Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Podkręcanie procesora (ROOT)

foxi1995

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co daje nam podkręcanie procesora?

Poprawia wydajność w grach jak i zwykłego użytkowania telefonu.

Jak to zrobić??

1.Pobieramy program SetCPU:

http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=648354&d=1310073004

2.Wrzucamy na kartę SD , instalujemy i włączamy.

3. Widzimy 2 Belki :

setcpu.png

4. Belkę 1 ciągniemy max do 900MHz , Belkę 2 max do 480MHz

5. Sprawdzamy czy telefon działa na takiej prędkości zegara , jakieś 2-3 minuty włączamy jakieś programy itp. można też wejść w programie SetCPU kolejno w 'info' -> zjeżdżamy niżej i klikamy "Stress test" jeśli tel się nie wyłączy znaczy że wszytko działa.

6. Jeśli znajdziemy już częstotliwosć na której nasz tel pracuję stabilnie zaznaczamy opcję "Set on Boot"

7. Koniec : )

UWAGI I PROBLEMY:

1.Od czego Zależy to na jakiej częstotliwości będzie stabilnie działał mój telefon??

Zależy to od jakości krzemienia z jakiego jest zrobiony procesor

2. Co się stanie jeśli telefon wyłączy się po zbyt dużym przesunięciem 1 lub 2 belki?

Nic się nie stanie telefon po prostu się zrestartuje.

3. Co jeśli zaznaczyłem opcje "Set on Boot" a częstotliwość jest zbyt wysoka?

Musimy zaraz po włączeniu telefonu szybko włączyć SetCPU i zmniejszyć częstotliwość lub zrobić "WIPE"

4. Czy to szkodzi mojemu urządzeniu?

Nie szkodzi , jedynie obniża nie znacznie czas pracy urządzenia na baterii.

UWAGA!!

Pamiętamy o tym aby nie zaznaczać opcji "Set on Boot" jeśli telefon nie działa stabilnie na ustawionej częstotliwości , ponieważ sprawi to trochę problemów kiedy będzie trzeba to naprawić.

1851984472.png

Neostrada 40 Mb/s -,-

Opublikowano

1. Nie krzemienia tylko kawalka krzemu

2. Min moze byc na wartosci 250, wydluzy to czas pracy na baterii jak telefon bedzie w iddle, a jak tylko sie odblokuje od razu czestotliwosc przeskoczy na wyzsza

To tyle ode mnie :) Ja jednak bezproblemowo uzywam wbudowanej opcji w CM, programik nie zjada mi dodatkowo pamieci

Opublikowano

Setcpu nie zjada pamięci ramu , wpisuje on tylko wartosć OC w plik systemowy : ) , dlaczego minimalna wartość 480? jak ustawisz na 250 telefon czasami nie wyrobi i się zawiesi : )

1851984472.png

Neostrada 40 Mb/s -,-

Opublikowano

Gdy podkręcisz za mocno procesor będzie miał niesamowicie wysoką temperaturę.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano
Dzięki wielkie, po podkreceniu do 806 mhz mam lepszą wydajność jak SGS

Kłamiesz.

Gdy podkręcisz za mocno procesor będzie miał niesamowicie wysoką temperaturę.

Zależy jaki telefon.

1322316286-U391680.png

1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png1319035981-U394251.png

Massimiliano

Opublikowano

Będzie to działało na HTC Wildfire?

Pokój i bezpieczeństwo, bracia.

Działamy w mroku by służyć światłości. Jesteśmy Assassynami.

Nothing is true, Everything is permitted.

Requiescat in Pace

yuma30.png

Walnij delete.png

Opublikowano

Jak za bardzo podkręcisz to telefon będzie się bardziej grzał + maksymalnie zużycie baterii. Zjarać się nie zjara (chyba, że cały czas będziesz nakurwiał na maksymalnym podkręceniu co jest idiotyzmem). Przy rozsądnym podkręceniu nie ma prawa się skopcić.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

A czy podkręcenie procka z 1 GB np do 1.4 GB to takie normalne OC (NIE) Dla hardkorowców ? :P

Tzn czy na takim OC można było by normalnie jak na oryginalnym bawić się na telefonie.

To Tegra 2 tak dla wiadomości :D

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Na platformie z tegra mozesz krecic do 2GHz i nic sie nie stanie.

Jesli chodzi o spalenie sie procesora to niemozliwe, bo predzej telefon sie zacznie resetowac - a wtedy bedzie juz wiadomo ze za mocna procesor podkrecony. Jesli bedziesz go tak dusil az bedzie sie resetowal przez jakis dluzszy okres to moze sie on uszkodzic, ale nie spalic :)

Opublikowano

Dzięki wielkie, po podkreceniu do 806 mhz mam lepszą wydajność jak SGS wink.gif

No chyba we śnie :)

Żeby podkręcać to trzeba mieć odpowiednie jądro wgrane, czasami sam root nie wystarczy.

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano
2. Min moze byc na wartosci 250, wydluzy to czas pracy na baterii jak telefon bedzie w iddle, a jak tylko sie odblokuje od razu czestotliwosc przeskoczy na wyzsza

To co napisałeś miałoby rację bytu w procesorach x86, ale nie w architekturze ARM.

Zasada działania jest prosta, z manuala układu SoC OMAP3:

The CPU does NOT IDLE at the lowest frequency but it SLEEPS at 0 MHz! Thus, reducing the lowest frequency would not reduce power consumption. It is only activated during low workload and may actually consume more power than a higher frequency, as it takes more time to go back to sleep/idle state.
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...