Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

O poradniku

Widząc, że tak spora liczba osób w Lidze Legend nie wie, co to jest tzw. pomijanie animacji, postanowiłem zrobić ten poradnik.

751651460995207578515.png

Kim jest Riven?

Riven jest bardzo mobilną zabójczynią i wojowniczką, która potrafi zburstować w mniej niż 2 sekundy przeciwnego carry.

W obecnej mecie, gdzie panują tanki, radzi sobie nieco gorzej, jednak odpowiednie jej wymasterowanie

(co z pewnością zajmie kilkaset godzin) pozwala na czerpanie pełnego potencjału tej postaci, co przekłada się na  wygrywanie większości matchupów -> większe winratio -> większą przyjemność z gry.

Umiejętności

619541460996050578515.png

Umiejętność pasywna

Każda umiejętność Riven ładuje jej ostrze na 5 sekund.

442461460996050578515.png

Połamane Skrzydła

Riven gapclose'uje do przodu maksymalnie 3 razy. Za trzecim razem wykonuje skok i podrzuca w zasięgu cele.

Warto zauważyć, że nie można jak w przypadku innych postaci, przenieść Q3 na inny obszar działania.

Średnica Q3 > Q2 = Q1, staje się większa podczas trwania R.

677351460996050578515.png

Wybuch Ki

Dookoła postaci wytwarza się małe pole, w którym przeciwnicy zostają zestunowani na 0,75 s.

Średnica W jest większa podczas trwania R.

556021460996050578515.png

Waleczność

Bohater doskakuje w kierunku kursora, otrzymując przy tym tarczę, która trwa 1,5 s.

152361460996050578515.png

Ostrze Wygnańca

Riven otrzymuje miecz przed jego złamaniem i dostaje bonus do DMG i zasięgu (o 75) AA.

Powiększa średnicę swoich dwóch pierwszych skillów.

164201460996050578515.png

Cięcie Wiatru

Heros uwalnia falę energii, zadając przy tym obrażenia.

Budowa postaci/Build

Build na Riven jest sytuacyjny. Raz zaczynamy z Hexdrinkerem, bo gramy na silnego AP, z którym nie dajemy sobie rady, czasem pierwszą rzeczą jaką złożymy (jeżeli potrzebujemy trochę boostu) Black Cleavera, a na snowball Youmuu.

Niemniej jednak w buildzie (bez full lethality) powinna znajdować się Hydra ze względu na łatwość i predyspozycje do ułatwiania pomijania animacji i dopełnienie dmg, przyspieszanie waveclearu. 

Aktualnie Riven gra się pod lifesteal (Death's Dance/Hydra, zwykle na niższym ELO) lub (mimo nerfom) pod lethality.

Kolejność maksowania skilli

R > Q > E > W 

Zaczynamy z Q, jeżeli gramy na poke champa np. Pantheona - 1 punkt na początku dajemy w E dla ochrony.

Specjalizacje/Masteries

Na krótkie wymiany na linii:

q8dh7Pm.png

Na długie wymiany na linii:

svxQ5j7.png

Runy/Runes

Przeciwko AD: 

Żółte - hp/lvl

Niebieskie - czas odnowienia, -0,83% cd

Czerwone - atak, +0,95 ad

Esencje - x2 +4,26 pancerza i -2,5 cd

ik0OKUg.png

Przeciwko AP

Żółte - x9 armor

Niebieskie - x3 cd + x6 mr

Czerwone - x9 0,95 ad

Esencje - x3 2,5 cd

rCnuUGZ.png

Skoki przez ściany/Wall jumps

Q3+Ward 

(0:45)

Q+AA

Teoria:

Dajemy AA -> Q i w tym momencie klikamy (najlepiej za siebie lub za przeciwnikiem) PPM.

Praktyka:

Pomijanie animacji umiejętności

Combo w połączeniu z cancellowaniem animacji i powtórzenie Q+AA na początku.

Animacja E+(odczekaj z ~0,5s)+W i Q doublecast jest niezmiernie przydatne.

Burst Combo

Jest sporo combo, ale to jest wg mnie jest najefektywniejsze, chociaż wymaga wprawy. 

(o ile nie ściągamy kogoś na sam doublecast WQ)

Reszta kombinacji, kiedy jakich używać?

Pewnie po zobaczeniu tylu kombinacji combo, zadajecie sobie pytanie kiedy jakich się używa, czy nie lepiej czasem ich nie pomijać. 

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, bo nie wiem w jakiej sytuacji się znajdujecie w X momencie, jednakże:

R2 + W > W + R2
R2 + Q1/2/3 >  Q1/2/3 + R2
E + R2 > R2 + E
AA+H+R2+W > H+AA+W+R2

Z reguły szybsze i lepsze będzie to 1, jednakże jeżeli potrzebujemy stuna na teraz, np. kiedy my/sojusznik zginie(my), bo nie damy 0,5s wcześniej W czy też nie podrzucimy szybciej z Q3 to lepiej zamienić kolejność.

Słowa od autora

Grafika została wykonana przez najlepszą liderkę Ligi Legend - Renissance. :)

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

"zara się doda, zły format" xDD

Ogólnie poradnik imo jest w porządku, tylko wydaje mi się, że słaby moment na jego pisanie ;P Meta raczej odwróciła się od Riven.

giphy.gif

Opublikowano

Ahh szkoda czasami, że już nie gram ;f

<p class='bbc_center'><span style='font-size: 24px;'><span style='font-family: lucida sans unicode'><strong class='bbc'>Hejtować będę</strong></span></span></p>

Opublikowano

Nie mnie oceniać czy wszystko tutaj jest zgodne z prawdą bo nie gram Riven, ale wychodzę z założenia ze poradnik powinien być bardzo estetyczny a tego tutaj brakło. 

