Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z codeblockiem może odpowiem od początku:

Ściągam codeblocka codeblocks-10.05-setup.exe (chyba nawet z Waszej strony)) instaluje, zaznaczam wszystkie ptaszki. Włączam otwieram nowy plik ctr+alt+N wpisuje prosty program (na 100% działa) wciskam F9 i nic... Przez ułamek sekundy widze klepsydre obok kursora a tak to żadnej reakcji. Jak miałem win32 nie było problemu a teraz odkad mam 64x mam ten problem. Ktoś wie co może być nie tak?

Pozdrawiam

56ffb46a1706011b.jpg
Weteran
Opublikowano

Na końcu kodu masz coś, co zatrzymuję program?

Możliwe że w wersji dla 64x cb_launcher defaultowo nie zatrzymuję programu na końcu.

Opublikowano

Wciśnij [F2]. Zakładka Build Log. Co widzisz?

I czy prawidłowo ustawiłeś i skonfigurowałeś kompilator? Z jakiego korzystasz?

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Nie mam nic co zatrzymuje, mój program:

int main() {}

w zakładce nic nie ma

Mam świeżo zainstalowany codeblock nie wiem z jakiego korzystam i czy dobrze skonfigurowałem, jak ktoś napisze gdzie to zobaczyć to sprawdzę.

56ffb46a1706011b.jpg
Weteran
Opublikowano

"Jak ktoś napisze gdzie to zobaczyć to sprawdzę"

Co za podejście do sprawy...

Sprawdź czy przy tym coś się dzieje:

#include <iostream>
int main(){
std::cin.get();
}

Opublikowano

Jak build log jest pusty, to znaczy, że niepoprawnie skonfigurowałeś kompilator, prawdopodobnie ściągnąłeś wersję bez kompilatora.

Ustawienia kompilatora znajdziesz w:

Settings > Compiler and debugger

Wybierz używany przez ciebie kompilator.

Ustaw wszystkie 'exeki w zakładce Toolchain Executables

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Jak build log jest pusty, to znaczy, że niepoprawnie skonfigurowałeś kompilator, prawdopodobnie ściągnąłeś wersję bez kompilatora.

Ustawienia kompilatora znajdziesz w:

Settings > Compiler and debugger

Wybierz używany przez ciebie kompilator.

Ustaw wszystkie 'exeki w zakładce Toolchain Executables

A jeżeli sobie nie poradzisz, to po prostu pobierz paczkę C::B z MinGW.

mjut.png
Opublikowano

Miałem to samo. Ściągnij i zainstaluj MinGW, następnie w Settings -> Compiler and Debugger... -> Toolchain executables ustaw:

Compiler's installation directory: Auto-detect

C compiler: mingw32-gcc.exe

C++ compiler: mingw32-g++.exe

Linker for dynamic libs: mingw32-g++.exe

Linker for static libs: ar.exe

Debugger: gdb.exe

Resource compiler: windres.exe

Make program: mingw32-make.exe

Opublikowano

<p>Mam ustawion kompilator GNU GCC Compiler. Troche się pomęczyłem wczoraj i znalazłem lokacje kompilatora chyba MinGW. Wskazałem ścieżkę i teraz gdy odpalam program w build logu pojawia się:&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

<div>Compiling: C:\Users\Michal\Documents\Visual Studio 2010\Projects\ere\1 program.cpp</div>

<div>mingw32-g++.exe: -pg and -fomit-frame-pointer are incompatible</div>

<div>Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds)</div>

<div>0 errors, 0 warnings</div>

<div>&nbsp;</div>

<div>Nie mam pojęcia co jest nie tak mam pewne przypuszczenia ale nie jestem pewien. Wie ktoś co jest nie tak?</div>

Miałem to samo. Ściągnij i zainstaluj MinGW, następnie w Settings -> Compiler and Debugger... -> Toolchain executables ustaw: Compiler's installation directory: Auto-detect C compiler: mingw32-gcc.exe C++ compiler: mingw32-g++.exe Linker for dynamic libs: mingw32-g++.exe Linker for static libs: ar.exe Debugger: gdb.exe Resource compiler: windres.exe Make program: mingw32-make.exe

Mam wszystko identycznie i wyskakuje mi error powyżej.

