Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wszystko o potworach Minecraft!

Achmen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witamf.png

W tym wspaniałym dniu pragnę zaprezentować Wam poradnik o tytule "[Tut]Wszystko o potworach Minecraft". Zademonstruję Wam cały opis o potworach, które występują w grze Minecraft. Dowiecie się gdzie je spotkać lub co z nich można zdobyć.

skeletone.png

Szkielet.png

Szkielet to potwór agresywny wobec gracza. Szkielet posiada łuk z, którego atakuje gracza strzałami. Jest on dosyć szybki, i dosyć denerwujący. Można go spotkać nocą lub w ciemnych jaskiniach. Posiada dziesięć żyć. Jego siła ataku waha się od jednego serduszka do trzech. Można zdobyć z niego do trzech kości oraz do dwóch strzał. Najlepiej atakować go stanowczo i od razu.

Ciekawostki

1.Szkielet ma taką samą twarz jak zombie, ale inne usta i kolor.

2.Jeżeli szkielet zabije creepera wtedy wypadnie z niego Płyta muzyczna.

3.Nogi szkieleta mają taką samą teksturę jak jego ręce.

4.Chociaż szkielety podchodzą do gracza jak zombie to dotykanie ich nic nie robi graczowi.

5.Gdy znajdziemy się w polu rażenia szkieleta wtedy od razu jesteśmy ostrzeliwani.

zombieb.png

150px-150px-ZombieR.png

Zombie to podobnie jak skeleton potwór agresywny. Atakuje podchodząc do gracza na bliską odległość. Jest dośyć wolny. Można zdobyć z niego do dwóch piór. Posiada dziesięć żyć. Jego siła ataku waha się od półtora serduszka do trzech i pół. Można go spotkać nocą lub w ciemnych jaskiniach. Najlepiej atakować go stanowczo i od razu lub uciekać.

Ciekawostki

1.Notch powiedział, że dodał pióra zombie, ponieważ nie wiedział co by mogło dropić.

2.Zombie do życia potrzebują tlenu (topią się pod wodą).

3.Zombie miały występować również w wersji gigantycznej, ale jak na razie nie zostało to wprowadzone. Nie wiadomo czy Notch wróci do prac nad tym systemem.

spiderr.png

150px-Paj%C4%85k.png

Spider jest to potwór agresywny, lecz jeżeli wejdzie w pokój rozświetlony pochodniami lub glowstonem staje się neutralny. Gdy wyjdzie z miejsca oświetlonego znowu atakuje. Pająki wydają dźwięk podobny do połączenia pisku i szelestu papieru. Ten charakterystyczny hałas ostrzega graczy o obecności potwora. Czasami występują z Skeletonami w postaci Spiderjokeya (pokazany niżej). Posiada dziesięć żyć. Jego siła ataku waha się od pół serduszka do dwóch i pół. Można go spotkać nocą lub w ciemnych jaskiniach, a także w mocno zalesionych terenach. Można zdobyć z niego do dwóch sznurków. Nie polecam uciekania. Atakować albo od razu albo z łuku.

Ciekawostki

1.W terrain.png na lewo od kwiatów znajduje się tekstura pajęczyny, być może związane jest to z pająkiem.

2.Pająk może skakać na wysokość 2-3 bloków.

3.Pająki nie atakują podczas wspinaczki po ścianach.

4.Pająki były kiedyś brązowe.

5.Pająki nie atakują podczas dnia.

creepertm.png

Creeper.png

Creeper jest to agresywny potwór. Jego atak to wybuch. Jest o 25% słabszy od TNT. Creeper występuje jak rozpoznawczy znak Minecrafta. Gdy podchodzi się do creepera wybucha on w 1,5 sekundy. Można zatrzymać ten proces oddalając się na bezpieczną odległość. Posiada 10 żyć. Jego siła ataku jest różna. Można go spotkać nocą lub w nie oświetlonych miejscach. Można zdobyć do trzech gun powederów a także płytę, gdy zabije go skeleton. Najlepiej walnąć raz i uciekać i tak w kółko.

Ciekawostki

1. Creeper to nieudany model świni (stąd cztery nogi).

2. Notch opisał creepery "Są chrupiące, jak suche liście" Twitter - Notch. Być może uważał creepera jako pnącze z winnic.

3. Zdjęcie profilowe na Facebooku ukazuje twarz creepera.

4. Creeper tak samo jak TNT w wodzie nie niszczy po wybuchu innych bloków, ale nadal może zranić gracza lub innego moba.

5. Creeper ma pasek tlenu (może się topić).

6. W Becie 1.5 gdy piorun trafia creepera staje się on naelektryzowany i wybucha z podwójną mocą.

7.Czasami występuje błąd na multiplayerze, dzięki któremu creeper staje się neutralny (nikogo nie atakuje, ani nie chodzi, chociaż porusza głową). Uderzenie go spowoduje naprawę błędu.

spiderjock.png

SpiderJockey.png

Spider Jockey to połączenie dwóch potworów: skeletona i spidera. Spider i skeleton mają osobne życie. Po zabiciu spidera pojawia się skeleton. Jest on prawdopodobnie najtrudniejszym potworem w pojedynczym starciu. Skeleton i spider mają po dziesięć żyć. Atakują po półtora serduszka. Można go spotkać nocą lub w ciemnych jaskiniach. Można zdobyć z niego do dwóch nici, do dwóch strzał oraz do trzech kości. Atakować albo od razu albo z łuku.

