Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Spolszczenie Clienta Simoxthehacker'A

Jobis

Przydatne?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy poradnik si? przyda??

• Tak
      28
    • Nie
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym wam pokazać/opisać co i jak zrobić, aby mieć po polsku clienta simoxthehacker'a, a dokładniej to bronie i zbroje na polskim client'cie :>

I.Nowe zbroje.

1.Wypakować pc.epk i pc.eix z clienta polskiego i clienta włoskiego.

2.CLIENT WŁOSKI: W każdym folderze (assassin/shaman/sura/warrior) wyszukać plik assassin_4-3.dds / shaman_4-3.dds / sura_4-3.dds / warrior_4-3.dds - w zależności od nazwy folderu :)

3. Skopiować je i wkleić do tych samych folderów w PC polskiego clienta.

4. Oczywiście teraz należy spakować pc.epk i pc.eix z polskiego clienta, lecz zanim to zrobimy otwieramy plik: rootpackgen.xml odpowiadający z rozmieszczenie plików polskiego clienta i szukamy linijki:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/assassin/assassin_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\assassin\assassin_4-1.dds]]></File>

i na jej końcu za znakiem ">" naciskamy ENTER i wklejamy tę linijkę:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/assassin/assassin_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\assassin\assassin_4-3.dds]]></File>

Tak samo z shamanem:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/shaman/shaman_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\shaman\shaman_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/shaman/shaman_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\shaman\shaman_4-3.dds]]></File>

Tak samo z surą:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/sura/sura_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\sura\sura_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/sura/sura_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\sura\sura_4-3.dds]]></File>

I oczywiście wojownik:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/warrior/warrior_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\warrior\warrior_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc/warrior/warrior_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc\warrior\warrior_4-3.dds]]></File>

5. Teraz należy spakować pliki pc.epk i pc.eix polskiego clienta.

6. Te same czynności wykonać z pc2.epk i pc2.eix - linijki do dodania niżej:

NINJA:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/assassin/assassin_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\assassin\assassin_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/assassin/assassin_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\assassin\assassin_4-3.dds]]></File>

SZAMAN:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/shaman/shaman_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\shaman\shaman_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/shaman/shaman_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\shaman\shaman_4-3.dds]]></File>

SURA:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/sura/sura_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\sura\sura_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/sura/sura_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\sura\sura_4-3.dds]]></File>

WOJOWNIK:

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/warrior/warrior_4-1.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\warrior\warrior_4-1.dds]]></File>

i

<File archivedPath="d:/ymir work/pc2/warrior/warrior_4-3.dds" type="1"><![CDATA[source\ymir work\pc2\warrior\warrior_4-3.dds]]></File>

7. Gdy już wykonamy te wszystkie czynności należy rozpakować plik root.epk i root.eix z włoskiego clienta i polskiego clienta.

8. W root włoskiego clienta szukamy plików:

assassin_m.msm
assassin_w.msm
shaman_m.msm
shaman_w.msm
sura_m.msm
sura_w.msm
warrior_m.msm
warrior_w.msm

I kopiujemy je do root polskiego clienta.

9. Po tej czynności pakujemy root polskiego clienta.

Teraz powinny już prawidłowo "chodzić" zbroje na polskim cliencie.

II.Nowe Bronie.

-->TU BĘDZIE TROCHĘ WIĘCEJ ROBOTY :D<--

1. Należy rozpakować pliki icon.epk i icon.eix z Polskiego clienta

2. Pobrać pliki z TEJ strony.

3. Umieścić pobrane pliki w source/icon/item/ bądź output/icon/item (w przypadku używania programu "File Extractor").

4. Teraz są 2 sposoby:

a) Folder icon umieścić w głównym folderze z grą - wtedy nie trzeba się bawić w pakowanie icon.eix i icon.epk :>

b)Spakować icon.epk i eix. Aby to zrobić należy:

- pobrać TEN rootpackgen.xml i podmienić go z tym który mamy :)

- otworzyć pobrany rootpacgen.xml i w linijce:

<Action type="create" output="C:\Program Files\Metin2_pl\pack\icon">

zmienić na tą odpowiadającą lokacji naszego clienta (polskiego).

