Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja laptopa - SSD, RAM, CPU

arabkostek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry,

Posiadam laptopa firmy Acer, takiego tu: https://www.morele.net/laptop-acer-aspire-7736zg-444g32mn-lx-pq602-032-305019/ (tylko nie mam 4gb ramu a 2gb bo mi w serwisie za*ebali).

kupiony jakies 7-8 lat temu, niegdys potwor do gier, teraz kupa. Ma go teraz moj ojciec, no i troche sie sypie (scinki calego systemu, ogolne wolne dzialanie). Ojciec nie chce kupowac nowego bo sie jakos przywiazal do tego no to zostaje tylko jakas modernizacja go.

Niech ktos tu linki z rzeczami do lapka ktore mozna wymienic do kwoty 600PLN (jakis ssd zamiast hdd bo on jest tylko to internetu/filmow, ram i jakies cpu) bo jestem motzno zielony w temacie laptopow.

Po prostu zeby smigal albo przynajmniej w miare fajnie chodzil przy W10.

z gory dziekuje ;-)

==== OBECNA SPECYFIKACJA PC JEŚLI KOGOŚ TO OBCHODZI: ====

CPU: AMD FX-6300 X6     GPU: Nvidia GeForce MSI GTX 750Ti 2GB GDDR5                PSU: SilentumPC Vero L1 500W 80Bronze PLUS     MOBO: ASUS M5A97-PRO R 2.0 [AM3+]     RAM: GoodRam 2X4GB 1333MHz CL9      HDD: 1TB SEAGATE 7200RPM/s  
PC CASE: SilentiumPC Regnum RG1w       CPU COOLER: SilentiumPC Fera III v.2 

==== SPRZĘT POZA PC JEŚLI KOGOŚ TO OBCHODZI: ====

MONITOR: LG FLATRON W2241S 60Hz (@71Hz) MONITOR #2: LG 24M45 60Hz KEYBOARD: Natec Genesis RX22     MOUSE: A4TECH Bloody Sniper ZL5     MOUSEPAD: A4Tech Bloody B-070   

Potrzebujesz gotowki w GTA Online?http://araboooo.weebly.com

Opublikowano

Dobry,

Posiadam laptopa firmy Acer, takiego tu: https://www.morele.net/laptop-acer-aspire-7736zg-444g32mn-lx-pq602-032-305019/ (tylko nie mam 4gb ramu a 2gb bo mi w serwisie za*ebali).

kupiony jakies 7-8 lat temu, niegdys potwor do gier, teraz kupa. Ma go teraz moj ojciec, no i troche sie sypie (scinki calego systemu, ogolne wolne dzialanie). Ojciec nie chce kupowac nowego bo sie jakos przywiazal do tego no to zostaje tylko jakas modernizacja go.

Niech ktos tu linki z rzeczami do lapka ktore mozna wymienic do kwoty 600PLN (jakis ssd zamiast hdd bo on jest tylko to internetu/filmow, ram i jakies cpu) bo jestem motzno zielony w temacie laptopow.

Po prostu zeby smigal albo przynajmniej w miare fajnie chodzil przy W10.

z gory dziekuje ;-)

SSD - Jaka pojemność? Około 128GB wystarczy?

RAM - Daj screen z CPU-Z z zakładki SPD (wszystkich jakie są).

CPU - W laptopach rzadko kiedy da się wymieniać procesor, a nawet jeśli to nie jest to dobre rozwiązanie, bo np. system chłodzenia może nie wytrzymać zwiększonego ciepła.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Sądze że 128 starczy, bo patrząc na to ze formata nie mial przez ponad rok to z 320gb zajete miejsce to jakies 100-110gb. choc 160gb czy cos takiego nie pogardze.

http://imgur.com/a/dpAjf - Tu jest screen z tego SPD i zakladki Memory (jest tylko ze slotu #2 bo te jedna kosc to mi ukradli xD)

http://valid.x86.fr/vy2kbj - a tu jest ogolnie cale info o bebechach ktore mam w lapku.

Z tym CPU to rzeczywiscie nie pomyslalem, bo grajac to az mnie parzylo w rece przy wciskaniu klawiszy ale to akurat bylo przy grze, bo nie pamietam raczej zeby grzal sie przy filmach/necie (temp. w domu nie zaleznie od pory roku to jakies 20C, na lozko bardzo rzadko go klade bo to samobojstwo dla niego xD)

CPU: AMD FX-6300 X6     GPU: Nvidia GeForce MSI GTX 750Ti 2GB GDDR5                PSU: SilentumPC Vero L1 500W 80Bronze PLUS     MOBO: ASUS M5A97-PRO R 2.0 [AM3+]     RAM: GoodRam 2X4GB 1333MHz CL9      HDD: 1TB SEAGATE 7200RPM/s  

MONITOR: LG FLATRON W2241S 60Hz (@71Hz) MONITOR #2: LG 24M45 60Hz KEYBOARD: Natec Genesis RX22     MOUSE: A4TECH Bloody Sniper ZL5     MOUSEPAD: A4Tech Bloody B-070   

Opublikowano

P8800 /  P9800 / T9900

słabsze trochę T8300, T9300.

