Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Vayne.

Szymico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

6oim1s.jpg

1.Krótko o Vayne:

Jest to champion AD Carry, który ma bardzo dobre late game.

2. Plusy oraz minusy:

Plusy

+Stun

+Escape mechanizm

+True dmg

+Bodajże najlepszy ADC w late game. Wszystkich składa jak chce

+Dobra pasywka

Minusy

-Ult Mordekaiser'a oraz gra jest przegrana

-Dość słabe early game oraz czasami mid game

3.Runy:

2eeiflf.png

4.Rozdawanie spelli:

Dlaczego pierwsze E? Ponieważ, gdy idziemy na invade, bądź dive'ują nas na pierwszym lvlu, rzucamy im E do ściany bądź turreta i dostają stuna.

21aw9ol.png

5.Masteries:

Typowo jak na AD Carry, 21/9/0.

xap4bq.png

6.Summoners spells:

Przykład 1:

ejsy39.png-Gdy w przeciwnym teamie support bądź jungler nie ma żadnego stuna, np. Lulu, Nunu, Nocturne.

Przykład 2:

1facut.png-Gdy w przeciwnym teamie jest support bądź jungler, który posiada stuna, np. Taric, Sona, Jax.

7.Przebieg gry:

Early Game:

dorans-blade.png

Możemy zacząć z Doran's Blade, gdy mamy supporta, który posiada heala, np. Taric, Sona.

long-sword.png+health-potion2.png

Long Sword+2 potiony polecam zakupić, gdy w przeciwnym teamie znajduje się agresywny support, bądź AD Carry, który może Cię spokojnie harrasować.

Tutaj spokojnie farmimy. Próbujemy ciągle harrasować przeciwnika z naszego mini combo: AA+AA+Q+AA.

Za pierwszym razem powinniśmy wrócić do bazy, gdy będziemy posiadać ok. 1200 golda. Kupujemy wtedy:

boots-of-speed.png+dorans-blade.png+vampiric-scepter.png

Wracamy na linię oraz spokojnie farmimy. Ciągle, gdy mamy okazję używamy naszego mini combo, które opisałem wyżej.

Mid Game:

Jeśli zaczęliśmy grę z Doran's Blade, powinniśmy posiadać taki build w ok. 18 minucie.

berserkers-greaves.png,dorans-blade.png, blade-of-the-ruined-king.png

Late Game:

Tutaj zaczynają się pomału robić małe TF'y. Musimy pamiętać, aby trzymać się zawsze swojego supporta i ustawiać się za teamem. Przeważnie jungler bądź top wbija się pierwszy do team fightu. Gdy widzimy, że przeciwny team jest skupiony na Waszym tanku, zaczynasz bić przeważnie ich AD bądź AP carry (jeśli nie masz do nich dostępu, to bij kogoś obok Ciebie).

Jak skończyliśmy budować BotRK, przydałby się jakiś item pod AD, a więc nasz build powinien wyglądać następująco:

berserkers-greaves.png,dorans-blade.png, blade-of-the-ruined-king.png,3072_64.png

Polecam zakupić tego Bloodthristera, ponieważ daje on dużo life steala, a więc szybko będziemy mogli się wyleczyć.

Teraz kupujemy:

infinity-edge.png,phantom-dancer.png

Dlaczego akurat Infinity Edge i Phantom Dancer ? Ponieważ, daje on dużo szans na kryta + sporo DMG. Jeśli posiadasz ten item wraz z Phantom dancerem to posiadasz ogromną ilość uderzeń krytycznych, który wraz z naszym W będzie rozwalał przeciwników jak miniony.

Nasz build powinien wyglądać następująco:

berserkers-greaves.png,dorans-blade.png, blade-of-the-ruined-king.png,3072_64.png,infinity-edge.png,phantom-dancer.png

Hm, co teraz? Mamy dużo AD, lecz nie mamy HP oraz Armora.

Jest na to pewien sposób. Proponuję kupić Randuin's Omen.

3143_64.png

Dlaczego akurat on? Ponieważ dodaję nam on 500 HP oraz 70 PKT pancerza, które bardzo, bardzo nam się przyda w TF'ach.

