Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Komputer się przegrzewa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Piszę ten temat, ponieważ szukam rozwiązania mojego problemu z MineCraft'em. Problem jest taki, iż po 5 minutach grania komputer strasznie (STRASZNIE!) mi się przegrzewa. Jest to dosyć wkurzające i przeszkadza w graniu.

Posiadam pirata (brak funduszy, lecz niedługo kupię), Winda 7, komputer to laptop, brak Skype'a, GG, itp. (czasem TS3) . Parametry komputera:

Pentium® Dual-Core CPU

4GB RAM

2.10 GHz

64 bitowy system

Windows 7 Ultimate

W MineCraft'cie gram na FAST, Smooth Lighting: on, OpenGL: Off (może to przez to?), GUI Scale: normal, Performance: Max Fps, Render distance: far. Texture pack:default

Za pomoc 2x limit +/- i 5x 5***** gwiazdek na profilu.

@DOWN

Wpadłem na to, lecz zrobiłem to jeszcze raz. NIC.

Edytowane przez xTreeemeR
Opublikowano (edytowane)

Daj Normal i jak ci utrudnia zawiesza ci się mocno? tzn. ścina? Możliwe że chłodzenie dupne albo pasta termoprzewodząca do dupy. Ja na moim Celeronie Signel Core mam też takie problemy :/ boxowe chłodzenie i pasta stara to wiesz ale powiedz kiedy kupiłeś kompa. Ew. Win7 może dużo procka używać albo jakiś inny program i się grzeje.

EDIT:

@UP WTF? Co to pomoże o.0

Pisząc tego Edit'a mój procek ma: 52C i 2800 Obr/S na wiatraku

Przy graniu sprawdź temperaturę radiatora na procku (dotknij go :P) i sprawdz jeszcze programem Everest Home Edition lub HWMonitor

Edytowane przez PL_SBX
Opublikowano (edytowane)

Pewien jestes ze od MC? Masz podkladke chlodzacaa?

Tak, napewno od MC. Co do podkładki nie, stoi na biurku.

@UP2

Komputer się nie wyłącza tylko przeszkadza w graniu :/

Ale co przeszkadza ? Jak ci ciepło wieje ? ????

Nie wieje ciepło, tylko: wziuuuuuu, wziuuuuuuu, wziu, wziuuuuuu i tak cały czas i się grać nie da! :( I wkurza to współlokatorów domu.

Edytowane przez xTreeemeR
Opublikowano (edytowane)

Ehhh... 2 deseczki i kładź laptopa na nie i troszeczkę ochłodzi (ok. 1-3C :P)

Przeczyść dokładnie (Możesz dmuchnąć dużo kurzu może wylecieć)

Podkładka chłodząca na allegro do 50zł pomoże trochę.

I powiedz jaka temp i przedkość wiatraczka z HWMonitor

Edytowane przez PL_SBX
Opublikowano

Zacznij od tego żeby nie stawiać laptopa na miękkich podłożach (bardzo sie grzeje wtedy). Zmień ustawienia Minecrafta na minimalne. Wyczyść chłodnik bo mógł się zapchać kurzem. Jesli to nie pomoże, to należy przyjżeć się stanowisku pracy pod kątem przedmiotów zasłaniających wlot i/lub wylot powietrza systemu chłodzenia. Gdyby okazało się, że nic takieigo nie miało miejsca, a laptop nadal się przegrzewa, wówczas należy udać się do serwisu, żeby sprawdzili, czy naprawy nie wymaga system chłodzenia (zablokowany/zatarty wentylator, pogorszony kontakt radiatora z procesorem).

Kilka zdań z innego forum. Pozdrawiam.

Opublikowano

Najpierw niech poda wykresy z HWMonitor potem piszcie o takich rzeczach. Jak by miał zapchany to mniejsza wydajnośc czyli większa temperatura czyli mulenie kompa.

Opublikowano

jak ci za głośno załóż słuchawki. Oczyść kompa ze śmieci i graj na reder nie far tylko short/normal. nacisnij f3 i powiedz ile fps bydz moze to wina karty graficznej

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Tez tak mialem jednak z normalnym PC. Przeczysc go calego wszedzie gdzie masz dojscie lub troche go odkrec bez przesady pewnie klębki kurzu masz i dla tego nie wyrabiaja wiatraki.

add.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...