Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Irelia - Free ELO :D

jmp

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Irelia - Pani ostrzy

post-1335431-0-71820200-1424813222_thumb.jpg

Elo, dziś troszkę powiem o mojej ulubionej postaci na topa - Ireli ;) Zapraszam do lektury !

1. Plusy i Minusy

+ Bardzo mocna w obecnym patchu (5.3), jest w god tier top lanerów ;)

+ Mobilna

+ True dmg 

+ Tanky

+ Bardzo łatwo nią last hitować :)

- Słabe early (lvl od 1 do 4)

- Jeśli odetną Cię od farmy i zabiją parę razy w early, trudno o comeback.

2. Skille

post-1335431-0-31267900-1424813735.png - Ioański zapał (Pasyw) - Skraca czas działania ogłuszeń, spowolnień, prowokacji, strachu, oplątań, unieruchomień, oślepień i uciszeń za każdego wrogiego bohatera znajdującego się w pobliżu.

1 bohater: 10%

2 bohaterów: 25%

3 lub więcej bohaterów: 40%

post-1335431-0-70087100-1424813829.png - Fala ostrzy (Q) - Irelia rzuca się do przodu, by uderzyć w cel, zadając obrażenia fizyczne. Jeśli powoduje to śmierć celu, czas odnowienia Fali Ostrzy zeruje się, a Irelia otrzymuje z powrotem 35 punktów many.

post-1335431-0-83038200-1424813886.png - Styl Hiten (W) - Bierna: Irelia jest mistrzynią Hiten, dzięki temu jej ataki podstawowe odnawiają jej zdrowie. Aktywna: Podstawowe ataki Irelii przez 6 sekund zadają nieuchronne obrażenia i przywracają dwa razy więcej zdrowia.

post-1335431-0-83807300-1424813966.png - Zrównoważone uderzenie (E) - Aktywna: Irelia przebija cel, zadając obrażenia magiczne i spowalniając cel o 60% na kilka sekund. Jeśli zdrowie celu jest większe (w procentach) od zdrowia Irelii, to zamiast tego ogłusza ona cel.

post-1335431-0-18800300-1424813999.png - Transcendalne ostrza (Ultimate - R) - Aktywna: Irelia przywołuje 4 widmowe ostrza oraz ciska jedno w kierunku kursora, zadając obrażenia fizyczne przeciwnikom, przez które przeniknie. Irelia odzyskuje zdrowie w wartości 25% obrażeń zadanych bohaterom i 10% zadanych stworom.

3. Masterki

post-1335431-0-13113500-1424814201_thumb.png

Takie masteriesy są najlepsze ;)

4. Runy

post-1335431-0-83034500-1424814336.png

Marki - AD

Seale - Armor

Glify - Magic Resist

Esencje - Full AD, bądź można także iść full AS, lecz nie polecam.

5. Summuner Spelle

post-1335431-0-13790900-1424815978.pngpost-1335431-0-43218300-1424815982.png

Takimi będziemy grali zawsze, żadne ignite'y ani inne pierdoły nie wchodzą w grę ;)

6. Combo ! (wombo ?)

Tak więc, jeżeli chcemy kogoś zburstować, zaczynamy od ulta, później dojeżdżamy gościa z Q następnie szybko spowalniamy z E, odpalamy W i jedziemy :D W drugim przypadku jeżeli się tradujemy, na start odpalamy W i bijemy, gdy widzimy, że przeciwnik ma więcej hp od nas (patrzymy na % czyli, czy ma więcej na pasku czy mniej) wciskamy E, to powinno uregulować pojedynek, gdy delikwent zacznie uciekać, doskakujemy z Q. Jeżeli mamy ulta, używamy go gdy mamy szanse na trafienie wszystkimi ostrzami tj. gdy gostek stoi przed nami, bije nas ale się nie porusza, bądź gdy ucieka tak, że łatwo go trafić.

