Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem nie widzi mi 2 dysku

kacper-102

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem pośiadam dysk sdd na którym jest zainstalowany windows i tależowy który niewidzi w moim komputerze a w biosie jest pokazany ze jest podłączony jak ustawić bios aby pokazywał mi obydwa

Płyta główna ASRock B85 KILLER

Dysk SSD Crucial M500 120GB SATA3 2.5' 500/130 MB/s 7mm+9.5mm adapter CT120M500SSD1.PK01

Dysk Toshiba 500GB SATA3 (DT01ACA050)

Procesor Intel Core i5-4570 LGA1150 BOX

Karta Graficzna XFX ATI Radeon R9 270X Double Dissipation 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP

Opublikowano

Dysk był wcześniej używany? Masz na nim zainstalowany jakiś system?

Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy go widzi i jeszcze napisz, czy formatowałeś dysk i czy możesz go sformatować.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Robienie raidu na dyskach SSD + HDD nie ma sensu, bo twój dysk SSD dostosuje swoje tępo pracy do dysku HDD, przez co znacznie zwolni.

Nawet jakbyś zrobił RAID 0 to stracisz na szybkości (a przecież RAID 0 jest po to, żeby były lepsze osiągi).

Proponuje ci dwa wyjścia:

- Sprzedać dysk HDD i kupić drugi SDD ten sam i wtedy pokusić się o RAID 1

- Sprzedać Dysk SSD i kupić drugi HDD trochę lepszy od obecnego i zrobić sobie RAID 0

Opublikowano

Sorry Nuke, ale autor tematu ma inny problem i nie wspomniał nic o technologii RAID.

Ja też mam SSD + HDD bez RAID'a i da się żyć, nie musi nic sprzedawać ani kupować, wystarczy że będzie miał widoczny dysk w systemie...

Opublikowano

Wszystko jest nowe dziś do mnie przyszło.

@1361622928-U485574.pngNukeMC mam dysk SSD do windowsa a ten 2 na gry i inne bzdety. Tak nawet radząmi w sklepach. Nie chce żadnego raidowania.

Edit

Tak jak mówi @Kirito. Możesz mnie nakierować na ten menadżer ? Od dziś mam wn7 i nie ogarniam tego aż tak :)

Opublikowano

Sorry Nuke, ale autor tematu ma inny problem i nie wspomniał nic o technologii RAID.

Ja też mam SSD + HDD bez RAID'a i da się żyć, nie musi nic sprzedawać ani kupować, wystarczy że będzie miał widoczny dysk w systemie...

W takim razie jeżeli wszystko zrobił dobrze i podłączył, to powinien go widzieć.

Jeżeli go nadal nie widzi, to powinien zapytać kogoś, kto może do niego zajrzeć, bo przez forum mu nie pomożemy.

@Topic

Podepnij oba dyski i spróbuj je zbadać programem "CrystalDiskInfo", jeżeli on dysku nie zobaczy, to znaczy, że coś z nim jest nie tak.

@Edit

Skoro masz ten sprzęt nowy, to dzięki crystaldiskinfo zobaczysz czy nie jest on przypadkiem re-fabrykowany.

Jeżeli dyski działały więcej niż 10 h to możesz zażądać zwrotu pieniędzy, lub wymiany tego dysku.

Teraz często wpychają sklepy części re-fabrykowane po normalnych cenach, zazwyczaj padają bardzo szybko.

A ten może został uszkodzony podczas transportu?

Jeżeli nic nie poradzisz na to, to go po prostu zwróć.

Sprawdź też czy jeden i drugi działa jak są podpięte osobno.

Opublikowano

Wszystko jest nowe dziś do mnie przyszło.

@1361622928-U485574.pngNukeMC mam dysk SSD do windowsa a ten 2 na gry i inne bzdety. Tak nawet radząmi w sklepach. Nie chce żadnego raidowania.

Edit

Tak jak mówi @Kirito.

Dysk HDD też nowy, nie masz na nim żadnych danych?

Jak tak, to odpal instalator Windowsa przy bootowaniu PC i dojdź do okna wyboru dysku na którym ma być zainstalowany system, daj odśwież, zaznacz dysk HDD, formatuj i utwórz na nim nową partycję.

Albo całe 500GB, albo podziel sobie jak chcesz, potem wyjdź z instalatora i powinno wszystko śmigać. :P

Opublikowano

W Biosie nic nie ruszaj, zrób tak, jak Ci pisałem, chyba że nie masz płytki / pena z systemem?

I sprawdź menedżer urządzeń, czy Ci go widzi.

post-320491-0-54728000-1396456742.png

@RobeM

To o czym ja mu ciągle piszę? -.-

Opublikowano

qwa, ludzie dość głupot

na nowym dysku trzeba zrobić partycję bo nic na nim nie ma

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@RobeM a pokierujesz mnie na tym nowym Biosie bo nie wiem jak to zrobić

NIC W BIOSIE NIE ROBISZ.

Czytaj czasem, co się do Ciebie pisze, wkładasz płytkę z Windowsem, który masz zainstalowany na PC, dochodzisz do wyboru dysku, na którym ma być zainstalowany system, wybierasz dysk HDD, klikasz formatuj, znowu klikasz dysk HDD i dajesz utwórz nową partycję...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...