Ma on bardzo dobry bierny pasyw, gdy będzie nas focusował AD Carry z przeciwnej drużyny, to wówczas jego prędkość ataku zostanie zmniejszona aż o 20%, a prędkość ruchu o 10% na 1,5 sekundy.

Ponadto, gdy go użyjemy zmniejsza on prędkość ruchu pobliskich wrogów o 35% na 2 sekundy. Przyda nam się to do ucieczki.

Lecz mamy jeszcze dużo opcji do wyboru, np. Guardian Angel bądź Warmog. Lecz ja osobiście polecam item, który podałem powyżej.

Nasz końcowy build powinien wyglądać tak:

3252_64.png,blade-of-the-ruined-king.png,3072_64.png,infinity-edge.png,phantom-dancer.png,3143_64.png.

Nie zapominamy o kupowaniu tego eliksiru:

2037_64.png

Dodaję nam on życie.

Na końcu dodam jeszcze, że najważniejszą rzeczą w TeamFighcie jest trafianie przeciwników. Nie możemy iść bezpośrednio na ADC lub APC, gdy nam na to nie pozwalają. Najlepiej bijmy tych, którzy są blisko nas.

To koniec tutorialu, zapraszam na oceny pozytywne jak i negatywne.

Jak o czymś zapomniałem, to bardzo proszę o napisanie mi tego.

Poradnik jest w 100% mój, zabraniam jego kopiowania bez mojej zgody.

279981407253602336505.png
Opublikowano

Sorry, ale tyle co w tym poradniku jest, to na lolwiki mogę przeczytać.

1. Dlaczego ten upgrade na buty?

2. Po jakiego <ciach> Vayne potrzebne Randuis Omen? Przecież nie idziesz pod tanka i nie wchodzisz bezpośrednio do TF.

Na końcu dodam jeszcze, że najważniejszą rzeczą w TeamFighcie jest trafianie przeciwników. Nie możemy iść bezpośrednio na ADC lub APC, gdy nam na to nie pozwalają. Najlepiej bijmy tych, którzy są blisko nas.

Focus Rammus!

Ogólnie wysil się bardziej, bo żadnej taktycznej strony gry vayne nie przedstawiłeś i poradnik wygląda jak pierwszy lepszy z Mobafire.

omx6dh6.png

Opublikowano

schemat skili do dupy

ja polecam Q W Q R i dalej maxowac Q i puzniej W

E jest nie za bardzo opłacalne bo w sumie od ratowania ci dupy jest support a ty od dmg

Kliknij ,, Lubię to '' a postaram się odwdzięczyć ;D

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Ex Moderator NosTale x2 I Gold Member

Opublikowano

schemat skili do dupy

ja polecam Q W Q R i dalej maxowac Q i puzniej W

E jest nie za bardzo opłacalne bo w sumie od ratowania ci dupy jest support a ty od dmg

Przeczytaj jeszcze raz rozdawanie skilli, okej? Gdzie Ty widzisz, żebym ja maxował E lub W?

Sorry, ale tyle co w tym poradniku jest, to na lolwiki mogę przeczytać.

1. Dlaczego ten upgrade na buty?

2. Po jakiego <ciach> Vayne potrzebne Randuis Omen? Przecież nie idziesz pod tanka i nie wchodzisz bezpośrednio do TF.

Focus Rammus!

Ogólnie wysil się bardziej, bo żadnej taktycznej strony gry vayne nie przedstawiłeś i poradnik wygląda jak pierwszy lepszy z Mobafire.

1.A który upgrade na buty byś proponował? Praktycznie albo czerwony albo zielony jest dobry na AD.

2.Nie wchodzę bezpośrednio w TF, ale gdy AD Carry w przeciwnym teamie się na Ciebie rzuci, to możesz szybko uciec, a on atakując Ciebie traci prędkość ataku jak i ruchu.

3.To nie masz nikogo bić, gdy nie masz zasięgu do ich AD/AP Carry? Tylko stać i czekać aż ich AD/AP się wystawi? Bez sensu.