Najlepsza wydajnościowo opcja to P8800 

Ram dokupić 2 Gb, więcej niż 4 Gb  nie da rady i tak założyć.   

Lepiej sprzedać i kupić używkę z większym RAM 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No tak patrze na allegro to cenowo nawet spoko, 90zl za P8800.

Ten ram to rzeczywiscie zmienie na totalnie nowy, tylko niech ktos poleci jakies cos xD

ssd tez.

Opublikowano

Modernizacja laptopów, zwłaszcza starszych jest często nieopłacalna w stosunku do aktualnej wartości rynkowej.

Wymiana procesora/gpu jest droga - wiąże się to zazwyczaj z przelutowaniem układu/ów, gdzie ceny takiego zabiegu zaczynają się od 100 zł, a procesor może kosztować drugie tyle.

Wymiana dysku/ramu - to już ma bardziej sens bo przy odrobinie wiedzy (czyt. youtube) możesz to zrobić sam bez większych problemów, tylko tu znowu się pojawia pytanie czy warto pakować w dysk SSD, gdzie będzie to już połowa Twoich funduszy na upgrade. Ram - do przeglądanie można dołożyć i to niewielkim kosztem.

Podsumowując, polecałbym tylko dołożyć ramu, tak jak wspomniał @Ktosiu , 2Gb - na resztę podzespołów szkoda pieniędzy. 

aqcu39P.png
Opublikowano

ale z dyskiem i tak cos musze zrobic bo ten laptop zaliczyl pelno spadkow na podloge i takich tam kolizji tudziez raz na kilka godzin laptop dostaje freeza i trzeba go wylaczyc + slimaczy sie strasznie.

Chcialem przekonac ojca ze lepiej kupic jakis lapek za 1,5k ktory bedzie kilkukrotnie lepszy no ale ten chce tego i w sumie szanuje jego decyzje.

Przelutowac to chyba bedzie umial bo on tam skillsy w tym ma (choc slyszalem ze cpu/gpu sa wlutowane w tych nowszych lapkach).

Tak czy tak chce zainwestowac w ten ssd (bo po co hdd skoro i tak go nie wykorzysta), ram te 2x2gb a procesor to tam nie wiem, byc moze.

To nk zarzuci ramem i ssd bo jestem zielony przy laptopach i nie wiem na co patrzec przy wyborze.

Opublikowano

Co wy pieprzycie o lutowaniach ?  

Po pierwsze  procki są w podstawkach, wystarczy wymienić. 

Po drugie nie umiał by przylutować i nawet nie potrafi czy nawet będąc magikiem wymienić lutowanego procesora.  

Coś raczej siada w laptopie, naprawa raczej droższa niż sprzedaż czy kupno używki, do tego chcesz go ulepszyć co praktycznie nic nie da bo będzie działał tak samo jak działa. Frezy powinny ustać po dołożeniu pamięci albo reinstalowaniu systemu, jak nie to problem w samym sprzęcie. 

Opublikowano

No to zainwestuje nowy ram, i moze dysk jak dalej beda freezy (sprawdze jutro jeszcze hd-tunem dysk)

Opublikowano

@Ktosiu widziałeś kiedyś w środku laptopa?

Większość układów scalonych w laptopach jest już montowanych na układach BGA, z podstawką w postaci kulek lutowniczych łączonych za pomocą nagrzewnicy z CPU/GPU.

Podstawkę to Ty możesz mieć co najwyżej w komputerze lub w laptopach z układami PGA, które wyszły z użytku 10 lat temu.

Akurat jeśli chodzi konkretnie o ten model to właśnie posiada on socket PGA, więc z wymianą nie będzie problemu.

Jeśli masz freezy to Memtestem też powinieneś przelecieć laptopa, ewentualnie jak nie chce Ci się bawić to menu start -> diagnostyka pamięci systemu windows bo może się okazać że masz przy okazji ram do wymiany.

aqcu39P.png
Opublikowano

Nie nie widziałem laptopa w środku... 

Mówimy o konkretnym modelu a nie o innym, przecież podałem dokładne procesory jak ma a nie że może takie mieć.

Nie wprowadzaj problemów w temacie bo nadal większość normalnych laptopów ma wymienne procesory poza ultrabokami i tanimi dla mas.

Nawet w obrębie jednego modelu można spotkać rożnego typu mocowania  procesorów. 

Opublikowano

Dobra to wymienie ten RAM i moze dysk.

Jakiego taktowania ma byc ten ram? 1333mhz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...