Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karthus - Poradnik

JuraPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Karthus – pieśniarz śmierci.

0.Spis treści:

-1.Karthus – kto i co? Historia

-2.Magia śmierci. Umiejętności

a)opis

b)rozwój

-3.Atrybuty i ekwipunek lisza:

a)masteries

b)runy

c)spells

d)przedmioty

*buty

*cała reszta

*gotowy build

-4.Do pracy! Opis gry Karthusem.

-5.Co potrafi Karthus? Dodatkowe informacje.

-6.Przydatne informacje.

-7.Moja opinia o postaci.

1.Karthus – kto i co? Historia.

„Ogromne ilości magii, które były używane i niszczone podczas wielu Rune Wars, zmieniły oblicze Valoran. Okolice położone z dala od cywilizacji wyewoluowały w niebezpieczne i wrogie tereny. Howling Marsh jest jednym z takich miejsc, a rządzi nim samozwańczy licz Karthus. Ponoć był on magiem, który w pewnym momencie swojego życia wykazał się bezgraniczną głupotą i wszedł do cuchnących wód w poszukiwaniu fortuny. Wtedy właśnie nieznana tajemnicza magia mokradeł zmieniła go na zawsze. Teraz Karthus rządzi swoim bagiennym królestwem żelazną (choć kościstą) ręką. Goście nie są mile widziani, a ci, których nie odstraszyła potężna moc Licza, przeważnie kończą jako nieumarli... szkielety i zombi, które regularnie zasilają wieczną armię Karthusa. W najciemniejsze noce, Karthus śpiewa o ofiarach mokradeł, zarówno tych niedawnych jak i tych sprzed wielu lat.

Obecność Karthusa w League of Legends jest wielce zaskakująca. Po pierwsze, jest to mało prawdopodobne, że licz znany z pustelniczej natury oraz nienawiści do życia, zechce dołączyć do organizacji stającej w obronie istnienia. Poza tym, Karthus unika kumulującej się mocy i wpływów, które zyskał oferując swoje usługi w League. Ogólnie rzecz ujmując, jest bezpłatnym wolontariuszem. Jego zachowanie ukazuje postać zupełnie inną od tej, którą wszyscy uwierzyli, że jest. Karthus nigdy nie zdradził, czemu został bohaterem w League. Co więcej, bardzo się denerwuje, gdy ktoś go o to wypytuje. Co rozsądniejsi osobnicy decydują się nie ciągnąć dalej tematu, żeby nie działać liczy na nerwy.

'Przyjdź do mojego domu, a zaśpiewam historię życia, jakie niegdyś wiodłeś'.”

W skrócie:

Karthus dzięki swojej głupocie wszedł do magicznych mokradeł szukając fortuny zmieniło go na zawsze. Rządzi swoim bagnem i nie lubi gdy mu się przeszkadza. „Pracuje” jako wolontariusz w Lidze Legendarnych.

2.Magia śmierci. Umiejętności.

a) Opis

karthus1.jpg

Q – „Zrównaj z Ziemią”.

Tzw. bombka. Karthus rzuca w dowolne miejsce, z opóźnieniem 0,5 sekundy kulkę, która wybucha obszarowo. Kiedy w naszą bombkę wejdzie 1 przeciwnik, obrażenia będą zadane podwójnie.

----------------------------------------------------------------------

Kiedy mamy ok.6lvla nasza bombka jednemu przeciwnikowi może zabrać 250 hp. Bardzo niski cd, bo tylko 1 sekunda pozwoli nam na zharrasowanie pobliskiego wroga. Jeżeli nie będziemy nadużywać, możemy je rzucać w nieskończoność dzięki niskiemu kosztowi many. Radzę jednak rzucać tego sporo. Szybciej nabijemy 6lvl niż nasza mana się skończy

wink.gif

karthus2.jpg

W – „Ściana Bólu”.

Karthus tworzy ścianę. Każdy kto w nią wejdzie ma zmniejszoną prędkość ruchu, obronę: magiczną i fizyczną.

Według mnie jeden z najlepszych debuffów w grze. Na 5lvlu umiejętności jest to slow aż 80% oraz obrona zmniejszona o 35. Bardzo długi zasięg, do 1200. Działa na miniony, neutralne stwory, lecz nie działa na turrety.

karthus3.jpg

E – „Profancja"

Za każde zabicie jednostki Karthus otrzymuje określoną liczbę many. Do tego może otoczyć się kołem zadając po wejściu do niego każdej jednostki obrażenia.

Świetny skill do wbijania się w grupkę ludzi, uciekania i gonienia, gdyż nasze kółko będzie zawsze o krok do przodu. Zadaje małe obrażenia, lecz obszarowe. Bardzo przydatny skill.