Ciekawostki

1. Możliwe jest że Spider Jockey zabije sam siebie np. strzeli strzałą która uderzy w pająka.

2. W Beta 1.2 pająki są w stanie wspinać się na każdy blok. Spider Jockey też posiada tę zdolność.

3. Spider Jockey może zniszczyć szkło strzałami.

beznazwy2rd.png

Ghast.png

Ghasty to agresywne potwory kształtem przypominające meduzę. Atakują ognistymi pociskami, którymi potrafi zamknąć portal. Występuje tylko w netherze. Lata i wydaje trzeszczące i krzyczące głośno dźwięki. Słychać je wszędzie, nie zależnie od odległości. Posiada pięć żyć. Jego siła ataku jest różna. Można zdobyć z niego do dwóch gun powederów. Najlepiej z łuku. Należy uważać na pociski.

Ciekawostki

1.Ghasty można zobaczyć na mapie, podczas korzystania z niektórych edytorów map.

2. Ghasty celują nie w gracza ale w kamerę. Dzięki temu w 3 osobie Ghast zawsze będzie strzelał nad graczem. Oznacza to również, że będzie nadal strzelać do gracza, jeśli jest martwy, ale nadal jest w oknie respawnu.

3. Wielkości Ghastów są bardzo mylące, ponieważ jest je łatwiej zabić niż większość innych wrogich potworów.

5. Kule ognia nie zniszczą cobblestone.

6. Plotki głoszą, że Ghast na poziomie hard może wejść do portalu i przenieść się do naszego świata.

slimef.png

Slime.png

Slime, czyli potocznie ślimak to agresywny potwór, występujący w czterech postaciach. Mały, średni, duży oraz ogromny. Te potwory mogą żyć jak i pod powierzchnią jak i nad. Zazwyczaj występują w kopalniach na siedemnastych poziomach. Małe slimy nie zadają obrażeń, lecz popychają. Potrafią wchodzić po drabinie. Nie potrafią pływać, topią się pod wodą. Największy posiada trzydzieści dwa życia, duży osiem, normalny dwa, a najmniejszy pół. Można zdobyć do dwóch slimeball, które będą wykorzystywane w 1.7 do pistonów. Najlepiej atakować stanowczo i od razu.

Ciekawostki

1. W edycji potworów w plikach możliwe jest znaczne powiększenie slime'a. Wysokość może wynosić nawet 50 bloków.

2. Gdy Notch dodał Slime'y pojawiało się ich zbyt wiele przez co zostały wycofane. Powróciły w wersji Beta 1.2_01

3. Duże ilości kulek szlamu można uzyskać zabijając potwory te ręką. Miecz lub siekiera zabija slime'y bez rozdzielania ich na mniejsze osobniki. Bicie ręką daje 100% szans na to, że slime'y rozdzielą się na 4 części. Oznacza to, że: 1 Ogromny = 4 Duże = 16 Normalnych = 64 Małych = Max 128 kul szlamu.

4. Najmniejsze Slime'y można zabić jajkami i kulami śnieżnymi.

5. Bardzo rzadkim(praktycznie nie występującym, jest to bug) zjawiskiem jest pojawianie się slime'ów na śniegu.

6. Małe slime'y mogą być traktowane jako zwierzęta domowe ze względu na to, że podążają za graczem i nie zadają mu obrażeń.

7. Slime'ów można używać jako zwierząt popychających wagonik.

8. Jeżeli slime wspina się po tej samej drabinie co my, to będzie nas wypychał do góry.

pigz.png

Zombiepigman.png

Zombie Pigman jest to neutralny mob. Respi się w netherze, lub na świecie jeżeli uderzymy go piorunem. Posiada dziesięć żyć. Jego atak waha się od dwóch i pół do trzech i pół. Najlepiej atakować stanowczo.

Enderman

150px-Enderman.png

Mob dodany w 1.8. Może sie teleportowac i przenosic bloki. W 1.9 perla endermana bedzie sluzyc do teleportu i portalu do End. Wlozenie dyni na glowe zapobiega przed jego atakami. Ednerman ma 10 życ. Na hard zabiera 3,5 serduszka graczowi. Atakuje tylko wtedy kiedy nasza strzalka po srodku bedzie skierowanana niego.

