Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki system operacyjny do gier?

ufos15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie, jaki wybrać system do gier? Składam komputer do gier gdzie na pokładzie znajdzie się i5 4590 gtx 970 gaming 4g oraz 8gn ram . Najbardziej zależy mi na serii Battlefield na części 4 oraz czekam na wyjście battlefront 3 (nie wiem czy ta informacja jest istotna :P ) Słyszałem, że windows 10 ma problemy z grami i obniża FPS , natomiast windows 8.1 ma podobno problemy z większościami tytułów. 

Bardzo bym was prosił o pomoc, jaki zakupić system operacyjny.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Każdy dobry ale najlepszy jest tylko jeden.. Windows XP może nie chwali się wyglądem ale wydajność perfekcyjna to jedyny system który zjadałby ci najmniej zasobów komputera.

Testowałem na Windows 7 AC III i wynik LAGI.. Testowałem na Windows XP AC III i wynik brak lagów ;D

Opublikowano

Każdy dobry ale najlepszy jest tylko jeden.. Windows XP może nie chwali się wyglądem ale wydajność perfekcyjna to jedyny system który zjadałby ci najmniej zasobów komputera.

Testowałem na Windows 7 AC III i wynik LAGI.. Testowałem na Windows XP AC III i wynik brak lagów ;D

Niestety nie jest już wspierana :P

Opublikowano

powodzenia w odpaleniu battlefielda 4 na xp, wydajność maiłeś lepszą, bo dx 9 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

windows 7 lub 10

a windows 8.1 nie warto?

powodzenia w odpaleniu battlefielda 4 na xp, wydajność maiłeś lepszą, bo dx 9 

A jaki ty byś polecił system???

Opublikowano

windows 10 64 bit z uwagi na dx 12 

Na windows 10 jest poprawa płynności w grach? Że jest więcej fps niż powiedzmy na win 8? Oraz mam ostatnie pytanie, czym się różni wersja

Windows 10 home PL 64 bit OEM (KW9-00129) (425 zł) od Windows 10 Professional PL 64 bit OEM (FQC - 08918) (627 zł) oprócz ceny??

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie, jaki wybrać system do gier? Składam komputer do gier gdzie na pokładzie znajdzie się i5 4590 gtx 970 gaming 4g oraz 8gn ram . Najbardziej zależy mi na serii Battlefield na części 4 oraz czekam na wyjście battlefront 3 (nie wiem czy ta informacja jest istotna :P ) Słyszałem, że windows 10 ma problemy z grami i obniża FPS , natomiast windows 8.1 ma podobno problemy z większościami tytułów. 

Bardzo bym was prosił o pomoc, jaki zakupić system operacyjny.

Pozdrawiam :)

Chyba nie, może są jakieś maginalne problemy z errorami (ale ja takich nie uświadczyłem, jedynym moim problemem jest niezamykające się instalatory po ukończonej instalacji), Windows 10 powinien ci wręcz dodać jakiś 1 FPS (:D) względem Windows 8.1, dodatkowo ma obsługę DirectX 12 (ale poczekamy na niego jeszcze trochę)

Taki nieśmieszny żart? :)

Do gier? Brak DX 11 (chyba), DX 12, do tego czasami są problemy z bibliotekami, virusy i dziury.

Chociaż to prawda, że zjada najmniej RAM'u.

Na windows 10 jest poprawa płynności w grach? Że jest więcej fps niż powiedzmy na win 8? Oraz mam ostatnie pytanie, czym się różni wersja

Windows 10 home PL 64 bit OEM (KW9-00129) (425 zł) od Windows 10 Professional PL 64 bit OEM (FQC - 08918) (627 zł) oprócz ceny??

OEM - licencja tylko na jeden komputer, problemy z reinstalacją lub wymianą GPU/CPU, lepszy byłby BOX

Home a Proffesional jakieś raczej mało ważne rzeczy, typu praca zdalna, wyłączanie aktualizacji dokładnie nie wiem

Opublikowano

niczym istotnym dla gracza :p

jest taka sama jak na windows 7 i 8/8.1 do czasu obsługi dx12 przez większą liczbę tytułów 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Najlepszy tradycyjny Win7 64Bit`s..Z Win 10 zaczekałbym jeszcze chwilę..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Windows XP - Brak wsparcia

Windows Vista - Sporo błędów

Windows 7 - Nadaje się do gier jeżeli masz mocny komputer

Windows 8 - Nadaje się do gier, interfejs trochę nieprzyjemny

Windows 8.1 - U mnie ten system jest na 2 miejscu, ponieważ chodzi on dosyć szybko, nie wymaga kosmicznego komputera aby chodził płynnie i nadaje się do gier.

