Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SQLite - Jak zacząć

KoalaMLG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Chciałbym nauczyć się jakiejś bazy danych. Sqlite wydaje się mniej zaawansowany. Nie wiem jednak skąd się uczyć. Jakiś polski poradnik na yt/forum? Z góry dzięki ;)

Opublikowano

jeżeli się uczysz to bierz coś prostego, może zapis "flat" do pliku YML?

jeżeli bardziej zaawansowane, to może JSON / XML, a może krok wyżej - MongoDB czy inne bazy NoSQL?

Myślę że podstawy SQL ci się jak najbardziej przydadzą, ale do łatwych nie należą. Do dziś muszę patrzeć na jakieś strony czy poprawnie napisałem query. Dlatego używam własnego API które mi generuje query z mojego obiektu. Jak będzie skończony, to może opublikuję ;P

@AntyWarn

https://www.tutorialspoint.com/sqlite/sqlite_java.htm

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

jeżeli bardziej zaawansowane, to może JSON / XML, a może krok wyżej - MongoDB czy inne bazy NoSQL?

Myślę że podstawy SQL ci się jak najbardziej przydadzą, ale do łatwych nie należą. Do dziś muszę patrzeć na jakieś strony czy poprawnie napisałem query. Dlatego używam własnego API które mi generuje query z mojego obiektu. Jak będzie skończony, to może opublikuję ;P

@AntyWarn

Czyli zrobiłeś to co 300 innych bibliotek tylko gorzej? (1 osoba vs 100 speców, nie obrażając, nie da się nadrobić ich kilku lat pracy samemu)

Jooq jest świetne do tego, można wydajne tworzyć i jednocześnie bezpiecznie, lub hibernate czy spring jpa, ale to już poziom wyżej i trudniej zoptymalizować.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@AntyWarn

Czyli zrobiłeś to co 300 innych bibliotek tylko gorzej? (1 osoba vs 100 speców, nie obrażając, nie da się nadrobić ich kilku lat pracy samemu)

Jooq jest świetne do tego, można wydajne tworzyć i jednocześnie bezpiecznie, lub hibernate czy spring jpa, ale to już poziom wyżej i trudniej zoptymalizować.

o nie, goto przyszedł i zaczął pisać o z dupy wziętych bazach danych których nikt nigdy w tym dziale na oczy nie widział, a już w szczególności początkujący, ale nie, lepiej mu polecać spring jpa xDDDDDDDDDDDD

wyjdź na świeże powietrze i tam gadaj o tym jak skróciłeś czas wykonywania jakiejś metody o parę femtosekund (ba, tP!), bo optymalizacja! ja ogólnie radzę też przenieść się na assemblera, no bo ej - szybszy. Albo p******e, wierćmy dziurki w płatach papieru oznaczające 1 albo 0! 

a tak serio, radze wyjść z mpc, albo przynajmniej z tego działu gdzie nikogo nie znajdziesz kogo interesują te twoje nowostki, a już tym bardziej żeby ktoś chciał ich używać. Jak mi k***a znajdziesz kogoś kto w Minecrafcie (i jest początkującym, ledwo co bukkita zna, nie mówiąc o javie) używa tych rzeczy to ja naprawdę zwracam honor (oprócz twoich kolegów którym wcisnąłeś ten s**t)

jako programistę cię szanuje, ale na pewno nie jako kogoś od kogo można cokolwiek się nauczyć, dlatego pls - nie pomagaj w tym dziale bo na nic się nie przydajesz. Jak ktoś miałby zamiar używać takich rzeczy to by już o nich wiedział dawno, bez twojej pomocy. 

@AntyWarn

Nie słuchaj GotoFinala, to są ludzie którzy zatracili umiejętność komunikacji z początkującymi, i wyjeżdżają ci z rzeczami z kosmosu. Podałem wyżej stronę od SQLite, możesz poczytać o mongodb, lub tak jak mówiłem, najprostszy w swiecie flat. 

Opublikowano

@AntyWarn

o nie, goto przyszedł i zaczął pisać o z dupy wziętych bazach danych których nikt nigdy w tym dziale na oczy nie widział, a już w szczególności początkujący, ale nie, lepiej mu polecać spring jpa xDDDDDDDDDDDD

wyjdź na świeże powietrze i tam gadaj o tym jak skróciłeś czas wykonywania jakiejś metody o parę femtosekund (ba, tP!), bo optymalizacja! ja ogólnie radzę też przenieść się na assemblera, no bo ej - szybszy. Albo p******e, wierćmy dziurki w płatach papieru oznaczające 1 albo 0! 

a tak serio, radze wyjść z mpc, albo przynajmniej z tego działu gdzie nikogo nie znajdziesz kogo interesują te twoje nowostki, a już tym bardziej żeby ktoś chciał ich używać. Jak mi k***a znajdziesz kogoś kto w Minecrafcie (i jest początkującym, ledwo co bukkita zna, nie mówiąc o javie) używa tych rzeczy to ja naprawdę zwracam honor (oprócz twoich kolegów którym wcisnąłeś ten s**t)

jako programistę cię szanuje, ale na pewno nie jako kogoś od kogo można cokolwiek się nauczyć, dlatego pls - nie pomagaj w tym dziale bo na nic się nie przydajesz. Jak ktoś miałby zamiar używać takich rzeczy to by już o nich wiedział dawno, bez twojej pomocy. 