Jaskiniowy Pajak

150px-Paj%C4%85k_jaskiniowy.png

Występuje w opuszczonych kopalniach. Ma dziesiec zyc. Zatruwa przeciwnika. Na hard zadaje poltora serduszka. Zostal on dodany w 1.8. Jest mniejszy od normalnego pajaka. Wraz z dodaniem pająków jaskiniowych, zostały im dodane własne spawnery w opuszczonych kopalniach, wokół których są duże ilości pajeczyn

SilverFish

150px-Silverfish.png

Dodane w 1.8. Rybik cukrowy wystepuje w skale. Rozwalajac ja on sie pojawi. Ma 6 zyc. Atakuje po poltora serduszka.

Planowane

Smoki

150px-Enderdragon.png

Blaze

150px-Blaze.png

Kostka Magmy

150px-Magma_Cube_Jumping.png

Grzybowa KRowa

150px-Grzybowakrowa.png

NPC

150px-Villager.png

Balwan

150px-Snow_Golem.png

prawod.png

Nietoperz - Wspomniano o tym, że nietoperze powstają, ale nie wiadomo o nich zbyt wiele.

Smoki - Pojawiły się pogłoski, że Notch ma dodać do gry smoki. Smoki mają mieć możliwość latania oraz ziania ogniem. Notch potwierdził, że zamierza dodać do gry transport latający. Istnieje szansa, że smoki będzie można ujeżdżać tak samo jak świnie.

Dziękuje za uwagę.

Poradnik stworzony całkowicie przeze mnie, w oparciu o minecraftwiki. Zakaz kopiowania na inne fora.

Dodam, iż poradnik robiłem dwie godziny.

Opublikowano

No Bardzo ładny TuT ale już mam taki link

http://www.mpcforum.pl/topic/370344-tut-wszystko-o-potworach-i-zwierzetach/

ale i tak masz + bo bardzo ładnie ci wyszło :)

Jak na razie posiadam 20% statusu ostrzeżeń

:)

i nic więcej

32896439533624102237.png

Jeżeli pomogłem walnij add.png

Opublikowano

Jakbyś dodał jak z poszczególnymi stworkami walczyć byłoby świetnie. Masz tego + ,acha i zapomniałeś o zombie pigman i pigman

Opublikowano

Tutek ładnie wykonany dodaj w ciekawostkach do pająka że nie atakuje w dzień ;)

entisttag.png

Użytkownik Który Został Zbnowany :Napewno

Okres Bana: Perm

Moderator / Admin Który Nałozył Blokade : Lord Makin

Powód :Spamer/idiota/grozi administracji/dureń (Za coś tekigo Max 72h Ban A Nie Perm )

Link Do Tematu :

http://www.mpcforum.pl/topic/247974-napewno/

Lub Przenieś Mnie !

Zasłużyłem To Poproszę Plusika O To Jego Wygląd : add.png

Opublikowano

Wszystko można znaleźć na Minecraft Wilki -.-

Ale daje + na zachęte... ;p

ChranBoy

2en6w75.jpg

Zbieram teraz, +

10[V]

25[V]

50[V]

100[X]

200[X]

500[X]

1000[X]

Opublikowano

Ładnie opisane i grafiki potworów dodane, zapowiedzi następnych - nie ma się od czego przyczepić :angry:

Dobra Łap + bo doskonale napisane

PS: 100 post!!!

15005964.jpg

Nie zbieram ani minusów ani plusów... Ja po prostu się udzielam.

Opublikowano

Pamietam kiedy robiłem zamek w nocy na hardzie chodziłem po podwórku i myślałem co one mi mogą zrobić a tu nagle wbija Pająk z szkieletem , myślałem że to jakiś bug no ale widze jednak nie :) bardzo ładnie opisane i przydatne :) +sik leci. :D

"Sprzęt nie czyni gracza dobrym, ale pomaga dobremu być jeszcze lepszym" ~ Ja

Opublikowano

super tego o smokach nie wiedziałem :D

pomagam w minecraft

;)

Pomagam dla przyjemności nie dla +

Dlatego Lepiej kliknij TU i pomóż głodnym :)

Bruno Mars nauczył mnie robić coś dla osoby którą kocham

Travis nauczył mnie być hojnym

Michael Jackson uczył mnie, aby zawsze kochać ludzi wokół mnie

The Script nauczył mnie, jak iść dalej.

Eminem nauczył mnie, że życie jest ciężkie ale trzeba brnąć dalej

Muzyka nuczy mnie jak żyć!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Super Te Nowe Moby skąd masz taką wiedzę i informacje na temat gry?!

Slime respi się na 17 piętrze w jaskiniach od dołu czy góry?

Opublikowano

Powiedz mi tylko dlaczego wszystko skopiowałeś z wikipedii?

Mogłeś to napisać swoimi słowami bo wklejenie obrazka i tekstu

z wiki,uwierz mi wcale nie jest takie trudne.

Dodam, iż poradnik robiłem dwie godziny.

No nie gadaj.. myszka ścinała?

Grzybowa krowa jak coś już jest dodana.

Jeżeli ty nie masz szacunku do mnie,ja go nie mam do Ciebie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...