Windows 10 - Najlepszy system do wszystkiego, fajny wygląd i dobra optymalizacja. POLECAM! Korzystam z niego od premiery i jestem zadowolony :)

Opublikowano

Windows XP - Brak wsparcia

Windows Vista - Sporo błędów

Windows 7 - Nadaje się do gier jeżeli masz mocny komputer

Windows 8 - Nadaje się do gier, interfejs trochę nieprzyjemny

Windows 8.1 - U mnie ten system jest na 2 miejscu, ponieważ chodzi on dosyć szybko, nie wymaga kosmicznego komputera aby chodził płynnie i nadaje się do gier.

Windows 10 - Najlepszy system do wszystkiego, fajny wygląd i dobra optymalizacja. POLECAM! Korzystam z niego od premiery i jestem zadowolony :)

Windows 8 jak i 8.1 z użyciem 'kosmicznego komputera' ścina i klatkuje w głupim csgo. + Włacza się szybko ale zanim załaduje programy startowe (skype/gg/steam/prnts/f.lux) trwa dłużej niż na w7.

W7 chyba jest najoptymalniejszy do gier nawet bez 'kosmicznego komputera' mogłem na nim grać z modami w gry typu samp i spokojnie miałem te 50-60 fpsów. A na w8/8.1 mody crashują sie nieustannie.

W10 - wiadomo inwigilacja.

Osobiście polecił bym Linux'a z dodatkowym systemem pobocznym, typu w8/10 ale to co kto woli ;)

graphic.png
Opublikowano

8.1/10

Ja z 8.1 nie mam żadnych problemów ;v w 10 dopiero się zaczęły(Dlatego wróciłem do 8.1), ale to raczej kwestia czasu jak to ponaprawiają.

graphic.png

Opublikowano

Odrzuciłbym na pewno 7 ze względu na jej ociężałość i cały ten interface Areo.Windows 8.1 jest dużo lepiej zoptymalizowany niż 7 tak samo jak 10 jest dużo lepiej zoptymalizowana od 7, więc wybierałbym między 8.1 a 10.Osobiście polecam 10 ze względu na dobrą optymalizacje i dx12.

Opublikowano

Windows 8 jak i 8.1 z użyciem 'kosmicznego komputera' ścina i klatkuje w głupim csgo. + Włacza się szybko ale zanim załaduje programy startowe (skype/gg/steam/prnts/f.lux) trwa dłużej niż na w7.

W7 chyba jest najoptymalniejszy do gier nawet bez 'kosmicznego komputera' mogłem na nim grać z modami w gry typu samp i spokojnie miałem te 50-60 fpsów. A na w8/8.1 mody crashują sie nieustannie.

W10 - wiadomo inwigilacja.

Osobiście polecił bym Linux'a z dodatkowym systemem pobocznym, typu w8/10 ale to co kto woli ;)

w7, w8 i w8.1 tez dostaly update i jest taka sama sytuacja jak w w10 z inwigilacją.

Opublikowano

Wszystko kwestia sprecyzowania czym nazywamy gry. Czy dzisiejsze, lipne, cukierkowe, pozbawione harmonii podgry czy jednak prawdziwe gry sprzed dekady i starsze. Podobnie z systemem - Czy najnowocześniejszy Windoszit, z dodatkowym bonusem podsłuchu, z inwigilacją i jeszcze wymaganym ssd aby to jakoś działało czy jednak starsze windowsy (XP i niżej) czy DOS albo jeszcze lepiej dowolną dystrybucja linuxa. W razie problemów, bo takowe ma nawet XP, wystarczy odpowiednia konfiguracja na linux lub instalacja na innej partycji Win 95/98 i przez instalator np. debiana reinstalować gruba i mamy konfig do gier.

Swój config postawiłbym na uprzednio skonfigurowanym Kubuntu + Windows 95 + DOS wszystko wygodnie przez gruba. Kubuntu jako główny system, na którym mógłbym włączyć praktycznie wszystko, Windows 95 w razie czego dla np. edytora map do pewnej gry, a na DOS aplikacje/gry, które wymagają niskopoziomowego dostępu do sprzętu. I to jest config do gier, tych prawdziwych.

Wróżbita maciej podpowiedział mi, gdybym to napisał kilka lat temu to zostałbym zminusowany. Mówi mi także, że za chwilę będę cytowany. :yay:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Bierz win 7, najlepszy do gier, bo ma już swoje lata a dalej jest bardzo funkcjonalny. Do tego bardzo tanie, legalne klucze. Wcześniej np taki win 7 professional chodził po prawie tysiaka a teraz za 2 stowy można wyhaczyć np na kluczsystem-sklep. Sam mam stamtąd i moge potwierdzic ze legalny klucz z odpowiednimi nalepkami na opakowaniach itp itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...