Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Artyleria/Załoga

sotoran

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacznę od tego że:

2 lata temu grałem w WoT'a , jedyne co osiągnąłem to ~2k bitew.

Teraz zacząłem grać od nowa , bo nie pamiętam passwordów do konta.

Robię 2 gałęzie na raz ,

arte do t92 i is4.

Aktualnie jestem na KV1 , zarabiam na ostatni moduł, posiadam : dosyłacz, ulepszony system naprowadzania.

Myślałem nad skrzynką z narzędziami , albo 5% do całej załogi , nie wiem co byłoby lepsze, bo zamierzam zostawić sobie ten czołg do zarabiania, i jak zarobię trochę kredytów + wolnego doświadczenia to dalej będę linie ciągnął. Do tej pory 60% pierwszego perku idzie.

Pytanie polega na tym, że nie wiem jak zrobić z załogą. Osobną załogę mieć na KW-1 , a osobną do przeszkalania za kredyty , T150/ KV3 ITP ITP, czy jak zrobić najlepiej? Bo przeszkalanie , zmniejsza mi ich umiejętności. To samo tyczy się artylerii , aktualnie jestem na M37 , a załoga 58%  - nie opłacało się nawet przeszkalać bo więcej bym na tym stracił. A co robić dalej? Zatrzymać się na jakimś tierze i wyexpić załogę, kiedy przeszkalać ?

Proszę o jakieś porady dla #pomidora.

Pozdrawiam

Opublikowano

Skrzynkę możesz przełożyć na dowolny inny pojazd za darmo. Ja pamiętam jeździłem ze skrzynką, bo sidescrap, 5% w przypadku tego czołgu wiele nie zmieni.

Co do załogi, tą przerzuć na następny tier i przeszkól, a na kv-1 rób nową. Łatwiej się gra na niższych tierach ze stockową załogą niż na wysokich.

Co do arty, jeśli nie wziąłeś załogi 75% to tą możesz zwolnić, bo się do niczego nie przyda. Imo zawsze warto wydać te kredki na %, bo sporo to zmienia. Możesz zatrzymać, możesz ciągle iść na przód, zależnie jak Ci śpieszno. 

Opublikowano

Jeśli idziesz do is4 to wiedz że od 7 tieru (kv-3) jest już 6 załogantów (w tym 2 ładowniczych, chyba), kv-4 tak samo, z st-I ucieka jeden ładowniczy a na is4 jeszcze jakiś (radiooperator?). Załogę możesz przerzucić na t150, od kv3 polecam wyekspić nową, przynajmniej ja tak teraz zrobiłem, na t150 zostaw załogę z kv1 tą pierwszą, czołg przyda Ci się później do twierdz, cw.

W przypadku artyleri to od 7 tieru (M12) jest też 6 załogantów (poprzednicy mają po 5) i też na tym tierze polecam Ci poprostu przerzucić załogę z m44 a ostatniego załoganta wyciągnąć z czegoś

Jeśli idziesz do is4 to wiedz że od 7 tieru (kv-3) jest już 6 załogantów (w tym 2 ładowniczych, chyba), kv-4 tak samo, z st-I ucieka jeden ładowniczy a na is4 jeszcze jakiś (radiooperator?). Załogę możesz przerzucić na t150, od kv3 polecam wyekspić nową, przynajmniej ja tak teraz zrobiłem, na t150 zostaw załogę z kv1 tą pierwszą, czołg przyda Ci się później do twierdz, cw.

W przypadku artyleri to od 7 tieru (M12) jest też 6 załogantów (poprzednicy mają po 5) i też na tym tierze polecam Ci poprostu przerzucić załogę z m44 a ostatniego załoganta wyciągnąć z czegoś

@UP

Za golda, inaczej nic z tego. Jeśli masz perki powyżej 70% ten pierwszy to możesz go usunąć by załoga osiągneła 100% kwalifikacji

Opublikowano

Nie rozumiem. Jak usunąć żeby załoga osiągnęła 100% ?

Bez sensu , czyli od nowa trzea robić prawie zawsze załoge tak jak pisałeś ?

Opublikowano

Nie rozumiem. Jak usunąć żeby załoga osiągnęła 100% ?

Bez sensu , czyli od nowa trzea robić prawie zawsze załoge tak jak pisałeś ?

Klikasz na załoganta, i masz jego kartę. Tam masz napisany stopień kwalifikacji głównej, perków itp.itd. Żeby wyszkolić ich do 100% musisz albo wyszkolić ich za złoto (200 golda za szt.) albo kupić szkolenie do 75% (20k sreberek) a reszte % dograć. 

