Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzymy własny Interface!

Ceyz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie... Niektórzy ludzie nie umieją zrobić własnego interface'a, więc ja pomogę! No to jak? Zaczynamy.

Materiały na stworzenie własnego interface'u:
- Metin2 File Archiver GUI SKAN, pomimo paru wirusów, komputer nie zostanie uszkodzony,
- Jakiś client Metin2,
- IRFAN VIEW lub PAINT.NET lub i też GIMP 2.6.11,
- Pluginy i wtyczki na .dds - w google poszukajcie,
- 40% mózgu.

1. Ściągamy Metin2 File Archiver GUI, przy czym używamy 40% mózgu. Wypakowujemy Metin2 File Archiver GUI do folderu: Moje Dokumenty.
2. Otwieramy byle jaki client Metin2, wchodzimy do folderu PACK, kopiujemy pliki etc.epk i etc.eix, a potem wklejamy je do folderu: Moje Dokumenty.
3. Otwieramy Metin2 File Archiver GUI.
4. W zakładce item_proto zaznaczamy okienko: Packer.
5. Przechodzimy do zakładki Extract, zaznaczamy okienko: Create XML, po czym klikamy na mały folder obok okienka z napisem Create XML. Wybieramy ETC.eix i wciskamy enter.
6. W linijkę Extract file wpisz: ETC i kliknij przycisk: Extract, po czym chwilkę czekamy i ukazuje się nam czarne okienko z napisami.
7. Aby kontynuować klikamy ENTER lub SPACJĘ i zamykamy Metin2 File Archiver GUI wraz z Moimi Dokumentami, po czym zaraz wchodzimy do nich na nowo.
8. W folderze: Moje Dokumenty otwieramy folder output - jest to rozpakowany plik ETC. W output wchodzimy w: ymir work ---> ui.
9. Mamy tam kilka folderów i obrazków w formacie .dds, aby je obejrzeć musimy mieć Irfan View lub Paint.net lub i też GIMP które są w nakładce: Potrzeby na stworzenie własnego Interface'u. Jeżeli nie będzie wam chciało otworzyć, pobierzcie sobie pluginy, wtyczki na .dss.
10. Gdy już zainstalujemy, któryś z programów zaczynamy edycje plików, program paint.net się tutaj przyda.
11. Obrazki w folderze ui, co do czego. Te mniej ważne i więcej ważne:
- windows.dds ( wygląd eq i okienka ze skilami )
- taskbar.dds ( wygląd dolnego paska )
- public.dds ( wszelkie przyciski )
- minimap.dds ( wygląd okienka z mini mapką )
- skillwarrior.dds ( wygląd ikonek skilli dla Wojownika )
- skillsura.dds (wygląd ikonek skilli dla Sury)
- skillninja.dds (wygląd ikonek skilli dla Ninji )
- skillshaman.dds (wygląd ikonek skilli dla Szamana)
- introloading.dds ( pasek ładowania gry )
12. Gdy już sobie pokolorowaliśmy, zedytowaliśmy swój interface zapisujemy go w tym samym rozszerzeniu .dss pod tą samą nazwą. Teraz możemy usunąć pliki etc.epk i etc.eix z folderu: Moje Dokumenty.
13. A teraz przechodzimy do ponownego spakowania plików. W tym celu klikamy raz na plik output.XML i przenosimy ten plik na M2.exe ( wszystko znajduję się w folderze: Moje Dokumenty ).
14. Czekamy chwileczkę, czarne okienko i ENTER lub SPACJA, jeżeli wszystko poszło dobrze powinny się pojawić dwa pliki: etc.epk i etc.eix, a jeżeli coś nie tak poszło i się nie pokazały - trudno, zacznij od nowa ze spokojem i użyj więcej % mózgu!
15. Wklejamy etc.epk i etc.eix do folderu PACK w cliencie Metin2.
16. Możemy stworzyć teraz swój skrót, aby nam tych plików nie kasowano przy globalu Metin2 PL, na privach nie jest to konieczne - chyba, że mają autopatcher.

To już wszystko! Teraz możesz na swój prywatny serwer walnąć swój interface. W razie problemów piszcie tutaj. Aha! I nie zapomnij walnąć plusa, elo!
Mogłem się pomylić! Jeżeli tak, napisz to w temacie!

EDYCJE TEMATU:
27.05.2011 - założenie tematu,
27.05.2011 15:31 - drobne poprawki.

23.04.2013 19:58 - globalny refresh.

Opublikowano

Nom fajny pomysł na zrobienie tematu :)

Chyba takiego jeszcze nie było...

