Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podstawy skryptów *bat.

Marchwj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://pl.wikibooks.org/wiki/Pliki_wsadowe/Windows

Osobiście mocno zalecam używanie PowerShella.

Cmd jest przestarzały, pisze się niewygodnie, wielu rzeczy nie da się zrobić, kod jest mało czytelny (dziwaczna składnia, brak funkcji, konieczność stosowania instrukcji skoku) i powtarzalny.

Kilka zalet Powershela:

• można wykonać praktycznie każdą akcję związaną z zarządzaniem systemem,
  • wynik działania komend to nie zwykły tekst a obiekty, które można dalej przetwarzać,
  • posiada moduły dzięki którym można znacznie ułatwić sobie pracę -> http://psget.net/
  • ma świetny manager pakietów pozwalający błyskawicznie instalować aplikacje -> https://chocolatey.org/
  • współpracuje z platformą .net
  • skrypty powershella oferują wygodną, rozbudowaną i czytelną składnię, podobną do składni popularnych języków programowania,
  • posiada predefiniowane aliasy pozwalające korzystać z popularnych komend cmd i basha,
  • jest w pełni konfigurowalny,
  • można stosować potoki (pipelines),
  • świetne zintegrowane środowisko do pisania skryptów z inteligentnym podpowiadaniem składni i debugerem - Powershell ISE (dostępne od razu z systemem od win 7 w górę).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@MacroMAN

Autoit to nie jest odpowiednik skryptów powłoki. Autor nie sprecyzował co właściwie chce robić - być może rzeczywiście AutoIt będzie bardziej odpowiedni, ale zakładam ze jak pyta o .bat to tego typu skrypty go interesują i nie proponuje mu czegoś zupełnie innego.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Potrzebne mi to do szkoły - skrypty typu podanie po ilu minutach wyłączy komputer, albo tworzenie kont z hasłem (do momentu aż użytkownik napisze, że nie). Dzięki za linki.

Opublikowano
Jeśli chodzi o polecenia:

shutdown /s /t 60 - system zostanię zamknięty w ciągu minuty

net user /add NAZWAKONTA HASLO - dodaje nowego użytkownika i ustawia mu hasło.

Opublikowano

@MacroMAN Tyle wiem,  jak byś zrobił, żeby pytało po ilu minutach wyłączyć? (Użytkownik wpisuje cyfrę)

@echo off
TITLE "WYLACZNIK KOMPUTERA - MPCFORUM"
color 0A
ECHO Po jakim czasie chcesz wylaczyc kompa? (w min)
set /p czas=""
set /a "czas=czas*60"
shutdown /s /t %czas%
PAUSE

shutdown /a - anuluje wylaczenie komputera.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Osobiście mocno zalecam używanie PowerShella.

Cmd jest przestarzały, pisze się niewygodnie, wielu rzeczy nie da się zrobić, kod jest mało czytelny (dziwaczna składnia, brak funkcji, konieczność stosowania instrukcji skoku) i powtarzalny.

Osobiście się z tobą nie zgadzam. W cmd da się zrobić jeszcze więcej, kod jest czytelny (jeśli się go wytabuje), a składnia nie jest dziwaczna, bo to język skryptowy. Aktualnie pracuję nad projektem "OpenHaX.OS", który symuluje system operacyjny. Screenshot: http://hxr16f.y0.pl/projects/OpenHaX.OS(1).png Wiem, że odpowiadam trochę za późno, ale nie daje mi to spokoju. Pozdrawiam.

­

Opublikowano

Osobiście się z tobą nie zgadzam.

­

Ok ;) Masz prawo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...