@AntyWarn

Nie słuchaj GotoFinala, to są ludzie którzy zatracili umiejętność komunikacji z początkującymi, i wyjeżdżają ci z rzeczami z kosmosu. Podałem wyżej stronę od SQLite, możesz poczytać o mongodb, lub tak jak mówiłem, najprostszy w swiecie flat. 

Ale optymalizacja w bukkicie jest bardzo ważna, warto szukać jak najoptymalniejszych rozwiązań, bo potem zamiast szukać właśnie takich, to szukasz byle jakich, i takich gówien się coraz więcej zbiera, pomijam fakt, że sugerujesz swój c*****y sposób innym początkującym.

A jOOQ to nie jest jakaś rzecz z kosmosu, jest bardzo łatwy w użyciu, nawet dla typowego zieleniaka - wystarczy użyć mózgu, a jak wszystkim wiadomo, to jest w programowaniu najważniejsze. Już nawet nie mówię o tym, że są poradniki do tego.

Drogi programisto @KoalaMLG..

nie słuchaj GotoFinala, słuchaj @AdamGrzegorz, autora takich świetnych pluginów jak qGuilds1, qGuilds2, LewiatanGuidls, qEssentials1, qEssentials2, qEssentialsY  (y - NAZWA JAKIEJŚ TAM KONTYNUACJI [Reloaded czy coś w ten deseń]), a no i nie zabierając chwały autorowi.. XtremeObjectSaver! Jak sama nazwa wskazuje.. jest on Xtreme, w dodatku opis podpowiada, że i easy and fast, więc warto się zastanowić czy nie będzie to lepsze rozwiązanie niż jakiekolwiek inne.. (https://github.com/KaVzaQ/XtremeObjectSaver)

(tak, to u góry to sarkazm, a AdamGrzegorz już nieraz udowadniał, że nie zna Javy nawet po tylu latach nauki).

A link już ktoś tam wyżej podał, możesz też poszperać na stackoverflow w razie problemu, albo na naszym kochanym MPC!

Opublikowano

@ bartzz

Optymalizacja w bukkicie?

Mowisz o tym syfie 1 watkowym?

W ogole twoja wypowiedz jest tutaj zbedna, jak i moja.

Wrzucanie takiego kogos na "gleboka wode" jOOQ czy Spring to jest po prostu samobojstwo i chlopak sie zrazi odrazu do programowania, tego chcesz?

(Tym bardziej hibernate, gdzie ludzie po roku nawet nie uzywaja w 100% potecjalu )

Jak najbardziej popieram pomysl grzegorza, i akurat w tej sytuacji powinenes go posluchac.

<18:17:02> "MarmarukHD" został zablokowany permanentnie na serwerze przez "Otek" (Teamspeak przeznaczony dla ludzi.)

Opublikowano

Polecam poradniki TheBCBroz na yt, co do tekstowych to nie znalazłem nic ciekawego. 

Odcinek o SQL,ale warto też przeglądnąć poprzednie:
https://www.youtube.com/watch?v=zcGfSMPbnTw&list=PL4A0C6138F3F5AA41&index=63

Pls, nie mówcie mu nic o optymalizacji, j**** to, on chce napisać prosty plugin który coś zrobi z baza.
https://twitter.com/CodeWisdom/status/818527510468165632

u5niwrQ.png

Opublikowano

@AntyWarn

@AntyWarn

Ale optymalizacja w bukkicie jest bardzo ważna, warto szukać jak najoptymalniejszych rozwiązań, bo potem zamiast szukać właśnie takich, to szukasz byle jakich, i takich gówien się coraz więcej zbiera, pomijam fakt, że sugerujesz swój c*****y sposób innym początkującym.

A jOOQ to nie jest jakaś rzecz z kosmosu, jest bardzo łatwy w użyciu, nawet dla typowego zieleniaka - wystarczy użyć mózgu, a jak wszystkim wiadomo, to jest w programowaniu najważniejsze. Już nawet nie mówię o tym, że są poradniki do tego.

