Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"schowaj Babci Dowód"

Koks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

paradongj9.jpg

"Uratuj Polskę! Schowaj babci dowód w dniu wyborów" - krzyczy młodzież w internecie. Szaleństwo opanowało blogi, fora internetowe, opisy na gadu-gadu. Tak się rodzi świadomość polityczna młodego pokolenia?

Maila z hasłem "Schowaj babci dowód" dostałam w ostatni czwartek. Przeczytałam, uśmiechnęłam się i nacisnęłam "delete". Nie podałam dalej. O akcji nie miałam jeszcze zielonego pojęcia. Nie doceniłam jej.

Dzień później w blogu Jacka Ka. znalazłam dokładnie ten sam tekst:

Idą wybory. Nie da się tego ukryć. Trzeba uratować ten kraj. Dlatego powstała akcja "Schowaj babci dowód".

Zapoczątkowana dziś na IRC przenosi się do świata "bardziej przyjaznego". Czyli na strony internetowe i fora. Podaj dalej, to nie jest chain, tylko ratowanie tego państwa!

Przekleiłam go do własnego bloga i... znalazłam się w środku cyklonu. Choć wcale nie zadeklarowałam, że zamierzam schować dowód mojej babci;)

W ciągu kilku dni akcja opanowała cały internet. Jest na forach - największych i całkiem malutkich, w blogach, niekoniecznie zajmujących się polityką, w opisach na gadu-gadu, w profilach w serwisach społecznościowych. Cytowany wyżej tekst można też dostać mailem czy SMS-em.

Tak rodzi się świadomość polityczna młodzieży - przeczytałam w jednym z blogów. I choć uważam to stwierdzenie za duże uproszczenie, nie ukrywam, że akcja zrobiła na mnie wrażenie. Dowodzi, że młodym ludziom jednak zależy. Że przyszłość kraju przestaje być abstrakcją i staje się czymś, co ma realny wpływ na nasze życie.

I choć bliżej jest mi do hasła Eda Gantro "Nie bądź chamem, nie chowaj babci dowodu. Spokojnie z nią porozmawiaj", to jednak bardzo mnie cieszy takie pospolite ruszenie internautów. Tak samo jak wyniki sondażu dla "Faktów", w którym 2/3 badanych zapowiedziało, że pójdzie głosować.

Po latach narzekania na kiepskich polityków i obniżanie się standardów w życiu publicznym, czas najwyższy obudzić się, przestać zrzędzić i po prostu wziąć sprawy w swoje ręce. Iść na wybory. Banalne? I co z tego?

paradon.pl

buahhaha

Opublikowano

HAHHAAHHAHAHAHAHAHHAHAAHAAHHAHAHAHAHAHAAHAHHAAHAHAAHA I Jeszce raz HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHA

No ja nie ogarniam

Ta ktora sie patrzy w srodku to babka Yogiego

Opublikowano

Muahahahahahahahahhaha

Howaj Babć dofut! Rzybko!

Heh... Moja Babcia jest na tyle mądra, że wie na kogo głosuje -.-

Ten tekst to tylko wyśmiewanie się ze starszych.

bez gif.

Opublikowano
Jeśli Pis znów dojdzie do władzy to ja skąd wyjeżdżam

Rhasta chyba obaj wyjedziemy. Ale najpierw zrzucimy się na forum na granat. Wtedy pojadę do Wawy i wrzucę go przez okno dla prezydenta.

To gdzie emigrujemy? Canada? Szwecja? Irlandia? Do Anglii to nie opłaca się już xD

:>

Edit

@down

to się nazywa wolność słowa i demokracja.

Opublikowano

Edit.

@Shadow Ziomek

Proste jak nie wiesz nie wypowiadaj sie na temat.

Artykul odnosnie kary.

Apropo znalazlem to w necie.

Kodeks Karny

CZĘŚĆ SZCZEGÓLNA

ROZDZIAŁ XXXI

Przestępstwa przeciwko wyborom i referendum

Art. 249. Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem przeszkadza:

1) odbyciu zgromadzenia poprzedzającego głosowanie,

2) swobodnemu wykonywaniu prawa do kandydowania lub głosowania,

3) głosowaniu lub obliczaniu głosów,

4) sporządzaniu protokołów lub innych dokumentów wyborczych albo referendalnych,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

card.png

• Dodaj nową pozycję...