Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem. Brak dźwięku PC

RahuKozak

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Mam problem, mam podłączone głośniki komputer je widzi, ale nie ma dźwięku.

Telewizor(z głośnikami) jest podłączony do komputera przez HDMI i z głośników przy ekranie dźwięk działa.

Proszę o pomoc w zlokalizowaniu problemu,bo chciałbym móc normalnie korzystać z głośników.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Btw. Głośniki są sprawne, przy innym sprzęcie działają.

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzałem na wszystkie możliwe wejścia, no i jest w prawidłowym, z HDMI działa, a z jacka 3,5 niestety nie. chociaż, że komputer widzi głośnik, to nie ma dźwięku

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

Opublikowano

Instalowałem z płytki dołączonej do płyty głównej

Ale to nic nie zmieniło

Opublikowano

A czytać potrafisz? Jeśli działa dźwięk przez HDMI nie działa głośnik .  

Chcesz by działał to sobie przełącz w mikserze na domyślne głośniki ale nei będzie działało HDMI.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Potrafię, ale nie jestem też, aż tak głupi, żeby nie zmienić domyślnego sprzętu do odtwarzania dźwięku. Gdy przełączam na głośniki z jacka nie ma dźwięku. 

Gdy mam ustawione domyślne na hdmi, jest z hdmi, a gdy na jacka to nie ma wcale.

Teraz rozumiesz?

Opublikowano

Zainstaluj sterowniki karty dźwiękowej, przynajmniej widać że masz do karty graficzne zainstalowane. 

Opublikowano

A w jaki sposób mogę odinstalować te sterowniki, może głupie pytanie, ale chcę mieć pewność, że robię dobrze, aby móc rozwiązać problem.

Edit.1 Chyba odisntalowałem wszystkie jakie się dało, a co teraz zrobić jeżeli komputer w tym momencie nie widzi żadnego urządzenia do odtwarzania dźwięku, mam zainstalować sterowniki z płyty dołączonej do płyty głównej? 

Edit.2 Komputer sam znalazł sterowniki, znów widzi głośniki, ale dźwięku też znów nie ma, tylko z hdmi. :l

Opublikowano

A jesteś pewien  ze dobrze podłączasz do kompa?

Jeśli masz cały czas dźwięk w monitorze ma nie być dźwięku z głośników

Opublikowano

A napisałeś to wyraźnie wcześniej, jak widać nie. 

Masz panel karty dźwiękowej co zainstalowałeś razem ze sterownikami, może jak coś ustawiałeś przełączyło wejścia. Gdzie podłączone głośniki, przedni czy tylni panel, trzeba sprawdzić obydwa i na tylnim wszystkie wyjścia. 

Opublikowano

Sprawdzałem wszystkie wejścia w panelu tylnym i w przednim też.

Zastanawia mnie najbardziej fakt, że komputer widzi głośniki, mogę je ustawić jako domyślne itp., ale nie wydobywa się żaden dźwięk.

A ze sterownikami też probowałem już różnych. I pod wersję AC 97 i pod HD Audio i z internetu i z płyty. 

No i niestety brak pomysłów, dlatego napisałem tuiaj.

Opublikowano

AC 97 to nie jest sterownik ! To kodek zawarty ze sterownikami do układu dźwiękowego których jest setki różnych i nie działają czasami na innych układach.

Wywal wszystkie sterowniki jakie zainstalowałeś do karty dźwiękowej system sam powinien wyszukać uniwersalne, HD Audio zostaw bo to sterowniki grafiki. . Jak będzie działało wtedy instaluje się dopiero sterowniki producenta płyty głównej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...