Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Gimp] Napis Metin2

PissedMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

GIMP

Napis w stylu Metin2

1. Tworzymy nowy obraz (CTRL+N) i wpisujemy jakie chcemy wymiary obrazu. Najlepiej pracować na dużej powierzchni a dopiero po skończonej robocie wykadrować swój napis :) Ja wybieram 640x400

Screen

2. Wybieramy narzędzie Tekst (T), kolor napisu ustawiamy na #FEFFF4 i wpisujemy jakiś tekst czcionką Ruach Let (Pobierz). Ja napisałem TwójSerwerMt2, a warstwę nazwałem Napis

Screen

3. Wybierasz z paska na górze Warstwa>Dopasuj wymiary warstwy do obrazu (Robiąc to musi być aktywna warstwa Napis)

Screen

4. Tworzysz nową warstwę (SHIFT+CTRL+N) i nazywasz ją Gradient napisu. Twoje warstwy powinny wyglądać tak jak na screenie

Screen - Tak powinny wyglądać twoje warstwy

5. Klikasz prawym przyciskiem myszy na warstwę o nazwie Napis i wybierasz Kanał alfa na zaznaczenie, powinny zaznaczyć się kontury twojego napisu. Wybierasz warstwę Gradient napisu i wybierasz narzędzie Gradient (L). Jako kolor pierwszoplanowy ustawiasz #CD902F. W opcjach narzędzia kliknij na miniaturkę gradientu i wybierz Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość, jest to 4 od góry gradient. Teraz od samego dołu napisu przeciągasz gradient tak do 3/4.

Screen

6. Nie usuwasz zaznaczenia, nadal miej zaznaczony napis. Jedziemy dalej. Zrób nową warstwę (SHIFT+CTRL+N) i nazwij ją Czarna obwódka

7. Przesuń ją między warstwy Napis a Tło.

Screen

8. Wybierz z górnego paska Zaznaczenie>Powiększ... i zostaw domyślne czyli w okienku powinno być napisane 1

Screen

9. Gdy już powiększysz zaznaczenie, jako kolor pierwszoplanowy wybierz #000000, czyli czarny. Kliknij na kolor pierwszoplanowy i przeciągnij na zaznaczenie. Zaznaczenie powinno się wypełnić czarnym kolorem.

10. W okienku Warstwy zmień krycie tej warstwy (Czarna obwódka) na 80%

11. Utwórz nową warstwę (SHIFT+CTRL+N) o nazwie Jasna obwódka i wsuń ją pomiędzy Tło a Czarna obwódka.

Screen

12. Ustaw kolor pierwszoplanowy na #FEFFF4.

13. Kliknij na górnym pasku Zaznaczenie>Powiększ... i znów zostaw domyślne 1, kliknij OK.

Screen

14. Kolor pierwszoplanowy przeciągnij na zaznaczenie. Zaznaczenie wypełni się kolorem.

15. Krycie warstwy Jasna obwódka zmień na 50% lub 60%

Napis gotowy

skrinjasny.png

To jest wersja z kolorami z tutka. Można też użyć ciemniejszego koloru w gradiencie przez co troszkę ładniej moim zdaniem wygląda

skrinciemny.png

Każdy ma inny gust, trzeba samemu dobierać dobre kolory ;)

Zamieszczę niedługo filmik ;)

Przyjmuję zlecenia na grafikę - chętny? Napisz do mnie

Jeżeli pomogłem lub podoba Ci się mój post - kliknij Lubię to!

Opublikowano

Za bardzo Ci się nie udało.

Trzeba było też się bardziej wysilić i dopisać zrobienie kolorów do "2"

Wlazłem na google grafika, logo metka ma jeszcze dodany efekt tak jak by -kamienny- i -wy3Dywonay- oraz ma dwa obwódki (widać na twoim tucie są dwa ale ta czarna "to nie to") i inne kolory.

Prosz.

Metin2_Logo.jpg

Mogłeś bardziej tuta nazwać "wypełnienie napisu gradientem i dodanie obwódki" :|

Opublikowano

Bo ta "czarna" mi nie wyszła :|

Ta obwódka jest koloru #4E290E

Robiłem na wzór napisu ze strony metin2.pl i tam tego nie widać :/

Zaraz przeszukam gimpa może znajdę dobry filtr itp.

edit

Może być?

screen2222222.png

Pasuje teraz? Jeśli tak to zmienię tutka tak by wyszedł taki efekt.

Przyjmuję zlecenia na grafikę - chętny? Napisz do mnie

Jeżeli pomogłem lub podoba Ci się mój post - kliknij Lubię to!

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To samo co UP .

obrazklb.jpg

Robie fora : CSA, GTA, Minecraft :)

GG:23802612

Zbieram MINUSY

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pliki z czcionką się instaluje poprzez "Start > Panel Sterowania > Czcionki > Dodaj Czcionkę > Wskazujesz lokalizację pliku z czcionką i gotowe"

druga.png

Jesli juz chcesz cos dać to daj 4,70 na piwo!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ej zrobil by mi ktos napis .? daje +'sy

Piszcie na pw

88824249.jpg

-|-|-|-Jeśli pomogłem daj Like, a odwdzięczę się tym samym. -|-|-|-

• 8 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...