Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało fps w libgdx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem sobie testowo generator mapy za pomocą perlin noise i generuje się teren okolo 24x24x70 ale strasznie laguje.

Kroki które zrobiłem aby zmniejszyć lagi:

- Wyświetlanie tylko widocznych ścian (tzn przy tworzeniu bloku sprawdzam czy sa po bokach bloki jeśli tak to nie wyswietlam krawedzi

Więcej pomysłów nie mam, także proszę o porady jak zwiększyć ilość fps

Opublikowano

Przy takiej liczbie rysowanych trójkątów (~483840) nie możesz sobie pozwolić na wysyłanie tych danych z każdą klatką.

Musisz stworzyć jakiś bufor w pamięci GPU i aktualizować tylko to co potrzeba (kawałkami, nie wszystko).

Nie znam libgdx więc nie powiem ci jak to zrobić.

Opublikowano

­Um laguje ci generowanie czy renderowanie?

Um majnkraft ma chunki 16x16x16 ikr, vbo dla nich tak jak sopel mowi aktualizuje sie jak cos tam sie dzieje tzn jak cos wybucha tzn zmienia sie teren etc. Jak tekstury dla terenu masz w jednym pliku to raktycznie mozez tylko bindnac ja raz dla wszystkich chunkow co daje duzo speedup-a.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

­Um laguje ci generowanie czy renderowanie?

Um majnkraft ma chunki 16x16x16 ikr, vbo dla nich tak jak sopel mowi aktualizuje sie jak cos tam sie dzieje tzn jak cos wybucha tzn zmienia sie teren etc. Jak tekstury dla terenu masz w jednym pliku to raktycznie mozez tylko bindnac ja raz dla wszystkich chunkow co daje duzo speedup-a.

Laguje render bo generowaniem sie nie przejmuje

Co do tekstur to narazie bez nich robie na czystych blokach

Edit

Wlasnie chodzi o to jak zrobic any raz wyrenderowany teren byl I mozna bylo go obracac itp przy uzyciu camera input controller czy jak to sie tam nazywalo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...