Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwsza jazda samochodem

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jutro mam moją pierwszą jazdę w ramach kursu na prawo jazdy i mam dwa pytanka:

1. Ile godzin się jeździ za pierwszym razem? Czy to zależy od szkoły?

2. Czy to będzie duży problem jeżeli nie zdążyłem się nauczyć jeszcze wszystkich przepisów drogowych? Na stronie internetowej z kursami mam przerobione 10% przepisów, ale wydaje mi się, że do jutrzejszej jazdy zdołam przerobić jakieś 50-60% + kojarzę coś z lekcji teoretycznych (chyba takie najbardziej podstawowe rzeczy) i nie wiem czy to wystarczy.

Opublikowano

1. 1,5-2h

2. Będzie Ci mówił i tłumaczył jak nie wiesz i sam pytaj bo to będzie Twoja ostatnia jazda.

Opublikowano

U mnie pierwszy raz trwał godzinę. Nie musisz znać wszystkiego na pamięć, zwracaj uwagę na znaki i elementy, na których najczęściej nie zdaje się egzaminu.

Opublikowano

Godzina jazdy. Pewnie spyta, czy już jeździłes. Jak nie to jeśli macie jakiś plac, to pewnie tam będziecie jeździć. Ja na pierwszej jeździe jeździłem poza miastem, od następnej juz normalnie - na mieście. Tez nie znałem dobrze przepisów. On też ma pedały, wiec jak coś będzie hamować. Przecież 3/4 na początku chyba nie zna do końca przepisów.

Jasio90.png
Opublikowano

Wszystko zależy od instruktora.

A co do przepisów to przed prawkiem próżnowałeś trochę i widać, że mało jeździłeś z rodzicami czy kimkolwiek. Wszystkiego da się nauczyć, ale nic nie uczy tak dobrze jak praktyka. 

Opublikowano

­Ja zaczęłam praktykę bez krzty teorii, więc nie wydaje mi się, żeby to był problem. Mowa oczywiście o kursie, nie nauce na własną rękę.

c:

Opublikowano

Mnie zabrał od razu na miasto i jeździłem 2 godziny. Tyle że mnie Tato szkolił zanim poszedłem na kurs xD

Świeżaków biorą na plac, tam uczysz się podstaw i ruszasz w teren, przepisy przepisami, wazne byś znał znak STOP i ustąp pierwszeństwa, a resztę przyswoisz na bieżąco. Instruktor ma hamulec, sprzęgło i gaz więc w razie co zareaguje.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Dziwne. U nas zapisywanie wygladalo tak, ze umawiasz sie na dany termin i ona/on Ci od razu mowi ile godzin. Ja mialem 2h, bo godzine po mnie dziewczyna nie mogla przyjsc.

Przepisy swoja droga. Na pierwszej jezdzie nie umialem swiatel zapalic :v

Opublikowano

Nie wiem po jakim mieście będziesz jeździć ale jeżdżąc setki kilometrów po trójmieście zauważyłem że potrzebna jest znajomość 2-3 znaków... 1-ustąp pierwszeństwa 2-STOP 3-BUS pas 4-no może jakieś zakazy zatrzymywania/skrętu w jakimś kierunku. Ja pierwszą jazdę miałem na głęboką wodę bo od razu po mieście ale powiedziałem instruktorowi że miałem już kontakt z samochodem i ogarniam ruszanie. Jeździłem 1,5-2 godzin.

Cyrk.png

Opublikowano

­Ja zaczęłam praktykę bez krzty teorii, więc nie wydaje mi się, żeby to był problem. Mowa oczywiście o kursie, nie nauce na własną rękę.

Zobaczymy na egzaminie :makka:

Opublikowano

Zobaczymy na egzaminie :makka:

Nie jestem dobrym przykładem w tej kwestii, ale chodzi mi ogólnie o fakt, że w mojej szkole jazdy zaczyna się od praktyki, a instruktor wszystko tłumaczy podczas jazdy. A zdawalność mają świetną.

­

c:

Opublikowano

1. Zdzwoń się wcześniej z instruktorem i ustal sobie ile chcesz jeździć

2. Nie będzie to problem. Instruktor cały czas będzie do Ciebie mówił + może w każdej chwili zahamować za Ciebie :)

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...