Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Radio Internetowe

Gość Owned!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę pytań dotyczących radia przez internet.

1. Czy radio, które puszczam przez shoutcast i słucha go max 5-10 osób jest legalne? (Shoutcast + wtyczka do winampa.)

2. Słyszałem, że do założenia większego radia potrzeba jakiejś licencji. Czy ona jest potrzebna w pkt. 1 i gdzie mogę ją dostać w razie czego.

3. Jakie są kary za nie posiadanie tej licencji.

Opublikowano

Mogą być problemy bo podciąga się to pod 'publiczne odtwarzanie'. Gdzieś już o tym czytałem. Jak znajdę to napiszę.

1644b8636667.png

Opublikowano

To teraz może prawnie.. ;)

Jeżeli chcesz zakładać radio - proszę bardzo, lecz prawnie puszczanie muzyki w tym radiu jest nielegalne, jeżeli nie posiadasz licencji ZAIKS na KAŻDY utwór puszczany w tym radiu.

Zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych, każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, zwany utworem, jest chroniony prawem. Wykorzystanie utworu wymaga zgody autora bądź reprezentującej go organizacji zarządzania prawami autorskimi.

ZAIKS nakłada okrutne kary na nielegalne radiostacje - czasami sięgają nawet 2 tys. złotych!

A czym jest ZAIKS?

Stowarzyszenie Autorów ZAiKS ? polska organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi twórców.

Działając zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim Stowarzyszenie Autorów ZAiKS pobiera opłaty także w imieniu twórców niezrzeszonych, którzy mają prawo do odebrania tantiem, jednak nie później niż 5 lat po publikacji, gdyż wtedy zostają one uznane za tzw "tantiemy puste" i rozdzielone między członków ZAiKS. Stowarzyszenie utworzyło Agencję Autorską, która zajmuje się reprezentowaniem artystów za granicami Polski.

Źródło:

To jest ukryta treść, proszę

Jak dla mnie ZAiKS to jest jedynie złodziejska agencja internautów kochających spam, ale to tam mniejsza, wikipedia ma racje.. ;)

Tutaj kwestia prawna, a pare słów ode mnie.

Jeżeli chcesz hostować radio na komputerze, to na płynną i w miarę dobrą jakość muzyki - łącze co najmniej 6mb/s. Dlatego nie mając hostingu nie ma co liczyć..

d23735233b786cb5.jpg

Dołącz do nas! :)

Opublikowano

Radio jest legalne , bo ta muzyka ,która leci w Radiu ,jest tak jakby lekko zmieniana...

Opublikowano

Niekiedy utwory sa brane ze stron ktore promuja nowe utwory muzyczne ze zmniejszona jakoscia dzwieku i z 24 godzinna licencja.

Opublikowano

młody, nie wiesz - nie gadaj.. akurat miałem kilka miesięcy temu podobną sytuację, że klient został oskarżony przez ZAiKS za właśnie takie radio.. ;)

d23735233b786cb5.jpg

Dołącz do nas! :)