Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Bootowanie systemu nie startuje

Jakub

Pytanie

Opublikowano

Witam,

wczoraj instalowałem na czysto z pendrive'a Windows10 (.iso pobrane z dreamsparka). Po skończonej instalacji system nie chciał zabootować, powstała pętla, laptop ładował BIOS, potem przechodził do czarnego ekranu (jak zawsze, trwało to może sekundę, dwie :D) i zamiast następnie przejść do uruchamiania systemu robi restart i tak w koło. Odpaliłem instalacje sytemu z pendrive'a, wybrałem opcję naprawy, cmd, po wpisaniu bootrec /rebuildbcd wywaliło mi tylko komunikat, że całkowita liczba znalezionych instalacji Windowsa to...0. Poleciały wszelakie fixmbr'y i fixboot'y i nic. Stwierdziłem, że dam szansę narzędziu do automatycznej naprawy, dostałem tylko komunikat, że niestety nie udało się systemowi naprawić problemu. Co jest śmieszniejsze, jeśli mam włożony pendrive i ustawiony jako pierwsze urządzenie w boot orderze pojawia się napis Press any key... jak się kropki skończą ładować (nic nie naciskam) system normalnie rusza. Wina uszkodzonego .iso? Błąd podczas wypalania?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wczoraj instalowałem na czysto z pendrive'a Windows10 (.iso pobrane z dreamsparka). Po skończonej instalacji system nie chciał zabootować, powstała pętla, laptop ładował BIOS, potem przechodził do czarnego ekranu (jak zawsze, trwało to może sekundę, dwie :D) i zamiast następnie przejść do uruchamiania systemu robi restart i tak w koło. Odpaliłem instalacje sytemu z pendrive'a, wybrałem opcję naprawy, cmd, po wpisaniu bootrec /rebuildbcd wywaliło mi tylko komunikat, że całkowita liczba znalezionych instalacji Windowsa to...0. Poleciały wszelakie fixmbr'y i fixboot'y i nic. Stwierdziłem, że dam szansę narzędziu do automatycznej naprawy, dostałem tylko komunikat, że niestety nie udało się systemowi naprawić problemu. Co jest śmieszniejsze, jeśli mam włożony pendrive i ustawiony jako pierwsze urządzenie w boot orderze pojawia się napis Press any key... jak się kropki skończą ładować (nic nie naciskam) system normalnie rusza. Wina uszkodzonego .iso? Błąd podczas wypalania?

Jakim programem robiłeś bootowalnego windowsa?

Ja myślę że tak to wina źle bootowalnego usb.

Ja polecam Ci zrobić bootowalnego usb przez program rufus.

Tutaj omówione co i jak:

https://rufus.akeo.ie

Polecam z tego powodu że nie zawiódł mnie kilka dni temu jak bootowałem Linuxa ubuntu :)

A potem sprawdź czy będzie bootowało.

A i zobacz czy gdzieś w biosie masz Legacy BIOS i tam trzeba zmienić bodajże z UEFI na Legacy.

Zazwyczaj menu bootowania jest pod klawiszem f12, a poniektórzy mogą ustawić w biosie co ma się pierwsze uruchamiać zatem też to sprawdź.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...