7. Build

Startujemy z :

post-1335431-0-62867700-1424814518.pngpost-1335431-0-19593400-1424814523.pngpost-1335431-0-85237900-1424814526.png

Po powrocie wracamy z :

post-1335431-0-06640500-1424814580.png

Następnie jeśli :

a - chcemy iść agresywnie bierzemy post-1335431-0-24618300-1424814653.png

b - gramy defensywnie składamy post-1335431-0-36377300-1424814699.png

Później kupujemy :

post-1335431-0-44511100-1424814771.png

Po zakupie Trinity Force'a mamy dwie opcje :

post-1335431-0-80569200-1424814818.png bądź post-1335431-0-76702600-1424814842.png

Osobiście bardziej polecam zephyr'a ;)

Po nabyciu Trinity i botrka/zephyra budujemy się w tanka, zależnie od gry możemy zakupić :

post-1335431-0-78676500-1424815058.pngpost-1335431-0-95770700-1424815060.pngpost-1335431-0-14597300-1424815066.pngpost-1335431-0-24504600-1424815069.pngpost-1335431-0-70494200-1424815074.pngpost-1335431-0-08657200-1424815081.pngpost-1335431-0-19282300-1424815111.png

Oczywiście, buty można składać nawet przed trinity, czasem gdy potrzeba więcej defa, jest to całkiem dobra opcja :)

8. Kontry

Irelia jest słaba przeciwko :

post-1335431-0-46562900-1424815329.png - Jego pasyw kontruje nasze true dmg, czyli główne źródło naszego dmg :(

post-1335431-0-57846900-1424815333.png - Nie do końca to jest konta, aczkolwiek jego E wiadomo, blokuje nasze hity.

post-1335431-0-88432000-1424815337.png - Gdy odpali ulta nic mu nie zrobimy, true dmg nic nie zdziała, gdy mundo złoży sunfire cape'a jesteśmy bezsilni.

Irelia jest mocna przeciwko :

Ogólnie mówiąc, Irelia działa dobrze na assasinów, true dmg pozwala, bardzo szybko ich zabić, szczególnie tych papierowych :) Takie postacie np. to : 

post-1335431-0-30722600-1424815616.png czy post-1335431-0-60753100-1424815620.png dobra Irelia, będzie w stanie bezproblemowo ograć nawet dobrą post-1335431-0-64377700-1424815682.png

9. Wskazówki

1. Przed levlem  6 radzę grać pasywnie i nie wbijać się za bardzo, gdy dobędziemy shen'a oraz ulta będzie o wiele łatwiej zabijać.

2. W late game nasze Q pozwala na zabicie miniona na tzw. strzała, co pozwala na dashowanie przez całą fale minionów, w celu dogonienia kogoś, bądź ucieczki :)

3. Nasz ult bardzo szybko czyści falę minionów, gdy split pushujemy warto to wykorzystać :)

4. Naszego E możemy używać na sam start jeśli chcemy kogoś spowolnić.

Poradnik w 100% wykonany przeze mnie, zabraniam kopiowania

bez mojej zgody. Mam nadzieję, że się spodobał, jeżeli chcecie

więcej, zostawcie plusika, lub napiszcie komentarz. :)

Opublikowano

Dopisz jak grać na kontry i Tryndamere ( jak w early 2 jego hity i HP nie mamy ), jak zachowywać się w TF, co robić podczas ganku i z kim można wygrać.1 vs 2, bo sam build to trochę mało .

Ps

Może jeszcze jakieś SS z gier Irelia, jak rozdawać skille .

O i patch 5.4 wychodzi dzisiaj w nocy

Pomocnik
Opublikowano

Dopisz jak grać na kontry i Tryndamere ( jak w early 2 jego hity i HP nie mamy ), jak zachowywać się w TF, co robić podczas ganku i z kim można wygrać.1 vs 2, bo sam build to trochę mało .

Ps

Może jeszcze jakieś SS z gier Irelia, jak rozdawać skille .

O i patch 5.4 wychodzi dzisiaj w nocy

Z tego co czytałem to chyba Ireli nie ruszają w tym patchu, dalej będzie silna ;) Wezmę Twoje sugestie pod uwagę, lecz jak już coś będę odpisywał to dopiero jutro ;)

Opublikowano

Irelia - Pani ostrzy

attachicon.gifIrelia_1.jpg

Elo, dziś troszkę powiem o mojej ulubionej postaci na topa - Ireli ;) Zapraszam do lektury !