279981407253602336505.png
Opublikowano

Poradni słaby praktycznie nic nowego nie wniosłeś randium? atakowanie najbliższego przeciwnika :O.

-Naszym zadaniem jest czekać aż adc/apc popełni błąd.

AD%20OR%20CRY_euw_92_3_logo.png
Opublikowano

Maxuje sie W , oplaca sie zamiast Bt wziac last whisper ale nie zawsze

Od kiedy? W bije TRUE DAMAGE: 20 / 30 / 40 / 50 / 60(+ 4% / 5% / 6% / 7% / 8% target's maximum health) , do tego by wbić ten dmg trzeba nabić 3 stacki, maxuje się E albo Q ( E tylko jeśli masz przeciwników którzy źle się pozycjonują i możesz ich łatwo w ścianę wbijać.

chodziło mi że jako 1 biezesz Eo

wiele lepszym wyjściem jest Q ale to tylko mój sposób

Akurat do zależy od sytuacji, czasami lepiej dać w Q, a czasami E.

652601399840421198520.png

Opublikowano

Fajny poradnik. Dobrze opisany bulid. Proponowal bym dodac jeszcze trick& tips czyli na koncu cos od siebie co pozwoli komus lepiej grac ta postacia

np. jezeli uzyjesz ulti i q a cel zniknol ci z zasiegu uzyj autoataku na creepie dzieki czemu bedziesz mogl znow szybciej zblizyc sie do niego

u1lc.png
Opublikowano

Niezły poradnik, bulid w sam raz, sam lubię od czasu do czasu pograć z kumplami vayne :D Czepiłbym się jednak braku opisania roli w teamie, jak się pozycjonować ( nie chodzi o to, że tego nie ma ale nie wysiliłeś się ... )

"Ult Mordekaiser'a oraz gra jest przegrana" Nie rozumiem dlaczego jest to minus, podałbyś powód bo nowsi gracze nie koniecznie pokapują się, poza tym napisałbyś w czym problem np. " Papier, brak escape, śmierdzi, low range itp" a nie jakieś przykłady bez sensu

Nie bądź żyd daj warna

Jak pomogłem daj like

Jak nie to i tak daj

Arcymistrz
Opublikowano

Błędy :

1. Maxowanie Q.

Nie jest to złe wyjście, jednak maxowanie W przy buildzie, który podajesz jest efektowniejsze. Bijesz o wiele więcej a stackowanie ostatniego uderzenia z W dodając do tego Q jest porażające.

2. Do Summoners Spells dodaj Exhausta

3. Zamiast Omena dodaj wyjątki jak np. GA. Nie zawsze jest coś z miliardem pancerza u przeciwnika, albo z szybkością poruszania się taką ogromną.

4. Eliksiry kupujemy tak naprawdę każde w LG przy FB.

Reszta :

Ładnie opisane, ale brakuje mi itemów z 2/3 zastępników za Omena.

Opublikowano

Błędy :

1. Maxowanie Q.

Nie jest to złe wyjście, jednak maxowanie W przy buildzie, który podajesz jest efektowniejsze. Bijesz o wiele więcej a stackowanie ostatniego uderzenia z W dodając do tego Q jest porażające.

2. Do Summoners Spells dodaj Exhausta

3. Zamiast Omena dodaj wyjątki jak np. GA. Nie zawsze jest coś z miliardem pancerza u przeciwnika, albo z szybkością poruszania się taką ogromną.

4. Eliksiry kupujemy tak naprawdę każde w LG przy FB.

Reszta :

Ładnie opisane, ale brakuje mi itemów z 2/3 zastępników za Omena.

1. maxować W oplacalo sie tylko w wypadku, gdy mamy nunu na linii, w kazdym innym razie maxujemy Q, nawet jeżeli robimy bork'a na pierwszy item

3. ga not viable, aktualnie to dobry item tylko na jakichś bruiserów, ale nie na adc

4. nie rozumiem? LG - late game, FB - first blood, czy co?

JP7SYyZ.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...