Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polecany program do optymalizacji Rejestru i Windowsa

jou300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TweakNow RegClener według mnie jest najlepszym programem do czyszczenia rejestru i defragmentacji. (Czyści też Windowsa). Nie miałem takiej sytuacji,że rejestr po czyszczeniu został uszkodzony. Jeszcze kilka lat temu  gdy nikt nie miał dysku SSD temat czyszczenia rejestru był bardziej popularny. Teraz gdy dysk SSD jest coraz bardziej popularny to temat trochę zostaje pomijany. Ponieważ Windows na SSD zawsze szybko działa i raczej nie przymula. Jest to związane z szybkością dysku nawet 3GB/s i czasie dostępu do pliku, raczej jego brak bo 0,21ms/s to bardzo dobry wynik przy dyskach HDD, które mają nawet 17ms/s. A przecież błędy rejestru mogą być uciążliwe. Pojawianie się dziwnych komunikatów o pliku co nie istnieje. Jest to spowodowane błędami rejestru. T1-start.jpg

1. Czysty Rejestr systemu Windows. 

2. Oczyść ślady przeglądarki. 

3. Wyczyść ślady z aplikacji Windows i innych firm. 

4. Popraw wydajność przeglądarek internetowych poprzez zmniejszenie bazy danych. 

5. Wyczyść pliki tymczasowe systemu Windows. 6. Optymalizuj ustawienia systemu Windows. 

7. Optymalizuj teraz wypierasz w tedy jak zaznaczysz, którąś z opcji 1-6.       

Ze względu na to,że opis jest bardzo długi i ma bardzo dużo zdjęć. Wstawianie tutaj by bardzo  długo trwało.    Pozwolę sobie,że reszta porady będzie pod linkiem link

• Aive zmienił(a) tytuł na Polecany program do optymalizacji Rejestru i Windowsa
Opublikowano

Rejestru systemowego się nie optymalizuje, nie czyści i nie defragmentuje. Kilka lat temu było to popularne i równie popularne były wtedy problemy z systemem i w konsekwencji format. Jak ktoś się nie zna to żaden program tego typu mu nie pomoże, bo taka osoba usunie wszystko co taki program mu podsunie, kolejna sprawa że wszystkie te "tweaki" na przyśpieszenie Windowsa można sobie włożyć, najczęściej działają tak, że nie działają, a jak dodatkowo tego typu "wynalazek" nie oferuje opcji backupu rejestru to już w ogóle kupa śmiechu. Przeczyści sobie jakiś użyszkodnik kilka razy rejestr a potem leci na fora i mówi, że "system zły, bo nie działa, a nic nie robił".

Rejestr nie rzuca błędami, że nie ma pliku, jeśli system wyrzuca błąd z brakiem pliku to oznacza, że albo pliku nie ma, albo ktoś sobie usunął wpis w rejestrze o obecności tego pliku. Jeśli jest problem z jakimś plikiem systemowym to są od tego komendy i obraz systemu a nie czystki w rejestrze.

Opublikowano

Widać,że nie czytałeś poradnika. Program ma bezpieczne usuwanie i eksperta. Mi ten program u klientów wiele razy uratował tyłek, więc pewnie stosowałeś lipne programy co uszkadzają system.

Opublikowano

Nie, ja nigdy nie stosowałem tego typu programów, bo nie miałem potrzeby, przymusu czy jakiegokolwiek powodu. Każdy tego typu program ma w teorii bezpiecznie usuwać, a takie funkcję oferuje masa programów. Nie mam zamiaru też wszystkiego czytać, wystarczy mi to co tu napisałeś - a to co tu napisałeś, a dokładnie opis funkcji. Dalej zostanę przy swoim - rejestru systemowego się nie optymalizuje, nie czyści i nie defragmentuje. Oczywiście mogę sobie to "coś" zainstalować, żeby się pośmiać jakie on to tam wpisy wyszukuje, które po restarcie systemu znowu się pojawią i tak w kółko...

Zainstalowałem, pośmiałem się, odinstalowałem. Plus, że jednak coś tam o backupie jest, co nie zmienia faktu, że czystki rejestru są dla osób zaawansowanych, które wiedzą co robią i nie powinno się go ruszać. Program fajny - niby regcleaner a jednak kombajn jak reszta tego typu wynalazków, w optymalizacje Windowsa sie nie pobawiłem, bo nie zaraz okaże się, że system będzie się zamykał 20 razy dłużej. Nawet na Twojego bloga wszedłem, ale takie to nieczytelne, że wyłączyłem.

Opublikowano

Nie obraż się ale jak nie stosujesz to skąd możesz wiedzieć.? Większość błędów jest neutralna i nie widać błędów. Po usunięciu błędów nie pojawiają się ponownie te same.  Są błędy takie co zwalniają system, uruchamianie systemu ponieważ wymuszają kilku krotnie ladowanie rejestru gałęzi, rzadkie są takie co po załadowaniu systemu wywalania ci komunikat,że brakuje dll albo pliku.

Opublikowano

Skąd moge wiedzieć? Ano stąd, że widziałem systemy po takim czyszczeniu rejestru (a są osoby co stosują takie programy jak CCleaner - codziennie albo co tydzień). Są takie błędy, że nie trzeba zaraz katować rejestru, bo najczęściej rejestr powoduje błędy, które zrobił użytkownik za pomocą takich i innych programów. Jeśli Tobie to działa i jak piszesz pomógł Ci u klientów to znaczy, że prawdopodobnie wiesz co robisz, ale polecanie tego każdemu to niezbyt dobry pomysł. Lwia część użytkowników systemu nie wie co to backup, a inni będą takiego RegCleanera używać na co dzień. Ja będę uważał swoje, Ty swoje, oboje mamy odmienne opinie i nie mam zamiaru Cie przekonywać, że Twoje podejście jest złe, bo każdy ma swoje metody na radzenie sobie z problemami, jednakże odradzam korzystania z tego typu programów, bo najczęściej tworzą więcej problemów niż ich usuwają, więc lepiej jest nie używać jakiegokolwiek RegCleanera niż potem mieć olbrzymie problemy, szczególnie gdy nie posiada się kopii zapasowej. Nawet w głupim CCleanerze nigdy nie użyłem czyszczenia rejestru.