56ffb46a1706011b.jpg
Weteran
Opublikowano

<p>Mam ustawion kompilator GNU GCC Compiler. Troche się pomęczyłem wczoraj i znalazłem lokacje kompilatora chyba MinGW. Wskazałem ścieżkę i teraz gdy odpalam program w build logu pojawia się:&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

<div>Compiling: C:\Users\Michal\Documents\Visual Studio 2010\Projects\ere\1 program.cpp</div>

<div>mingw32-g++.exe: -pg and -fomit-frame-pointer are incompatible</div>

<div>Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds)</div>

<div>0 errors, 0 warnings</div>

<div>&nbsp;</div>

<div>Nie mam pojęcia co jest nie tak mam pewne przypuszczenia ale nie jestem pewien. Wie ktoś co jest nie tak?</div>

Mam wszystko identycznie i wyskakuje mi error powyżej.

Napisz po Polsku, a nie po HTML`sku ;) GNU GCC i MinGW, w tym sensie to jest to samo.

Przeinstaluj jeszcze raz MinGw(pamiętaj że musisz mieć odpowiedniego do swojej wersji systemu)

I wskaż dla cb jeszcze raz gdzie on jest zainstalowany, czyli:

Settings->Compiler and Debug->toolchain executables->w przegrodzie "Compilers installation directory" kliknij na button "Auto-Detect".

Opublikowano

znalazłem coś takiego: mingw-w64-gcc-4.6.3-runtime-2.0.1-static-ada-20120321.7z wypakowałem dałem w poprzednią lokacje ale mi nie wykrywa, jestem całkowicie zielony teraz instaluje coś za pomocą czego może wykryje. To ma być instalka czy może być rar?

56ffb46a1706011b.jpg
Opublikowano

Masz dobrze skonfigurowany kompilator.

Natomiast masz źle skonfigurowany projekt.

Ustawione masz dwie wzajemnie wykluczające się flagi.

Wyczyść wszystkie ustawienia:

Settings > Compiler and Debugger > Compiler Options > Compiler Flags

Settings > Compiler and Debugger > Compiler Options > Other Options

Oraz wyczyść te same zakładki w

Project > Build Options

Spróbuj również stworzyć nowy projekt, kompatybilny z C::B i MinGW ( ścieżka podana sugeruje, że starasz się skompilować projekt dla MSVC ):

File > New > Project > Console Application

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

To swtórz nowy projekt od zera. Możesz przekopiować zawartość plików Ctrl+c ctrl+v; ale uruchomienie projektu vs będzie ciężkie pod cb.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Ok działa :] Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie: Czemu nie moge użyć funkcji void? np.

// Jak sie nazywasz
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
void Nazwa ()
{
void nImie,nNazwisko;
cout<<"Witaj! Podaj Imie ";
cin>>nImie;
cout<<"Podaj Nazwisko ";
cin>>nNazwisko;
cout<<"Nazywasz sie "<< nImie <<" "<< nNazwisko <<"!"<<endl;
getch;
}
int main ()
{

Nazwa ();
}

Build log wygląda tak:

C:\Users\Michal\Documents\C++ projekty\Jak sie nazywasz nie dziala do konca.cpp||In function 'void Nazwa()':|

C:\Users\Michal\Documents\C++ projekty\Jak sie nazywasz nie dziala do konca.cpp|9|error: variable or field 'nImie' declared void|

C:\Users\Michal\Documents\C++ projekty\Jak sie nazywasz nie dziala do konca.cpp|9|error: variable or field 'nNazwisko' declared void|

C:\Users\Michal\Documents\C++ projekty\Jak sie nazywasz nie dziala do konca.cpp|12|error: 'nImie' was not declared in this scope|

C:\Users\Michal\Documents\C++ projekty\Jak sie nazywasz nie dziala do konca.cpp|14|error: 'nNazwisko' was not declared in this scope|

||=== Build finished: 4 errors, 0 warnings ===|

Moge zamienić void main () na int main () ale wychodzą głupoty bo jedynie na cyfrach działa. Moge również użyć biblioteki string i będzie działało, ale chyba za każdym razem to nie będzie wypalało a void by się przydało dla oszczędzenia sobie kłopotu.

56ffb46a1706011b.jpg
Opublikowano

Nie ma typu zmiennej void. Jako typ tekstowy używaj string np. string nImie, nNazwisko.

Void oznacza nic, możesz tym tylko określać funkcje, które nic nie zwracają (tak jak twoja funkcja Nazwa()), albo wskaźniki do dowolnego typu.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...