Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Telewizor 4 K

Tytanozz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem czy w dobrym dziale napisze ale jak coś to proszę o przeniesienie tematu jak będzie w złym dziale .

Planuje kupić telewizor 40/43 cale 4k I pytanko czy jak podłącze  go do kompa To będę mógł go podzielić na pół jako dwa oddzielne "Monitory" 

Już  tłumaczę Gdyby się dało tak podzielić że na połowie np odpalam Lola a na drugiej połowie mogę grzebać w necie lub ściągać filmy i mieć podgląd . 

Ewentualnie czy jest takowy program który by mógł to zrobić 

Mój komputer:

CPU: I7 6700K, Płyta: MSI Z170A GAMING PRO CARBON , GPUMSI  GeForce GTX 1080 GAMING 8 GB  GDDR5x , PSU: SilentiumPC Supremo M2 GOLD  550W,

SSD: GOODRAM Iridium Pro 240GB, HDD: Seagate 2 TB  , Obudowa:: Sharkoon DG7000-G RAM:  2x Corsair Vengeance  LED DDR4  16 GB  3200 Mhz  CL16 Red 

Opublikowano

Ustawiasz sobie grę na pół ekranu. Tyle.

Nie wiem czy jest sens brania telewizora pod granie, ponieważ te nie są przystosowane do podłączania pod komputery i mogą być problemy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens brania telewizora pod granie, ponieważ te nie są przystosowane do podłączania pod komputery i mogą być problemy.

Niestety mam za mały pokój na biurko Przecież niektóre modele maja specjalne wejścia PC ale też można HDMI podłączyć 

Mój komputer:

CPU: I7 6700K, Płyta: MSI Z170A GAMING PRO CARBON , GPUMSI  GeForce GTX 1080 GAMING 8 GB  GDDR5x , PSU: SilentiumPC Supremo M2 GOLD  550W,

SSD: GOODRAM Iridium Pro 240GB, HDD: Seagate 2 TB  , Obudowa:: Sharkoon DG7000-G RAM:  2x Corsair Vengeance  LED DDR4  16 GB  3200 Mhz  CL16 Red 

Opublikowano

Niestety mam za mały pokój na biurko Przecież niektóre modele maja specjalne wejścia PC ale też można HDMI podłączyć 

To że mają wejścia HDMI, Display Port czy jeszcze inne nic nie oznacza. Telewizory nie są przystosowane do wyświetlania PC. Już lepiej kupić monitor i powiesić go na ścianie.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

To że mają wejścia HDMI, Display Port czy jeszcze inne nic nie oznacza. Telewizory nie są przystosowane do wyświetlania PC. Już lepiej kupić monitor i powiesić go na ścianie.

Nom rozumiem Jakbym miał jak zrobił bym inaczej Na chwile obecna musi byc podpięty pod TV 

Mój komputer:

Opublikowano

Powiem tak, telewizor też można normalnie podłączyć pod kompa i nic się nie stanie. Nie wiem co ten miszkurnan wymyśla. 

Ale pamiętaj, że nie każdy kabel prześle obraz 4k i nie każda grafika go obsłuży. Tylko nowsze HDMI obsługują 4k i DisplayPort. Poczytaj sobie o tym, jakie złącza, jaki obraz maksymalnie przesyłają i w ilu klatkach na sekundę ;) 

Od tego musisz zacząć. Poza tym pod kompa polecam dwa monitory prędzej, lub coś ala 21;9 (ultra panorama fajna rzecz, polecam osobiście).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Telewizory mają zazwyczaj ogromne opóźnienia, blur i wszystko inne, jeśli chodzi o granie raczej odpada (przynajmniej jeśli chodzi o dynamiczne gry)

Opublikowano

Telewizory mają zazwyczaj ogromne opóźnienia, blur i wszystko inne, jeśli chodzi o granie raczej odpada (przynajmniej jeśli chodzi o dynamiczne gry)

W tetrisa pogra :v

Zresztą, wszyscy konsolowcy grają na tv więc zależy od typu gier w jakie gra, jak nie w jakieś fps, tylko wyścigi etc. to jeszcze ujdzie.

