Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wymienić?

Sayrs11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mały problem, otóż nie wiem co w kompie powinienem wymienić najpierw, grafikę czy procka. Specyfikacja komputera jest następującą:

- Intel Pentium Dual Core E5300 podkręcony do 3.12 Ghz na rdzeń, posiada 2 MB cache.

- Karta graficzna GeForce 9500 GT, z chłodzeniem aktywnym własnej roboty, podkręcona o ok. 1/3 taktowania rdzenie, pamięci i shaderów.

- Płyta głowna Gigabyte G31M-ES2C (bez zintegrowanej grafiki).

- Ramy 2 kości po 2 GB GoodRam, o taktowaniu 800 Mhz.

- Zasilacz 430 W X-Power, jeden z tak zwanych no-name.

Kasy mógłbym skombinować, póki co, maksymalnie 200 zł, za to mógłbym upolować na allegro jakiegoś używanego Core 2 Quad. Chciałbym aby wymiana podzespołu obeszła się bez wymiany zasilacz.

PS. Wcześniej nie wspomniałem ale komputer używany jest głównie do gier, multimedi i raczej nie zbyt zaawansowanego programowania.

Opublikowano

To na początek zasilacz musiałbyś kupić:

http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-500w-psu-80plus-bronze-4xpeg-spc082-527959/

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

A mój nie uciągnął by, gdybym wymienił procka na np. Q6600?

Pobór mocy w moim procku wynosi 65, w dodatku jest podkręcony więc ciągnie więcej, a komputer działa stabilnie. Gdy w tym quadzie pobór mocy wynosi 95, gdybym go nie podkręcał to może by jakoś dało radę?

Opublikowano

A mój nie uciągnął by, gdybym wymienił procka na np. Q6600?

Pobór mocy w moim procku wynosi 65, w dodatku jest podkręcony więc ciągnie więcej, a komputer działa stabilnie. Gdy w tym quadzie pobór mocy wynosi 95, gdybym go nie podkręcał to może by jakoś dało radę?

A po co ci wymieniać CPU? Najpierw PSU potem GPU następnie MOBO, a na końcu CPU

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...