Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Silnik Minecraft w C++

Qwant1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

<================== Reklama

<================== Reklama

Cześć !

Ostatnio udało mi się znaleźć ciekawy silnik, który był tworzony w języku C++.

Jedno co mnie zastanawiało: Jak można zrobić silnik serwera w C++ do gry, która była tworzona w javie ?!

No, ale trudno, jedną z ciekawszych rzeczy w tym silniku jest optymalizacja serwera do tego stopnia iż serwer chodzi zupełnie bez lagów oraz uruchamia się w niecałą sekunde.

Oczywiście są jakieś tam dobre błędy z inteligencją potworów, ale spójrzmy na to, iż serwer wcale nie chodzi najgorzej.

Więc jedno pytanie co wy o tym sądzicie, fajnie byłoby założyć serwer na tym silniku tylko problem jest z plugin'ami bo wątpię, aby dało się połączyć pluginy w języku javy z silnikiem serwerowym w C++.

Link do silnika: http://mc-server.org/

Opublikowano

Co ma wspólnego gra i serwer? :P

Wystarczy, że serwer będzie odpowiednio odpowiadał na żądania klienta i wszystko będzie chodzić bez problemu.

PS. Nie polecam wgrywać tego na swoje główne serwery bo sporo funkcji jeszcze nie działa i czasami może wywalić klienta z Bad packet ID :P

Opublikowano

Pluginy tam pisane są w LUA. Może to być ciekawą alternatywą jak będzie wspierane w Minecraft 1.8 . Niestety Bukkit zamyka swój silnik przez Mojang i EULA. Nie wiem co ze spigotem, ale jak też nie będzie kontynuacji to ten silnik może być dobrą alternatywą. :)

Opublikowano

Widzę, że minecraft rozwija się coraz bardziej. W trakcie pisania jest już minecraft w C++ (cały klient który działa) a do tego silnik? za niedługo może minecraft wgl zmieni język?

Opublikowano

Pluginy tam pisane są w LUA. Może to być ciekawą alternatywą jak będzie wspierane w Minecraft 1.8 . Niestety Bukkit zamyka swój silnik przez Mojang i EULA. Nie wiem co ze spigotem, ale jak też nie będzie kontynuacji to ten silnik może być dobrą alternatywą. :)

A kto ci mówił, że zamykają bukkita? Od teraz bukkit na 1.8 będzie wydany przez Mojang. Znając życie będzie równie chu**** jak nadchodzący Mod API.

Opublikowano

No, no ciekawy projekt. Gdyby cały minecraft przeszedł na jakiś normalny język programowania to byłoby całkiem nieźle. Co do silnika to projekt jest według mnie na tyle dobry, że szybko się rozwiną.

Opublikowano

Nie widzę przyszłości, bukkit to już chyba kilka milionów pluginów, wszystko znajdziesz, a tam? Jest wogóle jakiś rozwój?

Chodzi mi o fakt, że ludzie coś takiego tworzą i skoro bukkit się rozwinął to ten silnik z biegiem czasu także może się rozwinąć i konkurować z craftbukkit'em.

Mimo tego, że silnikowi brakuję jeszcze parę funkcji to i tak działa zacnie i ciekawie ;)

Opublikowano

fragment z tej strony co podałeś

A custom Minecraft server written completely in C++. It's a fast, lightweight, and awesome replacement for Vanilla.

moze nie jestem dobry z angielskiego ale o pluginach zapomnij i tak ja pisze jest to silnik w c++ zamiast w javie czysta wersja vanilla , inna sprawa to to ze ten silnik ma marne szanse na zastapienie silnika craftbukkit / spigbot /

Opublikowano

A custom Minecraft server written completely in C++. It's a fast, lightweight, and awesome replacement for Vanilla.

moze nie jestem dobry z angielskiego ale o pluginach zapomnij i tak ja pisze jest to silnik w c++ zamiast w javie czysta wersja vanilla , inna sprawa to to ze ten silnik ma marne szanse na zastapienie silnika craftbukkit / spigbot /

Da się pisać pluginy. Tylko pisze się w LUA :)

Opublikowano

Może gra (Minecraft) wykonana w C++ jest okej i chodzi bardziej wydajnie, niż w jave...

Ale pomyśl sobie teraz, że jeśli gra oficjalnie była, by zrobiona w C++ nie miałbyś modów, pluginów na serwer, etc.

Także moim zdaniem dobrze, że Minecraft jest zrobiony w Javie i niech tak zostanie... Moim zdaniem nie jedna osoba chciała nauczyć się języka Java przynajmniej do tego stopnia, by ktoś mógł napisać swój własny mod/plugin do Mc lub na serwwer...