Jeśli załoga ma perk (min.70%) to poprostu przekwalifikujesz je na odpowiedni czołg, w głównej zakładce załoganta masz na perkami "Usuń". Wtedy usunie Ci perka ale cały exp zebrany w tym perku zostanie przeniesiony na kwalifikacje główną i jeśli będzie 100% wybierasz znowu ten sam perk lub inny. Mały schemat

Dowódca (M44) kwalifikacja główna 100%, perki: szósty zmysł 70%

>>>Przeniesienie na M12

Dowódca M44 kwalifikacja głowna 75% (kolor czerwony) perki: szósty zmysł 70%

>>>Przekwalifikowanie na M12

Dowódca (M12) kwalifikacja główna 75%, perki: szósty zmysł 70%

>>>Usunięcie perku

Dowódca (M12) kwalifikacja główna 100%, perki: szósty zmysł 2%

Czyli jeśli masz szósty zmysł na poziomie 70% (załóżmy 70k exp) a dowódca ma 75% kwalifikacji (załóżmy 25k exp do 100%) to po usunięciu perka potrzebny exp jest zabrany z ogólnej puli z usuniętego perka czyli zostaje 45k exp, dowódca ma 100% kwalifikacji i po wybraniu perku masz 45% (zakładając że każdy 1% to 1k exp, oczywiście tak nie jest)

Opublikowano

Więc tak, kv-1 zatrzymaj się i rób załogę 100% i perki na niej Dowódca żarówka i reszcie naprawę, potem możesz sobie przejść na wyższy tier z załogą przeszkalając ją i dobić sobie te 10% :) co do artylerii siądź sobie na 5/6 tierze i rób sobie załogę przy czym wybierając tier na jakim będziesz stał to zacznij od tego tieru kupując załogę 75% bo nie ma sensu robić załogi na 2-4 tierach jeśli zamierzasz stanąć np na 5 tierze bo więcej stracisz na przerobieniu załogi niż na jej kupnie.

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

Jak zamierzasz ten czołg zostawić, to ja bym załogę na T150 zrobił nową od 75%, a potem go sprzedał i z niego załogę słał wyżej (oczywiście wpierw ją odpowiednio podszkol).

T150 - według mnie na twierdze się nie nadaje. Za wolny przede wszystkim, prędzej KV-85 bym brał na twierdze (z działem 100mm), a najlepiej to Cromkę, lub T37.

Co do modułów:

Dosyłacz, Wentylacja - te na pewno tym bardziej, że zamierzasz zatrzymać (te 5% z BiA robi różnicę - no i naprawia się też szybciej) - w każdym ciężkim (i nie tylko) to podstawa.

Ja na 3 slot brałem poprawione celowanie, a w wyższych tierach stabilizację.

Skrzynki praktycznie nigdy nie używałem. Co z tego że na sidescrapie cię zgąskują jak i tak nie mogą ci nic zrobić?

Pamiętaj by zawsze brać Automatyczną gaśnicę (obniża szansę na pożar i sama się aktywuje, nie musisz klikać) - na każdym czołgu co lubi się palić to podstawa.

Pamiętaj o najważniejszym:

6 zmysł na dowódcy zawsze badaj jako pierwszy perk (w każdym czołgu) - no chyba, że to załogantka, która ma już to jako perk zerowy.

Co do perków w KV-1 jak i większość ciężkich to:

Dowódca: 6 zmysł; BiA; Naprawa

Reszta: Naprawa; BiA; (kolejne będziesz już wiedział)

Jak zrobisz te 2 perki na nim + te moduły co podałem to będzie git. ;)

W arcie zamiast naprawy dajesz kamuflaż. Moduły jak była możliwość to takie same dawałem, ewentualnie jako 3 siatka maskująca (bo nie zawsze wentylację można brać).

Ja o tym nie wiedziałem i później musiałem resetować umiejętności, a to kosztuje albo złoto albo sporo doświadczenia (naprawdę sporo).

Opublikowano

Jak zamierzasz ten czołg zostawić, to ja bym załogę na T150 zrobił nową od 75%, a potem go sprzedał i z niego załogę słał wyżej (oczywiście wpierw ją odpowiednio podszkol).

T150 - według mnie na twierdze się nie nadaje. Za wolny przede wszystkim, prędzej KV-85 bym brał na twierdze (z działem 100mm), a najlepiej to Cromkę, lub T37.

