Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oddawanie krwi

Hya.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Piszę ten temat, aby się spytać (wiem mogę odszukać to w google, lecz wole tutaj napisać i na bierząco pytać się). Chciałbym oddać krew tylko jakie dokumenty trzeba wziąć, jakie wymagania są i jak przebiega samo oddanie krwi, cała procedura. Jakaś ankieta do aypełnienia, czy raczej Pani/Pan pyta?. 

Opublikowano

Google, znajdź punkt przy szpitalu czy stację krwiodawstwa  u siebie w mieście albo najbliższy w okolicy, jeśli mają stronę pisze wszystko co potrzeba, dowód to na pewno. 

Jak przebiega to pokaże i opisze  pielęgniarka.

Prościej;  walisz kawkę albo colę, siadasz albo sie kładziesz, wbijają szpilę i ssą krew do woreczka. W zależności od poziomu sadyzmu widzisz przed sobą woreczek albo patrzysz się na kołyszącą wagę do której spływa wyssana  krew. ;) 

Potem dostajesz papu albo czekolady , i ... papa do domciu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dostaniesz kartkę z pytaniami do wypełnienia, pobiorą Ci próbkę krwi do sprawdzenia i od wyników zależy, czy możesz oddać, po oddaniu dadzą Ci parę czekolad i tyle. No i trzeba dużo pić wody przed tym, a alkoholu nie tykać xD

Dokument ze zdjęciem musi być, nawet na legitymacji dało radę w krwiobusie.

Opublikowano

Heja! Weź ze sobą najlepiej dokument tożsamości (dowód osobisty lub paszport). Przed wyjazdem wypij dużo wody – to zredukuje możliwość zemdlenia po oddaniu krwi. Nie martw się poszczególnymi etapami – jeżeli jesteś pierwszy raz, poinformuj o tym personel, a on poprowadzi Cię przez każdy z nich. Możesz także podpytać innych ludzi – w tym miejscu są chyba tylko sami mili ludzie. :)

Przed oddaniem ogólnie upewnij się, że:

• nie piłeś alkoholu przez ostatnie 24h,
  • nie były wykonywane ostatnio żadne zabiegi stomatologiczne,
  • ostatnio nie chorowałeś ani nie brałeś antybiotyków (2 tygodnie),
  • nie wykonywałeś żadnych tatuaży, kolczyków itd. przez ostatnie pół roku,
  • wypiłeś sporo płynów w dzień, w który chcesz oddać. :)

Przy pierwszym razie zostaniesz zarejestrowany jako krwiodawca, więc chwilę dłużej Ci to zejdzie, niż za kolejnymi razami. Otrzymasz kwestionariusz, który będziesz musiał wypełnić w międzyczasie pobrania krwi na badanie (pierwszy raz, raz do roku oraz w przypadku jakichś nieprawidłowości krew jest pobierana z żyły, w pozostałych – z palca). Po odpowiedzeniu na pytania oraz badaniu, odbędziesz rutynową kontrolę u lekarza (mierzenie ciśnienia, osłuchiwanie i miły wywiad), który zadecyduje o tym, czy możesz oddać, czy nie.

Później już jest z górki: zapraszają Cię do pomieszczenia, w którym oddajesz krew (uprzednio będziesz musiał umyć miejsce wkłucia ręki – jeżeli pobierano Ci na badaniu krew z żyły, musisz oddać z drugiej) – Twoim zadaniem będzie tylko praca dłonią (gdzieniegdzie dają gniotki ;p). Później tylko odbierasz posiłek regeneracyjny (8 czekolad mlecznych/gorzkich/białych + baton + kartonik soku) oraz możesz na miejscu wypić kawę/herbatę, co za pierwszym razem polecam. Po tym wszystkim za pierwszym razem radzę uważać ze wszelkimi aktywnościami – możesz czuć się okej w ten sam dzień, ale możesz nie wstać z łóżka na następny dzień jak ja. ^^

Jeżeli pracujesz, przysługuje Ci całodniowe zwolnienie, a jeżeli nie załapałeś się na oddawanie w tym dniu – czterogodzinne. Można je pobrać z rejestracji na prośbę po decyzji lekarza/wydaniu posiłku regeneracyjnego.

Daj znać jak poszło! :)

Opublikowano

Super, dzięki!

Na pewno w najbliższym czasie oddam krew. Nie boję się całego procesu, lecz chciałem się dopytać o ankiete, czy można przyjść z wypełniona (pobrać gdzieś w necie). Czy pielęgniarka zadaje pytania. Warto pomagać!