1. Plusy i Minusy

+ Bardzo mocna w obecnym patchu (5.3), jest w god tier top lanerów ;)

+ Mobilna

+ True dmg 

+ Tanky

+ Bardzo łatwo nią last hitować :)

- Słabe early (lvl od 1 do 4)   -- CHYBA SOBIE ŻARTUJESZ ŻE JEST SŁABA W EARLY.

- Jeśli odetną Cię od farmy i zabiją parę razy w early, trudno o comeback. -- ROFL

2. Skille

attachicon.gifIrelia.Ioniański_Zapał.png - Ioański zapał (Pasyw) - Skraca czas działania ogłuszeń, spowolnień, prowokacji, strachu, oplątań, unieruchomień, oślepień i uciszeń za każdego wrogiego bohatera znajdującego się w pobliżu.

1 bohater: 10%

2 bohaterów: 25%

3 lub więcej bohaterów: 40%

attachicon.gifIrelia.Fala_Ostrzy.png - Fala ostrzy (Q) - Irelia rzuca się do przodu, by uderzyć w cel, zadając obrażenia fizyczne. Jeśli powoduje to śmierć celu, czas odnowienia Fali Ostrzy zeruje się, a Irelia otrzymuje z powrotem 35 punktów many.

attachicon.gifIrelia.Styl_Hiten.png - Styl Hiten (W) - Bierna: Irelia jest mistrzynią Hiten, dzięki temu jej ataki podstawowe odnawiają jej zdrowie. Aktywna: Podstawowe ataki Irelii przez 6 sekund zadają nieuchronne obrażenia i przywracają dwa razy więcej zdrowia.

attachicon.gifIrelia.Zrównoważone_Uderzenie.png - Zrównoważone uderzenie (E) - Aktywna: Irelia przebija cel, zadając obrażenia magiczne i spowalniając cel o 60% na kilka sekund. Jeśli zdrowie celu jest większe (w procentach) od zdrowia Irelii, to zamiast tego ogłusza ona cel.

attachicon.gifIrelia.Transcendentalne_Ostrza.png - Transcendalne ostrza (Ultimate - R) - Aktywna: Irelia przywołuje 4 widmowe ostrza oraz ciska jedno w kierunku kursora, zadając obrażenia fizyczne przeciwnikom, przez które przeniknie. Irelia odzyskuje zdrowie w wartości 25% obrażeń zadanych bohaterom i 10% zadanych stworom.

3. Masterki

attachicon.gifBez tytułu.png

Takie masteriesy są najlepsze ;)

TAKIE SĄ PRAWIDŁOWE.

tw8bao.jpg

4. Runy

attachicon.gifdswd.png

Marki - AD

Seale - Armor

Glify - Magic Resist

Esencje - Full AD, bądź można także iść full AS, lecz nie polecam.  AS? WTF

5. Summuner Spelle

attachicon.giftep.pngattachicon.gifflash.png

Takimi będziemy grali zawsze, żadne ignite'y ani inne pierdoły nie wchodzą w grę ;) Chyba sobie żartujesz, Ignite jest równie dobry jak i TP.

6. Combo ! (wombo ?)

Tak więc, jeżeli chcemy kogoś zburstować, zaczynamy od ulta, później dojeżdżamy gościa z Q następnie szybko spowalniamy z E, odpalamy W i jedziemy :D W drugim przypadku jeżeli się tradujemy, na start odpalamy W i bijemy, gdy widzimy, że przeciwnik ma więcej hp od nas (patrzymy na % czyli, czy ma więcej na pasku czy mniej) wciskamy E, to powinno uregulować pojedynek, gdy delikwent zacznie uciekać, doskakujemy z Q. Jeżeli mamy ulta, używamy go gdy mamy szanse na trafienie wszystkimi ostrzami tj. gdy gostek stoi przed nami, bije nas ale się nie porusza, bądź gdy ucieka tak, że łatwo go trafić.

Pierw ULT, potem Q a następnie W? WTF!!!! 

