrzeby wydawania 21 punktów w utility, a w runach imo mr zamiast cdr, ale jak wolisz. I tak poradnik lepszy niż 95% gówna tutraj. Propsy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...