Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mini universe - gra w html5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałem wam dzisiaj przedstawić pewien małą (jak na razie :)) grę którą tworzę. Nazwałem ją Mini Universe. Polega ona na eksplorowaniu, budowaniu lub niszczeniu naszego wirtualnego świata wygenerowanego przez komputer. Podczas rozgrywki będzie nas spotykać wiele losowych zdarzeń oraz bedziemy mogli przyglądać się jak rozprzestrzenia się cyfrowe życie. A tu taki screen:

screen.png

Grafika jest całkiem prosta - wykonana przeze ze mnie. Na chwilę w grze możemy wydobywać i przerabiać surowce, eksplorować wygenerowane jaskinie, bądz budować co chcemy. Ekwipunek i tworzenie przedmiotów otwierany przez klawisz 'e'

Oto link do sprawdzenia: GRA

Gra ma być open source - darmowa i każdy może spróbować dodać swój własny kod do niej. Jeśli ktoś ma ochotę to zachęcam do wprowadzania zmian i wysyłania na moje repozytorium: REPOZYTORIUM - ostrzegam że na pewno nie pisze super dobrego kodu :)

Gra jest pisana w języku JavaScript. Korzysta też z elementu canvas dostępnym w html5. Jedyna dodatkowa biblioteka z jakiej korzystam to JQuery.

To tyle. Zapraszam do testowania, podpowiadania, ulepszania!

Opublikowano

Plus za chęci i starania, dobrze, że robisz to - lecz na co? 

Co do gry mam wiele zastrzeżeń, no ale to początek więc nie będę ich wypisywał. 

Po co kolejny projekt typu Minecraft/Terraria...? Nie lepiej wymyślić coś swojego, oryginalnego? :> 

Opublikowano

Po części macie trochę racji. Mogę powiedzieć jak ja to widzę: jest to taki projekt w którym mam okację poświczyć umiejętności (akurat to też mój zawód), może uda się zrobić z tego większy wspólny projekt pisany przez chętnych ludzi. A róznice chyba są znaczące : brak postaci, większy nacisk na wirtualne wydarzenia, rosnące drzewa no i open source.

Ale robię tę grę bo programowanie sprawia mi przyjemność :)

@Sztalixon

Chętnie posłucham, bedę wiedział co ulepszac :)

Opublikowano

Projekt wygląda bardzo ciekawie.
Proponuję podpięcie silnika fizyki box2D. Aktualna fizyka wygląda bardzo fajnie natomiast możesz złamać odrobinę schematy oryginalnego minecrafta i poprawić fizykę obiektów typu woda / lawa.
Czekam z niecierpliwością na wprowadzenie instancji sztucznego "życia", które będzie wykonywało jakieś zadania np. rój mrówek, które będą próbowały zbudować swoje podziemne imperium. Możliwość pomagania im lub przeszkadzania byłaby bardzo interesująca.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu projektu ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Za długo grałem w terrarie abym chciał zagrać w "to"...

jeśli zrobiłbyś to w stylu gier .io wtedy można by pograć...

wystarczy papierowa grafika jaką obecnie masz ale aby było wielu graczy i jakaś prosta i szybka rozgrywka...

Terraria czy też minkraft 2D nie jest zbyt interesujący przynajmniej dla mnie...

ale chętnie zagrałbym w jakiegoś nowego IO jak np. Agar.io wiele innych...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Faktycznie sporo tu inspiracji Terrarią, zadbam jednak, żeby 'to' zyskało swój własny styl ;)
Multiplayer to bardzo fajna funkcja, w niedalekiej przyszłości się za to zabiorę, ale obawiam się że nie zmierzam w kierunku gry typu IO, z resztą zobaczymy.

Miałem ostatnio dłuższą przerwę ale udało mi się zrobić duży krok na przód - zwiększyłem mapę 100 krotnie bez spadku wydajności, powoli pojawia się co eksplorować. Co prawda nie ma wiele surowców/materiałów do zbierania ale to kwestia czasu, mam nadzieję ;)
Za niedługo by trzeba wprowadzić funkcję zapisu - zrobi się poważnie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W ostatnim czasie udało mi się zrobić 'szybki zapis'. Dodałem też generowanie się jaskiń oraz małe biegające szczury ;) Poprawiałem również wydajność, bo po powiększeniu wymiarów płótna, gra zaczęła klatkować. Dodatkowo pojawił się ekwipunek i możliwość przestawiania przedmiotów (otwiera się po naciśnięciu 'e')

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...