Opublikowano

język nie ma znaczenia tylko jak jest kod napisany, optymizacja kodu

lol jest napisany w c++ a i tak są do niego boty (skrypty napisane w lua) a więc?

<>

Opublikowano

Może gra (Minecraft) wykonana w C++ jest okej i chodzi bardziej wydajnie, niż w jave...

Ale pomyśl sobie teraz, że jeśli gra oficjalnie była, by zrobiona w C++ nie miałbyś modów, pluginów na serwer, etc.

Także moim zdaniem dobrze, że Minecraft jest zrobiony w Javie i niech tak zostanie... Moim zdaniem nie jedna osoba chciała nauczyć się języka Java przynajmniej do tego stopnia, by ktoś mógł napisać swój własny mod/plugin do Mc lub na serwwer...

Widzę, że nawet się nie znasz a i tak piszesz. Jest minecraft napisany w C++ "Minetest" i są do niego mody. Sam grałem w minetesta normalnego i modowanego. Więc jak nie wiesz to się nie wypowiadaj. Do minetesta są nawet serwery.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

język nie ma znaczenia tylko jak jest kod napisany, optymizacja kodu

lol jest napisany w c++ a i tak są do niego boty (skrypty napisane w lua) a więc?

Da się pisać pluginy. Tylko pisze się w LUA :)

sensu12 widzę że nie czytałeś uważnie postów w temacie albo nie czytałeś ze zrozumieniem

Mojang (W tym MineCraft) został wykupiony przez microsoft zatem być może podejmą się przepisania go z Javy na C++ najlepiej jakby była to taka większa aktualizacja w 2.0 ale to może "trochę" zająć bo praktycznie wszystko oprócz txt będzie trzeba od nowa pisać ale obawiam się że tą wersje zabezpieczą przed piratami mc będzie trzeba kupić od nowa i może wprowadzą "abonament" na multi-player a mody itp. będą sprzedawane w formie DLC np taki optifine zatem może to polepszyć samą grę ale serwery multi-player mogą bardzo dużo stracić ale microsoft może też zostawić mc na PC i zająć się bardziej na Xbox itp. Bo przez te piraty najlepiej się sprzedaje właśnie wersja na xbox.

Co do silnika to owszem serwery są dzięki niemu o wiele wydajniejsze i  ci co piszą że to jest bez różnicy raczej nie mają pojęcia co to jest bo mc jest grą mało wymagającą ale Mojang tworząc ją napisał ją w Javie zapewne dlatego że gdyby okazała się nie wypałem były by o wiele mniejsze straty niż gdyby napisali ją w C++ ale różnica może być ogromna bo jakby wszystko przepisać na C++ (Gra serwery itd.) to zamiast takich 100 fps może ich być kilka set może nawet tysiąc myślę że jak silnik zostanie dopracowany i gdzieś ludzie zaczną zamieszczać swoje pluginy pod ten silnik to ma szanse przebić craftbukkit i spigot na razie to tego silniku używa parę większych serwerów ale to trzeba praktycznie wszystko samemu pisać od nowa

Zagłosuj na najbardziej oczekiwany typ serwera!

http://www.mpcforum.pl/s/c7d6554

Opublikowano

sensu12 widzę że nie czytałeś uważnie postów w temacie albo nie czytałeś ze zrozumieniem

Mojang (W tym MineCraft) został wykupiony przez microsoft zatem być może podejmą się przepisania go z Javy na C++ najlepiej jakby była to taka większa aktualizacja w 2.0 ale to może "trochę" zająć bo praktycznie wszystko oprócz txt będzie trzeba od nowa pisać ale obawiam się że tą wersje zabezpieczą przed piratami mc będzie trzeba kupić od nowa i może wprowadzą "abonament" na multi-player a mody itp. będą sprzedawane w formie DLC np taki optifine zatem może to polepszyć samą grę ale serwery multi-player mogą bardzo dużo stracić ale microsoft może też zostawić mc na PC i zająć się bardziej na Xbox itp. Bo przez te piraty najlepiej się sprzedaje właśnie wersja na xbox.

Co do silnika to owszem serwery są dzięki niemu o wiele wydajniejsze i  ci co piszą że to jest bez różnicy raczej nie mają pojęcia co to jest bo mc jest grą mało wymagającą ale Mojang tworząc ją napisał ją w Javie zapewne dlatego że gdyby okazała się nie wypałem były by o wiele mniejsze straty niż gdyby napisali ją w C++ ale różnica może być ogromna bo jakby wszystko przepisać na C++ (Gra serwery itd.) to zamiast takich 100 fps może ich być kilka set może nawet tysiąc myślę że jak silnik zostanie dopracowany i gdzieś ludzie zaczną zamieszczać swoje pluginy pod ten silnik to ma szanse przebić craftbukkit i spigot na razie to tego silniku używa parę większych serwerów ale to trzeba praktycznie wszystko samemu pisać od nowa

Farmazony.