436951440626370320491.png

Opublikowano

W tetrisa pogra :v

Zresztą, wszyscy konsolowcy grają na tv więc zależy od typu gier w jakie gra, jak nie w jakieś fps, tylko wyścigi etc. to jeszcze ujdzie.

Powiem tak, telewizor też można normalnie podłączyć pod kompa i nic się nie stanie. Nie wiem co ten miszkurnan wymyśla. 

Ale pamiętaj, że nie każdy kabel prześle obraz 4k i nie każda grafika go obsłuży. Tylko nowsze HDMI obsługują 4k i DisplayPort. Poczytaj sobie o tym, jakie złącza, jaki obraz maksymalnie przesyłają i w ilu klatkach na sekundę ;)

Od tego musisz zacząć. Poza tym pod kompa polecam dwa monitory prędzej, lub coś ala 21;9 (ultra panorama fajna rzecz, polecam osobiście).

A więc tak Telewizora jeszcze nie kupiłem i powiem tak 

Jedyne miejsce gdzie moge postawić TV/Monitor to komoda o wymiarach  Szerokość 135 cm Głębokość 40 cm I nad komodą mam pustą przestrzeń o wysokości 77 cm .

Wiem że telewizory mają problemy z input lagiem Poczytałem trochę o tym .

Czemu szukałem TV a nie monitora  Myślę że w filmach TV będzie miał lepsze efekty obrazu niż monitor 

Nawet jeśli miałbym kupić Monitor  musiałby posiadać 4k oczywiście i tuner telewizyjny . 2 monitory raczej się nie zmieszczą bo obok musiałby stanać PC 

Jak możecie to zaproponujcie coś może się przekonam i możliwe że więcej kasy na kompa zostanie 

Mój komputer:

Opublikowano

Ale możesz przecież powiesić monitor/telewizor?

I czemu w sumie 4k? 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ale możesz przecież powiesić monitor/telewizor?

I czemu w sumie 4k? 

Niestety nie mam gdzie powiesić za mały pokój Jedyne miejsce jak pisałem to komoda . Hmmm czemu 4k Poprostu myślę przyszłościowo nie kupuje na rok czy dwa Mój stary zestaw PC ma przeszło 8 lat . No kolega ma TV 4K super się oglądało filmy . Boje się że nawet jak kupie monitor 4K nie odda tego co TV Co byś zrobił I jaki 21:9 nie słyszałem o takim monitorze Zapodałbyś jakiś link ??

Mój komputer:

Opublikowano

Co ty bredzisz, TV nie dorówna nigdy  jakiemukolwiek monitorowi 4K o podobnych parametrach zwłaszcza jak rozdzielczość ekranu jeśli będzie sie grało na nim w gry  w rozdzielczości WYŁĄCZNIE 4K.

W 4K super ogląda się tylko filmy nagrane w 4K tak samo jest z grami, wszystko inne wygląda identycznie jak w Full HD.

Nawet super wyjebany telewizor 4K / 8K nie zmienia nigdy wyglądy i jakości obrazu innego niż nagranego/odtwarzanego specjalnie pod ten standard filmu czy granej gry  na lepszy bo to nie jest możliwe. Jreśli ktoś pisze inaczej to jest naprawdę durniem myśląc że wysoka rozdzielczość poprawi mu wygląd obrazu niskiej rozdzielczości. 

Sens kupna 4K jest tylko wtedy jeśli się będzie używało cały czas tą rozdzielczość, a nie od święta.  Więc lepiej zainwestować w dobry monitor , a jak chce sie mieć TV to w tuner telewizyjny czy satelitarny podłączany do niego.