Zaczynamy W,Q,E,R...

Jeżeli przeciwnik ma więcej HP od nas, dostanie stuna, jeżeli nie tylko slowa.

7. Build

Startujemy z :

attachicon.gifflaha.pngattachicon.gifpotka 1.pngattachicon.gifpotka 2.png

Po powrocie wracamy z :

attachicon.gifshen.png

Następnie jeśli :

a - chcemy iść agresywnie bierzemy attachicon.gifseal.png

b - gramy defensywnie składamy attachicon.gifphage.png

Później kupujemy :

attachicon.gif3nity.png

Po zakupie Trinity Force'a mamy dwie opcje :

attachicon.gifbotrk.png bądź attachicon.gifzep.png

Osobiście bardziej polecam zephyr'a ;) Zephyr? Trinity, Botrk, Ga to core itemy.

Po nabyciu Trinity i botrka/zephyra budujemy się w tanka, zależnie od gry możemy zakupić :

attachicon.gifthorn.pngattachicon.gifsunfire.pngattachicon.giftabi.pngattachicon.gifspirit.pngattachicon.gifga.pngattachicon.gifbanshee.pngattachicon.gifmerce.png GDZIE MASZ Randuina?

Oczywiście, buty można składać nawet przed trinity, czasem gdy potrzeba więcej defa, jest to całkiem dobra opcja :)

8. Kontry

Irelia jest słaba przeciwko :

attachicon.gifvoli.png - Jego pasyw kontruje nasze true dmg, czyli główne źródło naszego dmg :(

attachicon.gifJax.png - Nie do końca to jest konta, aczkolwiek jego E wiadomo, blokuje nasze hity.

attachicon.gifDrMundo.png - Gdy odpali ulta nic mu nie zrobimy, true dmg nic nie zdziała, gdy mundo złoży sunfire cape'a jesteśmy bezsilni.

Irelia jest mocna przeciwko :

Ogólnie mówiąc, Irelia działa dobrze na assasinów, true dmg pozwala, bardzo szybko ich zabić, szczególnie tych papierowych :) Takie postacie np. to : 

attachicon.gifTryndamere.png czy attachicon.gifFiora.png dobra Irelia, będzie w stanie bezproblemowo ograć nawet dobrą attachicon.gifCassiopeia.png

9. Wskazówki

1. Przed levlem  6 radzę grać pasywnie i nie wbijać się za bardzo, gdy dobędziemy shen'a oraz ulta będzie o wiele łatwiej zabijać.

ROFL

2. W late game nasze Q pozwala na zabicie miniona na tzw. strzała, co pozwala na dashowanie przez całą fale minionów, w celu dogonienia kogoś, bądź ucieczki :)

WOW

3. Nasz ult bardzo szybko czyści falę minionów, gdy split pushujemy warto to wykorzystać :) Chociaż trochę pozytywu.

4. Naszego E możemy używać na sam start jeśli chcemy kogoś spowolnić. No co Ty? a stuna nie opisałeś :P

Poradnik w 100% wykonany przeze mnie, zabraniam kopiowania

bez mojej zgody. Mam nadzieję, że się spodobał, jeżeli chcecie

więcej, zostawcie plusika, lub napiszcie komentarz. :)

Plusa za taki poradnik ?

Większość poradników pisana na MPC jest tworzona przez graczy z bronze które nadają się tylko i wyłącznie do KOSZA.

Pozdrawiam.

PS: Irelię składa się 2 Itemy Core (trinity + botrk) reszta tank / sytuacyjne. 

Pomocnik
Opublikowano

Gold V pisze poradniki do Ireli ..

no no no ..

tak btw na ireli po trinity idzie się full tank a nie jakies botrki trololo

Tak btw. Nie masz racji ;)

Plusa za taki poradnik ?

Większość poradników pisana na MPC jest tworzona przez graczy z bronze które nadają się tylko i wyłącznie do KOSZA.

Pozdrawiam.

PS: Irelię składa się 2 Itemy Core (trinity + botrk) reszta tank / sytuacyjne.