Opublikowano

To są tylko moje przypuszczenia a moje domysły opieram na tym że microsoft lubi ostatnio dawać abonament za przykład dam ofice 365 i podejrzewam że windows 9 będzie też na abonament co do kupienia od nowa gry no to "trochę" im zajmie i jest bardzo dużo roboty i to może potrwać rok może dwa a oni przecież też chcą zarobić bo nie będą pracować za darmo a co do piratów mc to Mojang robił grę bardziej dla przyjemności niż dla kasy i miał wywalone na to a co do serwerów non premium to zdecydowana większość z nich się składa bo jest bardzo duża ilość graczy non premium (ci którzy maja piracką wersje gry) 

Opublikowano

zapewne pobranie go i korzystanie będzie darmowe ale mogą wprowadzić abonament na aktualizacje itd. będzie to ich ostatni system zatem raz na jakiś czas wyjdzie jakaś większa aktualizacja a po za tym skoro niby maja zrobić win 9 za darmo to po co robili abonament do ofice? tak naprawdę nie ma 100% pewności jaka się będzie płacić bo wszystko to pogłoski  i chyba nie sądzisz że coś naprawdę dobrego dostaniesz za darmo?

Opublikowano

wszystko to pogłoski

Tak jak pogłoską była wiadomość o sprzedaży Minecrafta.

skoro niby maja zrobić win 9 za darmo to po co robili abonament do ofice?

Czytaj ze zrozumieniem. Chcą zarabiać na usługach, czyli m.in. na Office.

Opublikowano

Są różne źródła i jedno mówi to drugie tamto https://www.youtube.com/watch?v=VqX1rHjqy6s&index=21&list=UUL-qw-KQKgjONbImdVN090Q ja też ci dam moją pogłoskę zauważ że oficjalnej informacji nie było (a przynajmniej mi o tym nie wiadomo) i rozsiewają plotki prze różne osoby nawet jakieś powiązane z microsoftem jednak że głównie to są plotki ale każda ma w sobie ziarenko prawdy i co do "pogłoski" sprzedaży mc to zauważ że jest różnica pomiędzy sprzedaniem firmy a sposobie zarabianiu na systemie operacyjnym który wyjdzie gdzieś w 2015 roku zatem wszystko również może się zmienić

Opublikowano

Meh, nie przepiszą MC na C++ to by było jak wrzucenie się do juz wykopanego przez Mojang grobu, Microszit musi teraz nadrobić zaufanie i podtrzymać społeczność bo inaczej wszystko pierdyknie, a nagłe przepisanie gry to tylko koszty, czas i rozwalenie całej społeczności.

A ten serverek ;/ ograniczony, API ma bardzo słabe ;/

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Uruchomiłem serwer. Wg mnie nie da się na tym grać :)

Gdyby ktoś chciał potestować to serwer postawiony na IP: kiepale-mafija.pl

Opublikowano

Meh, nie przepiszą MC na C++ to by było jak wrzucenie się do juz wykopanego przez Mojang grobu, Microszit musi teraz nadrobić zaufanie i podtrzymać społeczność bo inaczej wszystko pierdyknie, a nagłe przepisanie gry to tylko koszty, czas i rozwalenie całej społeczności.

A ten serverek ;/ ograniczony, API ma bardzo słabe ;/

właśnie dlatego podałem te 2.0 bo teraz jest 1.8 ale pewnie znajdą się jakieś bugi jak to zawsze i o ile się nie mylę to Mojang nie zrobił wszystkiego co zapowiadał do 1.8 i to takie bardziej techniczne rzeczy zatem może microsoft to dorobi a ogólnie dużym błędem było by zabezpieczenie przed piratami gry bo mc to gra którą łatwo się modyfikuje zatem powstają świetne serwery i mody ale zawsze przyjemniej się gra na multi a taki serwer z modami jest bardziej wymagający zatem więcej powstaje serwerów z bukkitem a brak graczy non premium powstającym serwerom trudniej będzie się rozwijać zatem microsoft powinien się bardziej skupić na rozwijaniu gry i robienia czegoś co będzie zachęcać do jej kupienia.

Co do serwera to ciągle ma błędy ale zapowiada się obiecująco i może postanie jakaś strona gdzie będą do niego pisane i publikowane pluginy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...