- teraz można spokojnie spakować nasze icon.epk i icon.eix

5. Należy wypakować pliki item.epk i item.eix z polskiego clienta.

6. Teraz musisz pobrać 3pliki: TEN, TEN i TEN :D

7. Pliki z bronie.rar należy wkleić do ymir work/item/weapon/ , pliki z etc.rar do ymir work/item/etc/ ,oraz pliki z quest.rar do ymir work/item/quest

8. Pobierz TEN rootpackgen.xml i podmień go za tego, którego masz :)

9. Otwórz pobrany rootpackgen.xml i w tej:

<Action type="create" output="C:\Program Files\Metin2_PL\pack\item">

linijce, należy zmienić lokacje pliku item na właściwą (client polskiego metina).

10. Po wszystkim należy już tylko spakować pliki item.epk i item.eix

11. Pliki item i icon mamy już z głowy więc zabieramy się za locale_pl :>

12. Wypakuj pliki locale_pl.epk i locale_pl.eix z polskiego clienta. Wejdź w lokacje: locale/pl/

13. Pobieramy i podmieniamy TE pliki

14. Pakujemy locale_pl.epk i locale_pl.eix i cieszymy się nowymi zbrojami i brońmi na naszym polskim cliencie.

DOWNLOAD:

Spolszczone item_proto z bazy mysql (spolszczone są także te nowe bronie i zbroje)

PRZYDATNE LINKI:

[Tut] Jak Zmieniac Wyglad Zbroi I Skilli - głownie ten :>

[Tut]Nowy Client By Simoxthehacker V2.0 - może ten :D

SKANY plików (tych, którym szło zrobić skana :>) :

ETC

ICON

ITEM_PROTO_MYSQL

LOCALE

RootPackGen_icon

RootPackGen_item

QUEST

HASŁO DO PLIKÓW: mpcforum.pl

Jeśli poradnik się spodoba, to prosiłbym o zdjęcie tych 10% :D

Poradnik w całości napisany przeze mnie tylko dla mpcforum.pl

Zakaz kopiowania na inne fora! =)

65994253024037513199.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuje.

Refresh, jeszcze się komuś może przydać.

@DOWN: cieszę się, że się przydało

@EDIT: Nie powinno być błędów, ale jakby ktoś jakiś znalazł to proszę pisać :)

65994253024037513199.png
Opublikowano

nie chce mi sie tego robic (leniwy jestem to fakt :D) ale i tak + za samo opisanie w bardzo przejzysty i zrozumialy sposob

57199140501148694665.png

Opublikowano

Może ktoś upnąć spolszczone pliki bo ja coś nie umiem tego zrobić Prosze o dodanie

Mój kanał na YouTube

http://www.youtube.com/user/skora120?feature=mhee

Mój komputer:

Procesor: AMD Phenon II X4 965 3,4GH X 4

Ram: 8GB

Karta Graficzna: GeForce GTX 460 1GB

Twardziel: 1T

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja na razie nie mam czasu, aby to wrzucić, ale jak znajdę trochę to nie ma problemu.

No chyba, że ktoś inny będzie miał ochotę to wrzucić :)

@PS. Jak mi się uda to dzisiaj to zrobię. Mam całego clienta edytowanego, więc muszę to zrobić na nowym metku. Chwilę to może potrwać :D (nie jakoś bardzo długo, ale po prostu cienko z czasem stoję chwilowo)

65994253024037513199.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajny temat tylko dużo roboty i masz +

zbyt duża sygna.

• 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
pobrać TEN rootpackgen.xml

TEN znaczy ktory? nie ma linku do download!

Poprawiono =]

@UP: Którą czynność? Większość programów jest w przydatnych linkach. (chyba nawet wszystkie ;p)

P.S. Nie jestem u siebie na kompie w tej chwili (mój w naprawie ;p), więc chwilowo nie zuploaduje gotowców.

Postaram się zrobić to jak najszybciej (wiem, że już wcześniej to obiecywałem i generalnie coś nie wypaliło).

Pozdrawiam,

Jobis

65994253024037513199.png
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Elo :P Mam taki problem:

http://img687.imageshack.us/img687/5417/lllsq.png

Wiem o cochodzi ale to już chyba 15 linijka której nie ma a to z tego tutu jest rootpackgen.xml więc nie wiem czemu :/ prosze powiedzieć jeśli ktoś coś wie ...

1325607230-U48159.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...