No to napisałem, tyle, że zamiast botrka bardzo dobrym itemem jest zephyr ;)
Pomocnik
Opublikowano

Bardzo dobry poradnik.Fajnie dobrane kolory ;)

Dzięki, po raz pierwszy ktoś mnie pochwalił za kolory xD Zawsze mnie hejtowali :D

Pomocnik
Opublikowano

Tylko zauwaz ze ta fiora moze zabic ja na 3 lvl wiec to taka kontra nie jest. Poradnik ogolnie dobry lap plusa

Coś Ty, jak Irelia ma 3 i Fiora to Irelia ją zjedzie zachowując z 3/4 hp ;)

Pomocnik
Opublikowano

jakie free elo co ty mufi czlowieku to nie jest jakis latfy czempion prosi tylko nim graja nie karzdy umie przetrfac early lel

Nie jesteś wcale śmieszny, a wręcz przeciwnie, jak widzę Twoje posty na tym forum to najchętniej bym Cie zbanował :/

Opublikowano

Nie jesteś wcale śmieszny, a wręcz przeciwnie, jak widzę Twoje posty na tym forum to najchętniej bym Cie zbanował :/

Nie spamuj mi tutaj lel to nie som pogadanki, wiec fiesz aaa i co do poradnika to przestan urzyfac niebieskiego bo razi po oczach zioom

Pomocnik
Opublikowano

Zmien kolory :l Ogolnie poradnik okey, ale z tego co wiem to botrk jest core ;s

Teraz już częściej się gra Zephyra, ale napisałem, o botrku :)

Opublikowano

Fajny poradnik bro. :D

Tylko zmień ten niebieski na jakiś jaśniejszy, bo nie idzie się doczytać.

Ogółem - coraz lepiej, czytelnie wszystko ładnie opisane.

Pomocnik
Opublikowano

Fajny poradnik bro. :D

Tylko zmień ten niebieski na jakiś jaśniejszy, bo nie idzie się doczytać.

Ogółem - coraz lepiej, czytelnie wszystko ładnie opisane.

Dzięki, tak między nami. Po tym moim ragu na ruskich wbiłem na easta i na 3 gry 2 wycarrowałem. A na Ruskich nic nie mogłem ; (

Opublikowano

poradnik przejrzysty ale mogles dopisac że jesli jax odpala swoje 'E ' wystarczy go zestunowaći odskoczyc, na cd'kach jax to łatwy cel 

Pomocnik
Opublikowano

Irelka moj main, nie dostrzeglem zadnych bledow. jak dla mnie fajnie napisane

jak najbardziej leci plusik .

Dzięki ;)

Bardzo rozbudowany i ciekawy poradnik. Takich brakuje, jestem pełen podziwu. Podoba mi się i na 100% skorzystam.

Czy tak bardzo rozbudowany, polemizował bym z tym :D Tak czy siak dzięki ;)

poradnik przejrzysty ale mogles dopisac że jesli jax odpala swoje 'E ' wystarczy go zestunowaći odskoczyc, na cd'kach jax to łatwy cel

Wiem, ale nie zawsze damy radę użyć E, albo po prostu nie zawsze je mamy. Dlatego napisałem, że to nie jest do końca kontra, lecz po prostu jego E blokuje nam aa ;)

Opublikowano

Bardzo ładny poradnik :D wszystko ładnie rozpisane więc lajk się należy ;p

nieregulaminowa sygnatura - zawarty odnośnik do fanpage'a

Opublikowano

Nie do końca to jest konta, aczkolwiek jego E wiadomo, blokuje nasze hity.

powinno byc kontra ^_^

Co do poradnika bardzo ładnie napisany gram irelią dopiero 2 dni z tym poradnikiem i 90% gier wygranych Like !

20141229160810uid1.gif

Pomocnik
Opublikowano

Nie do końca to jest konta, aczkolwiek jego E wiadomo, blokuje nasze hity.

powinno byc kontra ^_^

Co do poradnika bardzo ładnie napisany gram irelią dopiero 2 dni z tym poradnikiem i 90% gier wygranych Like !

Dzięki, za wyłapanie literówki ;) oraz oczywiście za miłe słowa, zaraz poprawię :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...