Drogi programisto @KoalaMLG..

nie słuchaj GotoFinala, słuchaj @AdamGrzegorz, autora takich świetnych pluginów jak qGuilds1, qGuilds2, LewiatanGuidls, qEssentials1, qEssentials2, qEssentialsY  (y - NAZWA JAKIEJŚ TAM KONTYNUACJI [Reloaded czy coś w ten deseń]), a no i nie zabierając chwały autorowi.. XtremeObjectSaver! Jak sama nazwa wskazuje.. jest on Xtreme, w dodatku opis podpowiada, że i easy and fast, więc warto się zastanowić czy nie będzie to lepsze rozwiązanie niż jakiekolwiek inne.. (https://github.com/KaVzaQ/XtremeObjectSaver)

(tak, to u góry to sarkazm, a AdamGrzegorz już nieraz udowadniał, że nie zna Javy nawet po tylu latach nauki).

A link już ktoś tam wyżej podał, możesz też poszperać na stackoverflow w razie problemu, albo na naszym kochanym MPC!

aha no fajnie, zbierasz moje projekty sprzed 1/2 lat i się dziwisz że są c**jowe, obiektywizm pełną gębą ci powiem. 

gdzie? jak od roku/dwóch nic nie opublikowałem sensowniejszego niż pisane gówno w 5 minut? 

no k***a kocham takich ludzi xD

w c**j ważna, jak sam bukkit jest tak optymalny że ho ho... 

nie na poziomie paru nanosekund, uwierz mi. Nikt nie mówi tu o milisekundach, które są jako tako ważne. 

trollujesz, czy masz raka? :D

@AntyWarn

Tak jak już mówiłem, poradniki możesz znaleźć na wielu stronach, w tym stackoverflow (choć i tam zdarzają się raki, więc bądź ostrożny), na youtubie może kogoś znajdziesz (ale większość ma raka i pisze w eclipse unfortunatelly)

nie sugeruj się wypowiedziami obiektywnych speców od siedmiu boleści, bo sam jak mówisz nie jesteś jakiś zaawansowany (sugeruje się po tym, że chcesz poradnika) więc jOOQ ci jest nie potrzebny na tej fazie rozwoju, nie ma po co rzucać się na głęboką wodę, ty chcesz zrobić j****y pluginek do minecraft, a nie ogromne sektory. A już @bartzz się kompletnie nie sugeruj, gość nie ma pojęcia o czym mówi. 

PS: Mogę zrobić to samo, pamiętasz ten twój plugin na pvp? Gorszego kodu nigdy nie widziałem, nawet w swoich rakowych pluginach. Podjebany kod na ranking od kamilkime, no k***a xD

Już nieraz udowadniałeś że gówno się na tym znasz, i udajesz jebanego cwaniaka. W przeciwieństwie do Ciebie GotoFinal coś potrafi (tylko często po prostu przesadza i rzuca na głęboką wodę początkujących, co mi się nie spodobało), ty jesteś jedynie miernym trollem (albo debilem, nie wiem). Powodzenia życzę

Opublikowano

ech, ja pier...

@AntyWarn

Sam wspomniałeś o swojej biblioteczce i że kiedyś może ją udostępnisz, i tylko do niej nawiązuje... Po co ktoś, tym bardziej początkujący, miałby na nią tracić czas, skoro ma proste w obsłudze jooq.

I nie chodzi tu femtosekundy, ale o ms i pełne sekundy, trudno dobrze skonfigurować takiego hibernate pod bukkitem, dlatego nie polecałem, bo trzeba bardzo odpowiednio skonfigurować cache... bo inaczej może nagle ci pobrać dane w wątku serwera co go zlaguje na kilka sekund.

A sam narzut hibernate jest spory i odczuwalny, ale w wielkich aplikacjach EE pomijalny, ale nie w bukkicie gdzie i tak ledwo się wiąże koniec z koniec by to odpaliło.

Nic nie pisałem co autor powinien według mnie użyć, więc nie wiem skąd cały ten twój post, bo nie ma najmniejszego sensu...

@1361622928-U485574.pngKoalaMLG jak chce się uczyć może użyć zwykłego drivera i SQL, lub właśnie pobawić się np jooq, na pewno warto by znał... zajrzy, porówna i zobaczy czy ogarnie jak to działa, ale na pewno nie ma sensu polecać jakiejś twojej randomowej libki, bo ani nie będzie to prostsze w użyciu, ale lepsze. (znowu, bez ubliżania, zwyczajnie nie da się samemu przegonić firmę)

Więc kompletnie nie zrozumiałeś mojego posta ;/

tak samo na zapas wołam @de76

no i niestety ale optymalizacja w bukkicie jest dość ważna, właśnie przez to że to głównie jeden gówniany wątek :<

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...