Powiedżcie mi tylko czy byliście oddać krew z jakiejś lrzyczyny czy sami od siebie. Jak się czujecie po tym (kilka dni po oddania), jakieś zawroty??

Orientuje się ktoś czy mogę ankiete wziąć do domu z racji, iż nie wiem jakie mogą być pytania. A na wszystkie nie znam odpowiedzi.

Opublikowano
34 minuty temu, Hya. napisał:

Super, dzięki!

Na pewno w najbliższym czasie oddam krew. Nie boję się całego procesu, lecz chciałem się dopytać o ankiete, czy można przyjść z wypełniona (pobrać gdzieś w necie). Czy pielęgniarka zadaje pytania. Warto pomagać!

Powiedżcie mi tylko czy byliście oddać krew z jakiejś lrzyczyny czy sami od siebie. Jak się czujecie po tym (kilka dni po oddania), jakieś zawroty??

Orientuje się ktoś czy mogę ankiete wziąć do domu z racji, iż nie wiem jakie mogą być pytania. A na wszystkie nie znam odpowiedzi.

Formularz powinni wydać przy rejestracji – tutaj możesz znaleźć identyczny, jaki jest wydawany w każdym RCKiK (i zapewne w każdym innym [mobilnym] punkcie oddawania), więc możesz się w pełni przygotować przed wizytą. ;) Jeżeli masz jakieś wątpliwości to podpytaj rodziców, możesz także pójść z nimi – żeby było raźniej!

Do oddawania krwi zainspirował mnie filmik Wapniaka, po którym dostałem pierdolca na punkcie krwiodawstwa:

No i przy okazji mam najrzadszą grupę krwi, więc głupio byłoby nie oddawać, gdy się może. :)

Opublikowano
20 godzin temu, Hya. napisał:

U mnie w szkole co jakiś czas przyjeżdża autobus w którym można oddawać krew. Pierwszy raz poszedłem tylko dlatego, żeby być zwolniony z lekcji i dostać czekolady xD Ale później już chodziłem bo.. bo spodobało mi się to, bardzo fajnie się czułem z tą świadomością, że mogę komuś tym pomóc. Oddawałem krew już 3 razy i nadal będe chodził oddawać :)

Czasem przy końcówce oddawania mi się zemdlało.. xD Ale później było ok, już po godzinie nie czułem się nawet słabo :) 

3t6EGVz.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bierzesz ze sobą dowód tylko. Na miejscu wydadzą Ci ankietę czy na coś chorujesz/byłeś chory, czy bierzesz jakieś leki bądź byłeś w jakichś krajach, bla bla. Potem pobierają Ci próbkę krwi, idziesz do lekarza. Jeśli lekarz nie będzie widział przeciwwskazań to śmiało Cię puści na oddawanie krwi.

wykończę cię jak podatki.

Opublikowano
Dnia 13.07.2017 o 20:49, Evil Smile napisał:

Bierzesz ze sobą dowód tylko. Na miejscu wydadzą Ci ankietę czy na coś chorujesz/byłeś chory, czy bierzesz jakieś leki bądź byłeś w jakichś krajach, bla bla. Potem pobierają Ci próbkę krwi, idziesz do lekarza. Jeśli lekarz nie będzie widział przeciwwskazań to śmiało Cię puści na oddawanie krwi.

Wszystkie na miejscu nie da się załatwić?, trzeba do lekarza rodzinnego?

Opublikowano
23 minuty temu, Hya. napisał:

Myślę, że chodziło mu o lekarza na miejscu. Przynajmniej tak zawzse było jak oddawałem w autobusie. Pobierali próbke, później w autobusie był taki pokoik i tam był lekarz, cisnienie czy coś , temperatura i jak wszystko ok to idziesz dalej na pobieranie.

3t6EGVz.png

Opublikowano
38 minut temu, Dziobagg napisał:

Myślę, że chodziło mu o lekarza na miejscu. Przynajmniej tak zawzse było jak oddawałem w autobusie. Pobierali próbke, później w autobusie był taki pokoik i tam był lekarz, cisnienie czy coś , temperatura i jak wszystko ok to idziesz dalej na pobieranie.

Oglądałem u slrawdzam i tam był kącik prywatności gdzie kamery nie było i co tam robil on, bo ciekaw jestem

Opublikowano
Dnia 15.07.2017 o 00:37, Hya. napisał:

No lekarz jest na miejscu :P

Dnia 15.07.2017 o 01:01, Dziobagg napisał:

jej*, ale tak, o to mi chodziło.

wykończę cię jak podatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...