Prezentacja:

Film nr 1:

Część 1

Opis:

Jak już widać w 25 sekundzie, nadkładam harrass nad last-hitem. Nieraz kończy się to źle jak w 35 sekundzie, ale głównie idzie nam dobrze. W 1:11 powinienem się wycofać, ale wykorzystałem siebie do końca. Miałem duże szczęście, że nie zostałem zabity przez opóźniony skill Orianny. Po całym filmie można zauważyć, że gram bardzo offensywnie.

Z góry przepraszam za lagi występujące w filmie, nagrywałem to 5 razy i za każdym razem miałem z tym problemy.

karthusu.jpg

R – „Rekwiem”

Po 3 sekundach ładowania Karthus zadaje obrażenia każdej wrogiej jednostki, która się jeszcze porusza.

Tą umiejętność zna większość graczy League of Legends. Nie jeden zginął od niej i się wkurzył

wink.gif

Dzięki niej możemy wbić penta killa wciskając jeden klawisz lub zabić każdego uciekającego niedobitka. Pilnuj manę, choć mało jej bierze to zawsze te trochę musimy mieć w zapasie. Minusem jest długi cd. Ale tą minutkę, dwie możemy odczekać.

Prezentacja:

Film nr 2:

Część 2

Opis:

Po krótkiej przerwie i wbiciu 6lvla szybko wracam na linię i korzystam z many slowując w 25 sekundzie Oriannę i gonie ją harrasując co chwilę z bombki. Dobre uzycie ult mojego przeciwnika w 30 sekundzie, ale błąd chwile później gdy na chwilę obrócił się w moją stronę. Widząc, że ma bardzo mało hp, a nie mam many na ult, jak najszybciej się recalluje i rzucam je na respawnie z myślą, że wcisnąłem "b" szybciej od Orianny. Widzimy ładnego killa i kiedy to Orianna leży nieżywa idę dalej do...(cd w

części 3

)

Film nr 3:

Część 3

Opis:

...jungli. Chciałem tu tylko pokazać mały trick pozwalający minimalnie powiększyć twoje dmg(różnica się zwiększa kiedy rośnie nam CD reduction). Wciskam na przemian Q i E najszybciej jak mogę. Osiągam wtedy dmg z E co niecałą sekundę, a nie co 1 sekundę.(dodatkowo łatwo można takim sposobem ukraść komuś killa ;D)

B) Rozwój

Opcja 1:

Uważam za najbardziej opłacalną, sam go używam.

opcja1b.jpg

Opcja 2:

Jeżeli nie przypada ci do gustu pierwsza możesz wybrać tą, przydatna w gankach na nieradzące sobie inne linie, ale także do solo.

opcja2.jpg

Opcja 3:

Połączenie opcji pierwszej i drugiej.

opcja3.jpg

3.Atrybuty i ekwipunek lisza:

a)masteries

masterki2.jpg

Masteries dostosowane do kombinacji spellów: Ignite/Flash.

masterki1.jpg

Masteries dostosowane do kombinacji spellów: Ignite/Ghost.

b)runy

marksr.png

Marki – Magic Penetration(w early daje dużego kopa do bombki i ulti)

sealsq.png

Seale – Mana Regen, bądź Mana Regen per Level(przyda nam się tak samo w early jak i w late)

20091127223026glyphs.png

Glyphy – AP flat/AP per lvl(bonus do AP, w końcu Karthus to caster

biggrin.gif)

quintessences.png

Quinty – AP flat/AP per lvl/magic resist/hp(można też użyć innych, jednak te są najlepsze)

c)spells

flash.PNG

Flash

– Ucieczka, dogonienie(i rzucenie ścianki) oraz wyskok zza krzaków. Ma on dużo zastosowań, polecam.

ignite.PNG

Ignite

– przydatny, ale według mnie wyłącznie w early/mid. Tzn. harras, ignite, ulti.

exhaust.PNG

Exhaust

– gdy nasz team tego nie ma, bierzemy i używamy

teleport.PNG

Teleport

– gdy nasz team tego nie ma, bierzemy i używamy

ghost.PNG

Ghost

– od czasu nerfu flasha używam coraz częściej jako core spell.

d)przedmioty

Dam wam rozpiskę przedmiotów użytecznych dla Karthusa i po krótkim "dlaczego" dla każdego z nich(itemy

NIE

są poukładane według przydatności). Na końcu opiszę 1 build, którego używam i myślę, że go już nie zmienie. Build jest bardziej dla osób, którzy atakowanie wroga nadkładają nad farmę minionów.