Opublikowano

Nie mnie oceniać czy wszystko tutaj jest zgodne z prawdą bo nie gram Riven, ale wychodzę z założenia ze poradnik powinien być bardzo estetyczny a tego tutaj brakło. 

Napisałbyś co mógłbym zrobić, by poprawić estetykę tego poradnika? Poza naprawieniem tego linku, który cały czas nie działa. ^^

edit.

Nie no kolorków na pewno nie zmienię, sam dałeś jakiś za ciemny, bez przesady... Trochę słabo z tym dopowiadaniem, że chcę się wyróżniać, ale dalej - ze spisem treści coś pokombinuje, chociaż poradnik nie jest duży, umiejętności zostawiam, nie każdy wie, że podczas R Riven, pole działania skilli jest większe. Co do banneru to dla mnie jest ok. Wielkość umiejętności jest dobra, jakby były mniejsze, to by jeszcze gorzej wyglądały.  Tak samo linki w hiperłączu, nie chcę mieścić tak dużego poradnika w kilkanaście linijek.

Opublikowano

Bez tej kolorowej czcionki, jak już chcesz wyróżnić jakaś cześć napisu, zrób to w ten sposób. Coś takiego, niezbyt ładnie wygląda. Przydała by ci się również jakaś organizacja, zrób na początku spis treści, z czego składa się ten temat, i omawiaj po kolei każdy punkt, w bardziej ścisłej formie. Możesz tez pozbyć się niektórych części swojego poradnika, jak na przykład omawianie umiejętności, bo raczej każdy tutaj kto czyta te poradniki je zna, a sama sekcja, nie dość ze całkowicie niepotrzebnie wydłuża poradnik (co za dużo to nie zdrowo)  to jeszcze jest za duża, ikony są zbyt duże, banner tak samo. Linki do filmików na tubie, możesz dac w

ja jestem tego wielkim fanem, lub inna opcja, to w spoilerze.

To tak na szybko, bo mecz mi sie rozpoczyna.

@AntyWarn

Opublikowano

Super poradnik dla początkujących, jak i dla brązów (tego typu lig) Gratulacje, leci + :D

713582.gif         Liczba postów zebranych na koncie:
                                       25 50 75  100 125 150 175 200 250 500 1000 2000+

[Jeżeli pomogłem daj +]

[nic na tym nie tracisz]

Opublikowano

Naprawdę nie wiem co wy tu wszyscy widzicie dla początkujących. Tu są same przydatne rzeczy, niektóre są bardzo trudne do ogarnięcia i OTP Riven mają z tym problemy, ale dzięki za miłe słowa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na niskie dywizje jest ok poradnik, ale gold+ ciężko by było grać.

Gold+ ciężko by było grać z takim buildem, ale jednak polecam dla początkujących :)

Opublikowano

Riven jest out off meta na low elo może się spisuje ten poradnik ale na high już wątpie

Opublikowano

@Cicic powiedz to BoxBoxowi że Riven out of meta haha :P Nie no poradnik spoko, zgadzam się z autorem że wydaje się dla początkujących ale większość tych rzeczy sprawia problemy nawet po dłuższych ćwiczeniach, Riven jest bardzo trudna do porządnego ogarnięcia i tyle. A czy jest out of meta? Tak, jak 70-80% postaci LoLa, ale nie dla każdego lol polega na graniu op-kami albo samymi meta pickami i wbijaniu elo, ja mam np fun grając postaciami jak Riven, Olaf, Teemo itp :D I to jest według mnie najważniejsze w LoLu, no ale ile ludzi tyle priorytetów :P 

Opublikowano

ale boxbox jest c**jowy, jest popularny bo ma w c**j gier riven i tyle, tak naprawdę jedyny solidny poziom rivenki pokazuje The Shy. Co do poradnika, brakuje mi tutaj 2 combosów, czyli ROFL Combo i bind z Q. 

(btw, Riven to jest postać, którą uczycie się z każdym dniem czegoś innego, po prostu świetna mechanika, sam gram Riven przez ponad 2 sezony i zawsze wszyscy leżą na topie ;))))

Opublikowano

ale boxbox jest c**jowy, jest popularny bo ma w c**j gier riven i tyle, tak naprawdę jedyny solidny poziom rivenki pokazuje The Shy. Co do poradnika, brakuje mi tutaj 2 combosów, czyli ROFL Combo i bind z Q. 

(btw, Riven to jest postać, którą uczycie się z każdym dniem czegoś innego, po prostu świetna mechanika, sam gram Riven przez ponad 2 sezony i zawsze wszyscy leżą na topie ;))))

zawsze wszyscy leza haha boxbox c*****y haha a range pan ma? gold? platyna? haha

poradnik 1/10

Opublikowano

Co do poradnika, brakuje mi tutaj 2 combosów, czyli ROFL Combo i bind z Q. 

W wolnym czasie postaram się to zaktualizować. Dzięki za przypomnienie  z Q+emotka - kompletnie zapomniałem o tym. :D

Co do "zajebywania z YT" - trochę by to potrwało i byłby potrzebny skill jeszcze w innych dziedzinach, a skoro ktoś i tak to zrobił w formie wideo TuT'a, to czemu nie podlinkować. Nigdzie nie podpisałem się "tak to moje filmiki" - ba - nawet masz autorów na ich kanałach. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

zawsze wszyscy leza haha boxbox c*****y haha a range pan ma? gold? platyna? haha

poradnik 1/10

haha k***a mówię jak jest, a Ciebie chyba boostowali abyś miał tą plakietke na mpcforum, co leszczu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...