Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jaki procesor ?

Demac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zakupić nowy procesor interesuje mnie Intel Core i5 4 rdzeniowy do 1000 zł . Teraz wam podam moje specyfikacje i mam nadzieje ze pomożecie mi wybrać nowy procesor :)

Karta Graf:GTX 550 Ti

Ram:8 GB

Procek:Intel Core i3 540 CPU 3,06 GHZ x2

Płyta głowna:MSI H55M-E23

Monitor:Samsung SA300 1920x1080 (FullHD) 24 cale

Myślę że tyle wystarczy .. i żeby ten procek ten nowy wchodził do tej mojej płyty głównej :) Dzięki za pomoc :D

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Musi być intel? lepiej było by kupić amd buldożera 8 rdzeniowego (AMD FX 8150 black edition z odblokowanym mnożnikiem 8 rdzeni)

Opublikowano

Musi być intel? lepiej było by kupić amd buldożera 8 rdzeniowego (AMD FX 8150 black edition z odblokowanym mnożnikiem 8 rdzeni)

Na co mu 8 rdzeni do gier?

Po za tym autor otrzymał już odpowiedz w dziale komputery:

http://www.mpcforum.pl/topic/796270-kupno-jaki-procesor/

Opublikowano

Rdzenie? Nie są najważniejsze!

W obecnych czasach bardzo duży nacisk kładzie się na liczbę rdzeni. Owszem są one ważne, gdyż dwa rdzenie będą lepiej pracowały od jednego. Niestety wielu sprzedawców stara się za bardzo koloryzować ten fakt. Prawda jest taka, że lepiej jest kupić dobry 4rdzeniowy procesor, niż słaby 8rdzeniowy.

Pamiętajmy, że na wydajność nie składa się tylko taktowanie czy ilość rdzeni, ale także wielowątkowość (technologia stosowana w niektórych modelach procesorów) oraz architektura całego procesora.

Mnożenie gigaherców przez ilosć rdzeni jest mylne i całkowicie bezcelowe!

Wielordzeniowość pozwala tylko a zarazem aż, na wykonywanie kilku wątków, programów itp na raz. Pamiętajmy, że nie wykonuje ich szybciej!

Prosty przykład:

Posiadając dwa samochody średniej klasy nie spowoduje, że dotrzesz z Warszawy do Gdańska szybciej. Natomiast posiadając jeden, ale jednak lepszy samochód pozwoli Ci na szybsze pokonanie tej trasy. Pamiętaj jednak, że w dwóch samochodach zabierzesz więcej osób icon_smile.gif Podobnie jest z liczbą rdzeni.

cytat ze strony stopgotowcom.pl

Opublikowano

http://www.ceneo.pl/19811839?se=ckVZm3oyPnhOC3dogKlRlssuYNmaiX-8&gclid=CJKdtsSarLQCFcpZ3godjCAA4Q

Witam chciałbym zakupić nowy procesor interesuje mnie Intel Core i5 4 rdzeniowy do 1000 zł . Teraz wam podam moje specyfikacje i mam nadzieje ze pomożecie mi wybrać nowy procesor :)

Opublikowano

To było takie wtrącenie do tematu, nic nie znaczące, polegające na odwrócenie uwagi od wątku głównego, dałeś się złapać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...