Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tworzę serwer minecraft po wersję 1.6.4 (Wstępnie)

Założeniem jest serwer real life, w którym mieścić będą się 3 różne światy, a gracz będzie decydować w którym będzie grać.
Średniowiecze- zamki itp.

Osada (wieś)- typowo klimat domków, uprawa, hodowla bydła.

Miasto- blokowiska, dyskoteki itp.

Gracz po pierwszym zalogowaniu się na serwer, trafi do pomieszczenia w którym znajdować się będą 3 przyciski do w/w światów.
Kiedy gracz wybierze świat w którym chce grać, klinie na przycisk, który przeniesie go do wybranego przez siebie świata.

Od tej chwili gracz nie ma możliwości zmiany świata, a rozmieszczenie ich jest na tyle odległe, że teorytycznie wyklucza możliwość dotarcia z jednego świata na inny.
Na skończenie mapy, przeznaczyłem 3-6tyg.

I teraz pytania do Was.

Co sądzicie o takim serwerze?
Gralibyście na nim?
Co byście zmienili?

Co byście dodali?
Znacie może jakiś pluginy, które mógłbym wykorzystać na tego typu serwer?

Jeśli są tu aktywni gracze, którzy chcieli by pomóc w tworzeniu mapy, zapraszam na pw.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi jak i sugestie.
Pozdrawiam.

Opublikowano

- nie podoba mi sie motyw sredniowiecza, sama wies i miasto starczy

- bym zagral ale na 1.8 bo 1.6.4 to juz nikt w to nie gra.

- nic, jak dla mnie rl z modernistycznymi miastami i jakimis wsiami starczy

- glownie to budowle typu fontanny, czy parki i plugin odpowiadajacy za siedzenie na schodkach.

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Mi się podoba, jeszcze nie widziałam nigdzie serwera life z wyborem świata, więc myślę że jest to całkiem fajne. Jednak sądzę iż te mapy powinny być na osobnych światach zrobione. I bym się wtedy nawet pokusiła o osobne czaty dla nich.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Dzięki za opinie i rady.
Za chwilę zrobię zmianę silnika na 1.8, bo rzeczywiście prawie nikt nie gra na 1.6.4 a i w 1.8 o wiele więcej rzeczy jest.
Jeśli chodzi o osobne światy- To jest świetny pomysł! Nie pomyślałem o tym, ale z pewnością tak zrobię. Jeżeli chodzi o osobne czaty, to mam to w planach tak jak i możliwość sprawdzenia przez graczy, na którym świecie jest ile graczy online, oraz ile tam "zarejestrowanych".

Opublikowano

Na serwerach RPG nikt nie gra a każdy chce je robić, to jest ten cały sekret. : P

zrób jakieś porządne minigame a nie : P na RPG'u nie zarobisz.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Nie wiem czemu każdy podchodzi do serwera z nastawieniem zarobku.
Tworzę serwer po to, by rozluźnić się po pracym móc pograć z ludźmi. Oczywiście serwer powinien zarabiać sam na siebie, bo płacić miesięcznie dla kilku godzin gry nie jest opłacale.
Zmienilem silnik na 1.8.4 - Porażka! Poza faktem, iż moj laptop na serwerze 1.6.4 miał 160fps a na 1.8.4 ma zaledwie 15-40fps. Serwer ma tyle błędów, że po instalacji samego WorldEdita, już się nie pozwolił uruchomić. Także dla kompromisu przerzucę się na wersję 1.7
A biorąc pod uwagę fakt, że nie każdy posiada mocny komputer, znalezienie graczy na serwer 1.8 mogło by być wyzwaniem.

Opublikowano

Zagram na tym serwerze. Jak zrobisz, podaj ip. Ocenie i wrzucę opinię na forum.

Pozdrawiam.

(ps. takiego serwera jeszcze nie było, więc ten serwer może być albo głupi, ale może być też fajny :D takiego pomysłu nie było)

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Tworzę serwer po to, by rozluźnić się po pracym móc pograć z ludźmi. Oczywiście serwer powinien zarabiać sam na siebie, bo płacić miesięcznie dla kilku godzin gry nie jest opłacale.

Zmienilem silnik na 1.8.4 - Porażka! Poza faktem, iż moj laptop na serwerze 1.6.4 miał 160fps a na 1.8.4 ma zaledwie 15-40fps. Serwer ma tyle błędów, że po instalacji samego WorldEdita, już się nie pozwolił uruchomić. Także dla kompromisu przerzucę się na wersję 1.7

A biorąc pod uwagę fakt, że nie każdy posiada mocny komputer, znalezienie graczy na serwer 1.8 mogło by być wyzwaniem.

Serwer nie ma błędów, tylko posiadasz przestarzałe pluginy ;) Zaktualizuj je ;)

@AntyBlezur napewno się uda trzymam kciuki dodaj plugin Marriage.