---> Buty <---

3020.gif

Sorcerer's Shoes(Obuwie Maga)

- podstawowe buty dla castera, magic penetration i standardowa "dwójka".

3111.gif

Mercury's Treads(Obuwie Merkurego)

- tu bardziej defensywne buty, ale także dla maga. Magic resist przydatny na midzie + zmniejszony czas CC.

---> Cała reszta <---

3001.gif

Abyssal Scepter(Berło Otchłani)

- dość supportowy item, ale znośny do Karthusowych skilli, szczególnie E, a do tego magic resist.

3102.gif

Banshee's Veil(Całun Banshee)

- item na team z groźną ilością CC, ale także podtrzyma Karthusa w teamfightcie trochę dłużej.

3157.gif

Zhonya's Hourglass(Klepsydra Zhonyi)

- uważany za core item dla Karthusa, jak kto woli, według mnie zasługuje na rangę tylko bardzo przydatny. Trochę armora, AP i super umiejętność zawarta w itemie.

3003.gif

Archangel's Staff(Kostur Archanioła)

- core item IMO dla Karthusa. Dużo many(zamienianej na AP) + AP + mana regen + mana(także zamieniana na AP) po każdym killu/zabitym minionie. Dla mni super

wink.gif

3135.gif

Void Staff(Kostur Pustki)

- sporo AP + sporo magic penetration, przydatny, lecz nie core.

3116.gif

Rylai's Crystal Scepter(Kryształowe Berło Rylai)

- wspaniały item dla Karthusa. HP, AP + perma slow gdy mamy włączony skill E w dość niskiej cenie.

3165.gif

Morello's Evil Tome(Księga Grozy Morello)

- nie będę za dużo opisywał tego itemu, dla chcących - Bardzo proszę!

3136.gif

Haunting Guise(Nawiedzona Maska)

- mój ulubiony item do early, miotamy ultimatem aż boli dzięki magic penetration, a także trochę AP + HP

3152.gif

Will of the Ancients(Wola Starożytnych)

- item także supportowy, ale jak nikt nie kupi to po co marnować okazję, gdy jego cena jest zadziwiająco niska?

3041.gif

Mejai's Soulstealer(Wykradacz Dusz Mejai'a)

- NIGDY nie kupiłem tego dla Karthusa, ale niektórzy z wielką chęcią to kupują. Z tych wszystkich itemów jakie są powyżej i poniżej, ten najmniej(jako Karthus) się nam przyda(no chyba, że w early, ale nie samym early się żyje).

3089.gif

Rabadon's Deathcap(Zabójczy Kapelusz Rabadona)

- i to drugi core item dla Karthusa, nie spotkałem się jeszcze z takim, który tego itemu nie miał zamiar złożyć. AP+jeszcze więcej AP.

3027.gif

Rod of Ages(Różdżka Wieków)

- jeden z bardziej przydatnych itemów dla Karthusa. Daje nam na start hp, ap i manę, ale także po określonym czasie stackuje się dając jej na prawdę dużo jak na taki mały koszt.

Gotowy build

Tu przedstawiam mój gotowy build.

Zaczynamy z:

15229758.jpg

lub

29240246.jpg

Pod koniec early build powinien wyglądać tak:

21520671.jpg

Pod koniec mid game build powinien wyglądać tak:

12972512.jpg

A jeżeli dotrwamy do momentu kiedy golda będziemy mieli jeszcze więcej build będzie taki:

44050563.jpg

albo taki

83518254.jpg

Używam tego buildu już od kilku miesięcy i osiągam nim często BARDZO dobre staty.

4.Do pracy! Opis gry.

Early game:

Harrasujemy wroga naszymy kulkami. Patrzymy na jego ruchy i stawiamy mu bombki pod nogi, a przy okazji bijemy miniony. Jeżeli na lini mamy przeciwnego championa, z którym niezbyt dajesz radę(u mnie to np. kassadin, caitlyn, katarina) to bądźmy defensywni i bijmy tylko minionki, ale jeśli dobrze nam z nimi idzie ostro go bijemy sami/z kompanem. Kiedy tylko przeciwnik odejdzie kawałek dalej farmimy tak szybko jak możemy potwory. UWAŻAMY na przeciwnego junglera, prosimy o CV ze strony supporta(jak ma) oraz junglera o pomoc przy fragu.

Mid game:

Obserwujemy mapę, ale przed tym pójdźcie gdzieś, gdzie będziecie bezpieczni(już nieraz zostałem zabity przeglądając mapę ;D). Możemy gankować wrogów i pomagać sojusznikom. Pytamy się czy możemy wziąć nasz blue junglera(w 90% przypadkach powinien się zgodzić), farmimy, a kiedy nadarzy się okazja gankujemy poboczne linie co Karthusowi wychodzi znakomicie. W mid zajmujemy się wyłącznie goldem. Chodzimy także na dragona.