Całość na koniec  jest idealna do gier i oglądania TV.  

np kupujesz dwa monitory 4K, używasz obydwu  do gier  w 2x4K ( oczywiście karta graficzna musi być wyjebana w kosmos by to obsłużyć, a komputer chyba umieć jeszcze puszczać bańki i świecić jak choinka, Intel minimum i9 ewentualnie i11, plus terabajty DDR6   ;)  ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Co ty bredzisz, TV nie dorówna nigdy  jakiemukolwiek monitorowi 4K o podobnych parametrach zwłaszcza jak rozdzielczość ekranu jeśli będzie sie grało na nim w gry  w rozdzielczości WYŁĄCZNIE 4K.

W 4K super ogląda się tylko filmy nagrane w 4K tak samo jest z grami, wszystko inne wygląda identycznie jak w Full HD.

Nawet super wyjebany telewizor 4K / 8K nie zmienia nigdy wyglądy i jakości obrazu innego niż nagranego/odtwarzanego specjalnie pod ten standard filmu czy granej gry  na lepszy bo to nie jest możliwe. Jreśli ktoś pisze inaczej to jest naprawdę durniem myśląc że wysoka rozdzielczość poprawi mu wygląd obrazu niskiej rozdzielczości. 

Sens kupna 4K jest tylko wtedy jeśli się będzie używało cały czas tą rozdzielczość, a nie od święta.  Więc lepiej zainwestować w dobry monitor , a jak chce sie mieć TV to w tuner telewizyjny czy satelitarny podłączany do niego.

Całość na koniec  jest idealna do gier i oglądania TV.  

np kupujesz dwa monitory 4K, używasz obydwu  do gier  w 2x4K ( oczywiście karta graficzna musi być wyjebana w kosmos by to obsłużyć, a komputer chyba umieć jeszcze puszczać bańki i świecić jak choinka, Intel minimum i9 ewentualnie i11, plus terabajty DDR6   ;)  ) 

Heh przy końcówce jebłem śmiechem . A więc znalazłem coś takiego :

LG 34'' 34UC98-W 

LG 34” IPS 21:9 QHD Curved UltraWide 34UC88

Samsung S34E790Cn Curved Czarny (LS34E790CNS/EN)

I jeszcze mam pytanko Czy jak kupie tuner tv USB i podepne pod monitor będzie śmigać w ten sposób 

Mój komputer:

Opublikowano

Jak będzie DO TEGO modelu TV przeznaczone to tak , normalnie nigdy nie uruchomisz żadnego pena z TV. 

Ultra panoramiczne mają opcje dzielenia obrazu nawet na dwa osobne wejścia, kup tylko tuner TV  stacjonarny.  Zwykłe od 50 do 100 zł, bardziej rozbudowane z opcjami kina domowego wiadomo drożej ale obraz na monitorze masz prawie jak w TV dobrej jakości. 

Będziesz miał szeroki ekran w grach, a kiedy ci sie znudzi to zagrasz na połowie ekranu a na drugiej puścisz sobie np. gorące laski z TV. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak będzie DO TEGO modelu TV przeznaczone to tak , normalnie nigdy nie uruchomisz żadnego pena z TV. 

Ultra panoramiczne mają opcje dzielenia obrazu nawet na dwa osobne wejścia, kup tylko tuner TV  stacjonarny.  Zwykłe od 50 do 100 zł, bardziej rozbudowane z opcjami kina domowego wiadomo drożej ale obraz na monitorze masz prawie jak w TV dobrej jakości. 

Będziesz miał szeroki ekran w grach, a kiedy ci sie znudzi to zagrasz na połowie ekranu a na drugiej puścisz sobie np. gorące laski z TV. 

A który Monitor byś wybrał z tych co podałem 

Mój komputer:

Opublikowano

Przepraszam za podbijanie postu za wcześnie Ale zależny mi na waszej opini w sprawie monitora . Chciałbym szybko zamknąć ten temat ale potrzebuje waszej opini 

Takie znalazłem i mnie zaciekawiły 

LG 34'' 34UC98-W 

LG 34” IPS 21:9 QHD Curved UltraWide 34UC88

Samsung S34E790Cn Curved Czarny (LS34E790CNS/EN)

​Moża zamknąć 

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...