Popraw troszkę kolorki i będzie git :)

Ode mnie masz minusika tak jak zbierasz :D

Opublikowano

Nom fajny pomysł na zrobienie tematu :)

Chyba takiego jeszcze nie było...

Popraw troszkę kolorki i będzie git :)

Ode mnie masz minusika tak jak zbierasz :D

A to są moje oryginalne kolory i takie zostaną, dziękuje za minusa - mam nadzieję, że wykorzystasz mój temat, czy tylko sobie tak spamisz? :)

Opublikowano

No wreszcie jakiś ciekawy temat. Już coraz mniej jest takich tematów wielki + i 5

Jebnij Plusa !

35216.jpg

33071.png

34818.gif

35079.png

32282.gif

33125.png

17191.png

33983.png

Opublikowano

Które pliki odpowiadają za wygląd okienek typu lista znajomych itp.?

@co do tematu już gdzieś był taki podobny

0fiz5s7s0sea1k4fzfl.jpg
Opublikowano

Bardzo wartościowy i przydatny tutorial. Bardzo pomocne dla kogoś, kto stawia serwer i tworzy klienta,

ponieważ zamiast mieć kogoś innego interface, może sobie zrobić swój. Tutorial godny uwagi.

1280314365-U1.png

Opublikowano
a w skrócie rozpakuj etc i edytuj... :P

Owszem, lecz jestem mniejszym polonistą - wolę dobrze wytłumaczyć razem z interpunkcją.

@co do tematu już gdzieś był taki podobny

Gdyby był, to bym tego tutaj nie wstawił...

Opublikowano
hmm poradnik dobrze opisany

+ czytelny .

- dla cb . wszystko jest na swoim miejscu i pewnie skorzystam.

701 postów i taki post dla takiego świeżaka? Dzięki! Starałem się jak mogłem, mam nadzieję, że stworzyłeś coś ciekawego. Dzięki temu poradnikowi pojawi się coś nowego na forum - taką mam nadzieję.

Opublikowano

Dodaj jeszcze że można używać bardziej zaawansowanego programu: Adobe Photoshop, w którym wyjdą nam lepsze efekty :)

40% mózgu używamy? Dla zielonych to pewnie i może być tyle, ale ja proponuje zmienić na 30%.

I proponuje też używać File Archiver'a v2 by kamer1337 (wymagany net.framework 4.0 ), ponieważ jest on bardziej dopracowany niż poprzednia wersja.

A tak to Tut może być.

Dla cb -.

Pozdrawiam

Opublikowano

Było coś takiego :

http://www.mpcforum.pl/topic/197619-tutorial-edycja-interfejsu/

Ale zostawie bo twoje bardziej rozwinięte.

Mógłbyś to bardziej upiększyć - mało czytelne. Popatrz na inne tutki w dziale ;)

Nie bywam już na forum, jeżeli masz sprawę wal na FB...

Opublikowano

Dash, " edycja "... A tutaj tworzymy własny InterFace, nie widziałem tamtego tematu ale widzę, że tamtym jest małe zainteresowanie.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Elo.

Sorry za taki odkop, ale mam pytanie: Jaki plik odpowiada za pż, pe, st chodzi mi tu o kolory np. paska życia itp, żeby zamiast czerwony dać coś innego ;D

Żeby nie było offtopic: Mi już się przydało, leci -sik :D

Poszukuje pluginu Gr2 do 3Ds max 2012.

haac.jpg

Jestem jaki jestem i tego NIE zmienię!

Moje Tut'y

Video tut jak dodać mapę na swój serwer:

http://www.mpcforum.pl/topic/416201-videotut-jak-dodac-mape-na-wlasny-serwer/page__gopid__2960589#entry2960589

Texture Mod:

http://www.mpcforum.pl/topic/406659-download-texture-mod/page__p__2892270__fromsearch__1#entry2892270

Znaczek GM:

http://www.mpcforum.pl/topic/367597-dl-znaczek-gm/page__p__2603024__fromsearch__1#entry2603024

Nowe Zbroje By Baso:

http://www.mpcforum.pl/topic/478940-dltutzbroje-by-baso/

Opublikowano

Razel, jakiego programu używasz? Ale dobra, jeżeli chciałbyś uzyskać taki efekt to musisz dać " krycie " na mniej niż 100% wtedy robi się coraz bardziej niewidoczne i prześwitujące.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Prosilbym kogos o pomoc w tym temacie

http://www.mpcforum.pl/topic/420422-problem-edycja-interface/

Szukasz sponsora ? Wejdź w mój profil i kliknij "O mnie" :)

beznazwy1ci.png

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...