Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór RAM-u

Pawelekpe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam a więc mam pytanie. bo mam 3 pamięci ram i 2 wejścia

czyli lepiej jak wsadze

2x 512mb ram

1x 1GB ram

czy coś się będzie różniło jak tak wsadze 512 + 512 czy lepiej samo 1GB?

Opublikowano

Najpierw powiedz jaką pamięć masz. DDR, DDR2, Czy DDR3. Jak nie wiesz to nawet się za to nie bierz

Zależy jakie mają taktowania, ale raczej 512x2 byłoby lepsze. Jak chcesz więcej wolniejszego ramu to 1x512 + 1gb

Czyli ten 512x2 będzie szybszy prawdopodobnie.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

mam Pamięć DDR2 i trochę się znam ale nwm czy czymś to się różni !

ale właśnei w tym problem że nie mogę wsadzić 1gb + 521 bo się różnią chyba częstotliwością :/

dzięki za pomoc :)

Opublikowano

To nic! Będzie działać na tej częstotliwości, co ma ta kość ze słabszą częstotliwością!

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

2x512 - będzie szybciej, bo każda kość ma "osobną częstotliwość" - mówiąc nieprofesjonalnie.

1x1GB - będzie wolniej ale za to w przyszłości będziesz mógł wsadzić więcej.

To już zależy od tego co robisz na kompie.Jak dużo rzeczy na raz to lepiej 1GB, a jak 1 ale bardziej wymagającą rzecz na raz to 2x512MB. Chociaż w sumie to jakiejś kolosalnej różnicy w wydajności nie robi.

Opublikowano

Jowe, po co powielasz moją odpowiedź? W dodatku to nie robi różnicy, chyba że będzie chciał jescze dokładać.

Piotrek, po co powielasz moją odpowiedź i do tego mu mówisz jakiś bezsens?

Opublikowano

Po co mu 2x512? 1x1 będzie ociupinkę wolnej, ale zawsze może dołożyć kolejną kość 1x1 i będzie miał 2, a nie 1:)

Opublikowano

bez problemu włoży i 512Mb i 1 Gb razem jeśli pamięci podobnego typu, wystarczy sprawdzić nic się nie zepsuje. najwyżej nie ruszy.

2x512 - będzie szybciej, bo każda kość ma "osobną częstotliwość" - mówiąc nieprofesjonalnie.

bzdury

co do częstotliwości, pamięci działają zawsze na tej co najniższa w założonej kości i bez względu ile ich jest czy dwa sloty czy cztery zawsze działają na tej samej częstotliwości wszystkie a nie każda sobie jak pasuje jak to napisał

najpierw musi sprawdzić czy działają w single czy dual channel , bardziej wydajnościowo było by jeśli 2x512Mb działało w dualu, wszystko pisze przy starcie kompa przy testach post na pierwszym ekranie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...