#AntyBlezur

Opublikowano

Ja bym to widział tak:

Zrobiłbyś serwer Role-Play ale tylko na jednym świecie(miasto albo wieś). Nie wiadomo ile osób będzie grać na serwerze. A tak będzie większy ścisk co poskutkuje łatwiejsza interakcją z graczami.

Nie wyobrażałbym sobie zwiedzania np. pustego miasta, bo chyba, ze zainwestujesz w masę NPC.

Opublikowano

Sam pomysł w porządku, jednak ciekawi mnie jak to wykonasz. Ale ja bym nie zagrał jeśli serwer byłby na 1.6.4, bo za jakiś czas wyjdzie 1.9 i większość serwerów już się przeniosła na 1.8. Chyba, że zrobiłbyś launcher, ale to już inna sprawa.

Opublikowano

Sam pomysł w porządku, jednak ciekawi mnie jak to wykonasz. Ale ja bym nie zagrał jeśli serwer byłby na 1.6.4, bo za jakiś czas wyjdzie 1.9 i większość serwerów już się przeniosła na 1.8. Chyba, że zrobiłbyś launcher, ale to już inna sprawa.

Logiczne, że na takich wersjach nikt nie gra. Za stara, aby ktoś sobie na niej grał, za nowa, aby ktoś sobie grał "old-school".

Co ma do tego launcher? -.-https://minecraft.net/download

@AntyBlezur pewnie się uda trzymam kciuki, dodaj jakis fajny plugin na dzialki srm

#AntyBlezur

Opublikowano

Masz problem widocznie z twoim komputerem, ja odnioslem wrazenie wzrostu fps. Kazdy kto obecnie *noob* kupujacy mc sciaga od razu najnowsza wersje. Nikt im nie pisze ze teraz jest glownie w pl uzywana 1.7 wiec nie maja gdzie grac przez to nawet male serwery niedopracowane 1.8 maja duzo graczy.

Problemy z konfiguracja? Nie mozesz znalezc pluginow? Pomoge znalezc, aktualnie posiadam 50 pluginow z ktorych 40 pracuje na moim serwerze ponad 10 spolszczen i 10 skryptow i na swoim localhoscie ktory jest słaby bo niskonapieciowka i5 to nie jest jakies cudo mam stałe 20 tps + 3 graczy ktorzy razem z 40 pluginami i 10 skryptami zzeraja 800 mb ramu, nieprawdopodobne co? konfiguracja konfiiguracja i myslenie co sie robi.

@TheMolkaPL.

srm sie spalil teraz tylko PS. Wiekszosc serwerow tego pewnie nie uzywa bo albo maja gimbusowskich administratorow albo boja sie dawac flagi gdyz nie wiedza co robią.

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Ogólnie?

Nie wiem na jakiej podstawie działacie, kiedyś na 'topie' były SB każdy tworzył SB, potem ktoś przeszedł na SV i nagle setki osób tworzą SV.

Ostatnio Ja wraz z 2/3 osobami wpadliśmy na pomysł RPG i od miesiąca widzę że każdy chce stworzyć średniowieczny tryb z Questami, królestwami i tak dalej.

Odrazu Ci powiem że jak nie umiesz pisać skryptów bądź pluginów to odpuść bo nic z tego nie będzie MCMMO Ci nie pomoże tak samo RPG Class te pluginy to tylko malutki wierzchołek góry ;)

Na Arenie RPG mamy świetnie zapowiadającego się Smut***RPG Warrior of Migh * ***** Ave***** i inne serwery które budzą zainteresowania od krótkiego czasu.

Na podstawowych rzeczach nie pojedziesz dłużej niż 30dni z 5 Graczami.

Lepiej wymyślić coś czego jeszcze nie ma a nie brać serwery które są nowe do tworzenia ;)

Ty CMDBlokiem chcesz uzyskać to co serwery wyżej mają wyborem Graficznym w skrzyni albo pomysłowymi komendami na czacie.

@AntyWarny

Brak dojścia do królestwa wroga?

A co jeśli najwięksy KOX na serwerze będzie chciał rozwalić cały zamek innego krulestfa sam ?

To jest nienormalne bliżej krulestfa bo serwery wolą PvP

Dodaj jeszcze ałtorskie pluginy od technika i napewno będzie super...

Serio.

Bliżej królestwa, jakieś 5/8 tysięcy kratek od siebie każde, wysokie mury zamku i jakiś mechanizm blokujący wejście typu gracz z innego królestwa w pobliżu to bramy zamku się zamykają i w mieście słychać jakiś alarm

TEMAT

Opublikowano

Logiczne, że na takich wersjach nikt nie gra. Za stara, aby ktoś sobie na niej grał, za nowa, aby ktoś sobie grał "old-school".

Co ma do tego launcher? -.-https://minecraft.net/download

@AntyBlezur pewnie się uda trzymam kciuki, dodaj jakis fajny plugin na dzialki srm

Chodziło mi o launcher pod serwer, żeby nie trzeba było zmieniać wersji w ogólnym Minecraft'cie, tylko odpalić ten i grać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...