Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak na razie jestem w 1 gim. ale już wiem że chce swoje życie związać z programowaniem i tu na suwa się pytanie: jaka szkoła po gimnazjum?Do wyboru mam dwie Liceum i Technikum.Słyszałem że w obu mogę uczyć się informatyki.Jeżeli chodziliście do takiej szkoły chciałbym abyście wymienili ich wady i zalety. A i czym rózni się informatyka na Uniwersytecie od tej na Politechnice? Dodam jedynie że bardziej jestem humanistą i czy np.politechnika nastawiona na matme nie będzie dla mnie za trudna?

Proszę o sensowne wypowiedzi

Z góry dziękuje :)

@down-Dział AutoIT->w podpiętych tutorial maćka ale autoit odradzam ci chyba że to tylko do nauki programowania

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda sprawa ze studiami, pewnie trzeba się uczyć, czy idziesz na humana czy na ścisłe. To czy jest dla Ciebie za trudna, to twoja decyzja, nie będziemy w stanie Ci pomóc.

W technikum [na profilu informatycznym] nauczą Cię programowania i administracji siecią, w liceum nauczą Cię obsługi pakietu office.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Jak nie chcę ci się siedzieć po 8-9h w szkole przez 4 lata mając w tym 19 przedmiotów z czego 7 to przedmioty zawodowe to wybierz liceum posiedzisz sobie 3 lata zdasz maturę i pójdziesz na studia . Nie wiem jak jest u ciebie ale u mnie liceum informatyczne było z rozszerzoną matematyką i fizyką ;p i z tego co słyszałem to z zakresu informatyki to ich tam nie uczą zbytnio nic ciekawego gównie matma, fiza i jakieś tam pojęci a z infy ;] a nas w technikum uczą między innymi o Systemach operacyjnych, Oprogramowaniu biurowym, grafice, programowaniu itp. Też warto pamiętać że po 3 letnim liceum masz tylko maturę a po technikum maturę + technika ;]

Opublikowano

Ja też jestem w 1klasie, znam sie dosyć dobrze na komputerach ucze sie programowac w 2 jezykach chce isc do techinkum nie jest tak źle...Chociaż w moim mieście to nie ma za bardzo jak sie rozwijac w tym kierunku bo nauczycielom u nas trzeba tłumaczyć c++... wiem bo kumpel w 2 klasie jest i nauczyciel nie wie oco chodzi w kodzie jak im dyktuje...A w liceum podobno zaczyna sie od painta przynajmniej u nas xDD

Opublikowano

Trochę więcej interpunkcji i bym zrozumiał, co piszesz :)

BloodAngels: dobrze piszesz, piwo dla Ciebie. W 4 klasie technikum na inf ludzie mają po 22 godziny przed kompem, czyli zostaje 2 dni na polski, fizykę, matmę i inne. Jest znacznie lżej niż w liceum, polecam wszystkim.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

U nas uniwerek bardziej jest nastawiony na matę, a na polibudzie na matę i fizę, więc oprocz jezykow programowania i maty mamy jeszcze pomiary, fizyke elektroniczna, uklady cyfrowe. Całkiem ciekawe rzeczy, po co się ograniczać tylko na programowanie (algorytmika). W każdym razie łatwiej będzie z pracą.

pierdut.pl/pytanie-27-oddam_konto_do_metina_za_darmo

Opublikowano

Co kto woli, jako, że gość jest humanistą, to nie wiadomo jak będzie z fizyką. Jego decyzja, ma jeszcze parę lat na zastanowienie.

Opublikowano

no z fizyki mam 4 a za matmy 2(zawaliłem 1kartkówke i 2 razy nie miałem zd. a tak to spoko 4 itd.)

dzięki wszystkim po +

mam nadzieje że wypowie się ktoś jeszcze

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

matematyka to podstawa przy programowaniu , chcesz miec dobre wyniki i bezproblemową obsługe języka którego się uczysz zacznij od niej bo bez tego niewiele zdziałasz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

"matematyka to podstawa przy programowaniu" - zupełnie się nie zgadzam. By programować musisz MYŚLEĆ a nie być matematykiem. Programista nie musi być matematykiem tak jak i matematyk nie musi być programistą. Wystarczy, że umie się myśleć, nie musisz znać z matmy jakiś trudnych wzorów i innych pierdół.

A oceny w szkole nic nie mówią o twojej wiedzy. Szkoła psuje umysł i nie chce mi się rozwodzić na ten temat. Z programowania nie mam wysokich ocen, bo wolę pisać w C niż w pascalu. Przez to w mniemaniu nauczycieli nic nie umiem :)

Opublikowano

Też w gimnazjum miałem podobny problem. Najprościej ujmując, by być informatykiem idziesz na studia (najlepiej polibuda, cinżko, ale za to jaki dumny jesteś z tego (+10 do pogardy dla studentów tego samego kierunku na uniwerku:>)), aby się dostać na studia, potrzebujesz matury, a żeby zdać maturę dobrze idziesz do liceum, proste. W szkole się niczego nie nauczysz, niby w technikach informatycznych/elektronicznych uczą wielu ważnych podstaw, ale na studiach na pewno to nadrobią. Dzięki wcześniejszemu szkoleniu pod kontem profesji w technikach, już wcześnie zaczniesz myśleć jak informatyk (o ile się do nauki przyłożysz). Za to w liceum ofc, więcej osobników płci pięknej (a wspomnienia ze szkoły średniej do jednych z najlepszych należą). Tak więc z perspektywy czasu, nie zmieniłbym swojego pierwotnego wyboru na technikum. Studiuję informatykę. ;)

PS. Matematykę owszem trzeba znać. Może w liceum nie wydawało się to tak istotne, jednak na studiach zmienisz zdanie.

Opublikowano

yyyeey: gdzie w pisaniu programów pomoże matematyka? Rozumiem, że podstawy takie jak dodawanie, mnożenie, potęgi itd. trzeba znać, jednak nie musisz umieć wszystkiego. I mam na myśli programy - nie gry. W grach trzeba uwzględnić fizykę więc będzie troszkę trudniejszej matematyki, jednak w większości programów nie ma zbyt wiele matmy.

Nie mówię, że matematyka jest nieprzydatna, mówię, że nie trzeba być matematykiem by być programistą - zaznaczę, żeby nie było żadnych nieporozumień.

edit: i jeszcze odnośnie studiów wtrącę swoje 3 grosze. Na pewno z wykładów można wiele wynieść, jednak nie można uczyć się tylko na nich. Żeby być dobrym w informatyce trzeba to lubić i spędzać na tym wolny czas. Studia nauczą Cię pewnych rzeczy, jednak bez twojego wkładu gówno z tego wyjdzie. Nie podoba mi się to, że zawsze uczeń ma myśleć tak jak nauczyciel. Kompletnym bezsensem jest dla mnie wymaganie od ucznia napisania programu w konkretny sposób, tak jak chce profesor. Uczeń się rozwija? Nie, ogranicza się jego twórczość i zdolność do myślenia. Szkoła go okalecza.

Opublikowano

Jak bedziesz w 2 klasie liceum to mozesz wyslac aplikacja na stypendium do Harwardu bo oni tam lubia umysly scisle.

Moj kolega wyslal i sie dostal :). Dostal stypendium na cale studia

@UP

Do programowania niezbedne sa funkcje trygonometryczne, poznanie co to jest macierz kwaternion itd.

Na przyklad kupilem sobie ksiazke do C++ a tam temat "Interpolacja kwaternionów" :) Teraz juz wiem co to jest.

• Dodaj nową pozycję...