Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Instalacja systemu na SSD

XenZ.

Pytanie

Opublikowano

Witam,

planuję kupno dysku SSD oraz zainstalowanie na nim systemu Windows 10.

Chcę mieć dysk SSD oraz HDD w komputerze. Który dysk mam wybrać przy instalacji systemu? Oglądałem filmiki ale nie dużo z nich zrozumiałem. Wiem, jak rozpocząć instalację. Co muszę wybrać przy wyborze dysku na którym mam instalować system przy instalacji? Nie chcę pomyłkowo zainstalować systemu na dysku HDD :)

Pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego najlepiej zostawić tylko dysk na którym instalujesz system nowy, instalka podzieli sobie sama go na 3-4 partycje. Jak dobrze w biosie UEFI i załączysz Secure Boot  to najwłaściwiej zainstaluje się wtedy windows.

Jeśli będą na nim jakieś inne partycje lepiej je skasuj wcześniej. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Będziesz miał napisane podczas instalacji który dysk jest który. Formatujesz SSD i na nim instalujesz system.

RAsfepN.png
Opublikowano

Będziesz miał napisane podczas instalacji który dysk jest który. Formatujesz SSD i na nim instalujesz system.

Nie będzie miał napisane "HDD" i "SSD". Musisz autorze rozróżnić dyski po ich pojemności.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Najlepiej to odpiąć dodatkowy dysk, ustawić w biosie botowanie UEFI i załączyć Secure Boot. To pierwsze co się robi zaczynając instalkę na dysku SSS 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Najlepiej to odpiąć dodatkowy dysk, ustawić w biosie botowanie UEFI i załączyć Secure Boot. To pierwsze co się robi zaczynając instalkę na dysku SSS 

Ja oglądałem że jakieś AHCI trzeba ustawić.

Nie będzie miał napisane "HDD" i "SSD". Musisz autorze rozróżnić dyski po ich pojemności.

Czyli przy instalacji będę miał więcej dysków pokazanych? Ten SSD i HDD? Bo na filmikach widziałem ludzie mieli kilka partycji ale nie widziałem żeby były dwa osobne dyski :D

Opublikowano

Ja oglądałem że jakieś AHCI trzeba ustawić.

Czyli przy instalacji będę miał więcej dysków pokazanych? Ten SSD i HDD? Bo na filmikach widziałem ludzie mieli kilka partycji ale nie widziałem żeby były dwa osobne dyski :D

Bo mogą to być i partycje. Jedynie co się wyświetla to Disk 1, Disk 2, Disk 3 i.t.d.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...