Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Rozmiar czcionki w PS5.

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dość poważny problem. Nie wiem w ogóle skąd się wziął ani jak go rozwiązać.

Robię pracę. W normalnych wymiarach (100%). Ale kiedy chcę dodać napis to mimo, że wielkość jest ustawiona na 72 to jej w ogóle nie widać...

Zaczyna coś być widać przy 1.2k. Co mi się namieszało?

Opublikowano

Niestety, też tak czasem miałem, po zrobieniu kilku obrazków z kolei. Nie mam pojęcia dla czego. Pobaw się w typografi, albo zrób w nowym pliku napis i wtedy go wklej do pliku docelowego.

he?

Opublikowano

Nie, ale wcześniej zawsze ten problem rozwiązywał się sam. :c A teraz nie wiem wtf. Zrobiłam w PS3 napis (bo tam działa normalnie), zapisałam w .psd i na tej warstwie rozmiary są normalne. Więc na razie działam tak dopóki nie wymyśli ktoś jak to naprawić. ;c

Opublikowano

Nie przeinstalowuj nic!!!

Jezu, ludzie... :D

Powiedz mi, jak tworzysz nowy obraz/dokument w photoshopie, to jaką masz ustaloną rozdzielczość?:>

"Resolution" w ang. Powinno być 72.

Druga sprawa. Otworz Okno-typografia i zobacz, czy masz tak ustawione, jak ja:

kfmx.jpg

Oczywiście poza fontem.

A... i "V/A" normalnie powinno być na 0 :P U mnie jest -25, ale to whatever.

Opublikowano

Jak nie pomoże to przywróć ustawienia fabryczne :P

CTRL +SHIFT + ALT podczas uruchamiania programu.

albo :

Normalnie nie da się zresetować w menu programu jego ustawień, ale jest jeden bardzo prosty sposób na zresetowanie wszystkich ustawień na domyślne, łącznie ze ścieżką plig-in'ów i filtrów.

Odnajdujemy folder:

Dla systemów XP i 2000 jest on taki:

C:\Documents and Settings\<nazwa tego folderu to twój login systemowy, np.: Marcin>\Dane aplikacji\Adobe\Photoshop\7.0 CE

A dla systemów 95, 98 i ME jest taki:

C:\Windows\Dane aplikacji\Adobe\Photoshop\7.0 CE

Z tego folderu usuwamy folder o nazwie: Adobe Photoshop 7.0 Settings CE

Teraz wystarczy uruchomić Photoshop'a i utworzy on wcześniej usunięty przez nas katalog ale tylko z domyślnymi plikami, rezultat jest taki że wszystkie zmodyfikowane przez nas ustawienia są usunięte i zastępione pierwotnymi.

ahh te cytowanie..:/

@ Down:

Najgorszych ?

Proponuję format zrobić :) - to jest chyba najgorsze:P

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Valky. To nie jest błąd żadnych pluginów, czy fabrycznych ustawień, tylko ustawień, które można szybko zmienić poprzez bezpośrednio Photoshopa :>

Podejrzewam, że pracuje na złej rozdzielczości lub preferencje tekstu jej się pokićkały.

Nie mąćcie dziewczynie w głowie i nie podsuwajcie jej najgorszych z możliwych rozwiązań...

Edit:

Wejdź jeszcze na wszelki wypadek w Edycja->preferencje-> jednostki

I zobacz, czy masz ustawione Punkty, czy pixele:

Opublikowano

Dziękuję Wredziu i Valky! :)

Ustawiłam wszystko tak, jak mi radziłaś, ale szczerze mówiąc dzisiaj problem sam z siebie zniknął. Nie wiem czy mój PS wykształcił jakąś samoświadomość czy co, ale zaczyna mnie to powoli przerażać. ;> Niemniej dziękuję za pomoc i w razie kolejnej 'awarii' od razu tutaj zaglądnę. :)

Opublikowano
Ustawiłam wszystko tak, jak mi radziłaś, ale szczerze mówiąc dzisiaj problem sam z siebie zniknął. Nie wiem czy mój PS wykształcił jakąś samoświadomość czy co, ale zaczyna mnie to powoli przerażać.

To jest bug każdego photoshopa. Czasami kiedy masz zaznaczony tekst, lub jesteś w trakcie jego tworzenia i naciśniesz transformację "CTRL+T", to zmieniają ci się preferencje fontu z pixeli na punkty lub na odwrót. Warto też zwracać szczególną uwagę na rozdzielczość i tryb, czyli czy pracujesz na 72 px na cal. i czy masz ustawione 8 bitów.

Jeżeli dzieją ci się takie anomalie z tekstem to pierwsze co robisz:

• sprawdzasz rozdzielczość i bity
  • sprawdzasz typografie, czy wysokości oraz szerokości czcionki są na 100%
    cdvk.jpg
  • Wchodzisz w edycja-preferencje-jednostki i sprawdzasz, czy masz takie ustawienia:

rklo.jpg

To powinno na 99,9% pomóc :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...