Co do modułów:

Dosyłacz, Wentylacja - te na pewno tym bardziej, że zamierzasz zatrzymać (te 5% z BiA robi różnicę - no i naprawia się też szybciej). Ja na 3 slot brałem poprawione celowanie, a w wyższych tierach stabilizację.

Skrzynki praktycznie nigdy nie używałem. Co z tego że na sidescrapie cię zgąskują jak i tak nie mogą ci nic zrobić?

Pamiętaj by zawsze brać Automatyczną gaśnicę (obniża szansę na pożar i sama się aktywuje, nie musisz klikać) - na każdym czołgu co lubi się palić to podstawa.

6 zmysł na dowódcy zawsze badaj jako pierwszy perk (w każdym czołgu) - no chyba, że to załogantka, która ma już to jako perk zerowy.

Weź pod uwagę to że czołgi wyżej (KV-3 i KV-4) mają dodatkowego ładowniczego. T150 ma tylko jednego przez co do prze niesienia na KV-3 trzeba dobierać jednego ładowniczego.

Co do twierdzy to mój rozstawiający uważa, że t150 może wytrzymać więcej. Co prawda od czasów nerfa starej siemki nie grałem ale sądzę że czołg jest prawie taki sam, a nawet mniej panceny. No ale to już nie podlega dyskusji. Co klan to inna taktyka i widzi mi się rozstawiającego :)

I jeszcze co do gaśnicy to jeśli się marnować kredek, i ma się myszkę z możliwością ustawienia funkcji przycisków, to polecam ustawić tam gaśnicę. Po wytrenowaniu zwykła gaśnica będzie działa w pewnym stopniu tak samo jak automatyczna. Albo po prostu trening auto manualnego gaszenia z klawy ;)

Opublikowano

Co do modułów:

Dosyłacz, Wentylacja - te na pewno tym bardziej, że zamierzasz zatrzymać (te 5% z BiA robi różnicę - no i naprawia się też szybciej). Ja na 3 slot brałem poprawione celowanie, a w wyższych tierach stabilizację.

Weź pod uwagę to że czołgi wyżej (KV-3 i KV-4) mają dodatkowego ładowniczego. T150 ma tylko jednego przez co do prze niesienia na KV-3 trzeba dobierać jednego ładowniczego.

Co do twierdzy to mój rozstawiający uważa, że t150 może wytrzymać więcej. Co prawda od czasów nerfa starej siemki nie grałem ale sądzę że czołg jest prawie taki sam, a nawet mniej panceny. No ale to już nie podlega dyskusji. Co klan to inna taktyka i widzi mi się rozstawiającego :)

I jeszcze co do gaśnicy to jeśli się marnować kredek, i ma się myszkę z możliwością ustawienia funkcji przycisków, to polecam ustawić tam gaśnicę. Po wytrenowaniu zwykła gaśnica będzie działa w pewnym stopniu tak samo jak automatyczna. Albo po prostu trening auto manualnego gaszenia z klawy ;)

No niby tak T-150 wytrzyma trochę więcej, ale ma mniej celne działo, gorszy DPM i jest mniej mobilny - 3 gorsze cechy na 1, a nie jest dużo bardziej wytrzymały. Podobnie jak z IS-3 i KV-4, a i tak wybierają IS-3. 

Co do gaśnicy to nikt mnie nie przekona, odkąd zacząłem ją używać we wszystkich czołgach to:

- zdecydowanie rzadziej się palą (bo zmniejszona jest szansa na wystąpienie pożaru - bardzo ważne),

- skoro rzadziej się palą to mniej kasy na to idzie (kiedyś sobie to policzyłem że taniej mnie to wychodzi),

- co do prędkości uruchamiania to nie problem bo są też mody co uruchamiają ją za ciebie ;)

- niektóre czołgi które lubiły się palić, potrafiły mi się zapalać po kilka razy w bitwie, a za drugim razem to już problem (dodatkowo lecą moduły itp.), po zmianie na automatyczną czasami tylko raz się zapalały.

- czołgi które rzadko mi się paliły, praktycznie przestały się zapalać.

Różnica duża.

EDIT:

Oczywiście mam tu na myśli czołgi od 5 tieru, choć ja i na ulubionych niskich tierach mam automatyczne. :P

A na wyższych tierach 8-10 to ja akurat też mam duże apteczki i zestawy naprawcze (mniejsza szansa na rannego załoganta, szybsza naprawa itp.) - to akurat bardziej na czołgach pod klanówki, twierdze, nie koniecznie na randomka.

Może się komuś przyda, fajna strona do porównywania czołgów:

http://tank-compare.com/pl/

Wszystkie warianty można sobie posprawdzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...