Jeśli brakuje .dll albo pliku to się po prostu DISM używa wespół z obrazem systemu oraz System File Checkerem, a nie czyści rejestr. W rejestrze najczęściej zostają pozostałości po usuniętych plikach i rzadko mają one wpływ na działanie systemu.

Opublikowano

Zgadzam sie z tym  w pełni.

Jeśli nie ma konieczności  i nie posiada sie pełnego backupu systemu najlepiej sobie odpuścić takie optymalizacje. Z praktyki wiem że prawie 80% naprawianych przeze mnie sprzętów ma zawsze problem z rejestrem i praktycznie zawsze używane są programy do optymalizacji systemu czy rejestru zwłaszcza ten słynny CCleaner...  

Windows zwłaszcza W10 sam sobei optymalizuje rejestr i działanie a każdy program który to robi za niego przeszkadza w tym.  

Jeśli ktoś już decyduje się na użycie to raz na jakiś czas , miesiąc czy kwartał bo codzienne zamiast pomagać spowalnia system powodując optymalizację i dostosowanie sie systemu od nowa. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
Dnia 23.06.2019 o 04:02, Ktosiu napisał:

Zgadzam sie z tym  w pełni.

Jeśli nie ma konieczności  i nie posiada sie pełnego backupu systemu najlepiej sobie odpuścić takie optymalizacje. Z praktyki wiem że prawie 80% naprawianych przeze mnie sprzętów ma zawsze problem z rejestrem i praktycznie zawsze używane są programy do optymalizacji systemu czy rejestru zwłaszcza ten słynny CCleaner...  

Windows zwłaszcza W10 sam sobei optymalizuje rejestr i działanie a każdy program który to robi za niego przeszkadza w tym.  

Jeśli ktoś już decyduje się na użycie to raz na jakiś czas , miesiąc czy kwartał bo codzienne zamiast pomagać spowalnia system powodując optymalizację i dostosowanie sie systemu od nowa. 

ccleaner uszkadza rejest tweanow naprawia, testowałem u klientów i mi pomagał. Nie samowite jest to ,że najwięcej mają ci do powidzienia

co tweak now regcleaner nie używali. ?

Opublikowano

Rozumiem, że Tobie działa, ale Ty zapewne masz wiedzę, no chyba, że w ogóle nie sprawdzasz co taki program znalazł i tylko klikasz "Clean", wtedy wiedzy nie masz i działasz jak każdy użyszkodnik, który myśli, że program zrobił co miał zrobić, a potem wychodzi aktualizacja czegokolwiek i albo aktualizacja nie chce się zainstalować albo po aktualizacji pojawiają się problemy. Taka osoba myśli, że wie co robi, ale nie zna podstawowych zasad działania takich programów czy samego rejestru lub innych komponentów systemu Windows. Rejestru lepiej nie dotykać jeśli nie ma się wiedzy, co się robi i jakie mogą pojawić się problemy z tym związane - takie jest moje zdanie. Tematu nie ma sensu kontynuować, bo do niczego nasze przekomarzanie się nie prowadzi.

Taka ciekawostka co na temat RegCleanerów (jakichkolwiek) sądzi producent Macrium Reflect - programu do tworzenia kopii zapasowych.

Cytat

The registry is a key component of Microsoft Windows and provides an indexed store of values. Any application running on Windows may use the registry although there are certain guidelines on it's correct use. Although most application vendors conform to these guidelines, there is a perceived belief that a large registry contributes to the slow running of a PC. To tackle this problem, there are products that claim to make your computer faster by cleaning the registry and removing data no longer in use. There is no way of determining if a value stored in the registry is in use so the cleaners make a best-guess based on studying commonly used Windows applications and how they affect the registry. We do not recommend the use of Registry Cleaners. The Windows registry is exceedingly complex and used by every aspect of your PC. 

Opublikowano

Po prostu może dawniej miało to znaczenie jak  rejestr miał 10-20 Mb a po odchodzeniu nawet 50%  spadał do 4-5 Mb  przy pamięci RAM  512 - 1024 Mb , a  teraz przy pamięci liczonej w Gb to raczej jego zawartość nie jest aż tak duża w pamięci. 

Tak średnio aktualny rejestr Windows 10 to od 100  Mb do 500 Mb czyli odchudzenie go o kilka Kb  czy nawet kilka Mb to naprawdę śmieszne w stosunku do jego wielkości  i przy okazji czasami staje sie problematyczne dla użytkownika.   

To tak jak by podkręcać  ekstremalnie  procesor  czy grafikę  by zagrać w grę  lepszym FPS  o 5 klatek. 

Pamiętam jeden z przypadków kiedy naprawiałem system  gdzie ktoś z prawem administratora na szyfrowanym systemie pokasował takim czyścicielem rejestru wszystkie konta ( wpisy do rejestru związane z kontami użytkowników ) . Na szczęście był tyle mądry ( czy głupi powiedzmy ) że nie wpadł na to by WYCZYŚCIĆ przy okazji konto administratora. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...