Late game:

No co tu powiedzieć. Bierzemy udział w team fightach, ale robimy to z głową, czyli czekamy na inicjację tanka i wyrzucamy wszystkie skille przed siebie. Rzucamy ult albo przed albo w czasie tfa(kiedy dedniemy). Ja wolę rzucać jak zostaniemy zabici, gdyż jak rzucimy przed, tank może nie zainicjować, przeciwny support zhealuje swój team, a my bedziemy musieli czekać 1,5 minuty na ult. Chodzimy regularnie na dragona i kiedy się nadarzy okazja: na barona.

Kończymy build.

5.Co potrafi Karthus? Dodatkowe informacje.

Oczywiście Karthusowe combo to: W, E, Q, Q, Q, …, Q, Q, R. Nic trudnego.

Musimy nauczyć się celować bombką, gdyż to podstawa. Uważajmy, żeby nie zfailować ulti.

Rekwiem możemy używać także do rozpoczęcia team fightu. Częsta taktyka w TFach to:

1.napisanie na czacie: „GO”

2.Wbicie się w wrogów, rzucając swoje combo(to samo po śmierci)

3.Użycie Rekwiem

Jeśli byliśmy nafeedowani to wrogowie powinni mieć 1/2 hp na swoim koncie.

Chyba nie muszę wspominać, bo chyba każdy wie o pingowanie Karthusowi o użycie ulti.

Rekwiem radzę uzywać kiedy nie żyjemy lub jesteśmy bezpieczni, chyba, że jesteśmy pewni, że wróg nie wróci się by użyć na ciebie CC lub ciebie zabić, co wymaga wprawy.

Kiedy mamy mało many lub hp nie warto walczyć. Wracamy do bazy.

Pamiętamy, że po śmierci nie tylko mamy nieśmiertelność, lecz także nieskończoność many. Wykorzystaj to.

Uważaj na Kassadina. Jest jak pedobear i jak tylko do ciebie podejdzie, nic nie zrobisz.

Zwracamy uwagę na championów z shieldem, by uniknąć faila.

6.Przydatne informacje.(będę dodawał tutaj dodatkowe podpunkty patrząc na wasze komentarze)

a)Jak strzelać bombką?

Dużo graczy ma problem: jak strzelać bombką? Zauważyliśmy, że to jeden z nielicznych skilli, którego używa się przez poprowadzenie w miejsce ostrzału kursorem myszy. Jeśli ogarniemy bombką, powinniśmy ogarniać mniej więcej Karthusem. Trwa to długo, ale jak tylko to zrobimy, będziemy niepowstrzymani w harrasie.

Przygotowałem kilka obrazków z krótkim opisem jak używać bombki.

bombkau.jpg

1. i 3.: Jeśli gracz wie co się spodziewać po Karthusie, będzie szedł właśnie w te miejsca. Jeśli wykryje, że chcesz go uderzyć będzie szedł w tył według kresek. Warto strzelać mniej więcej za narysowane kółeczko.

2.: Większość graczy wybiera to miejsce. Strzelamy dokładnie w kółeczko lub jakiś centymetr za nim. Jeśli gracz wchodzi w to miejsce, kill zdobyć będzie łatwo.

4.: Jeśli gracz wybiera to miejsce do ucieczki przed bombką to gra ofensywnie. Polecam iść kawałek w tył, aby gracz sam wszedł w pola 1, 2 lub 3. Nie należy atakować gracza na pozycji 4.

Myślę, że to pomoże początkującym w grze.

7.Moja opinia o postaci.

Karthus to prawdziwy potwór!

Dla mnie najlepszy mag, lecz inni mają inne zdania.

Skille świetne. Pozwalają nam robić wiele rzeczy.

Uważajmy, by go nie feedować, gdyż może przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę.

Jednym słowem: super. Nigdy nie sądziłem, że taki typ postaci zaciekawi mnie w tej grze.

Proszę o komentarze pozytywne i negatywne do mojego poradnika. W razie możliwości spróbuje go dopracować.

Specjalne podziękowania dla gracza WARCRAFTER(server US) za pomoc w filmikach dotyczących poradnika.

Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam

Deutsche

SnVyYVBMX19fZXVuZV9fXzE1OF9fX05VTExfX184X19fMTAwX19fbm9uZS5wbmdfX18xMF9fX25vbmVfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Woow dużo tego;p Zaraz przeczytam i "ocenie"

Tak btw. nie ten dział :

http://www.mpcforum.pl/forum/418-tutoriale/

++

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...