Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z OC laptopa

i3turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czytajacych. Mam chec na oc mojego procesora w laptopie. Laptop jest firmy toshiba procesor i3 2.1ghz. Plyta glowna pwwha- (jakis noname). Chipset south bridge hm65. Za lezy mi na oc nawet 3% lub 5%. No ile sie da po prostu. Prosze nie pisac postow ze sie nie podkreca w laptopie bo chce to zrobic na wlasna odpowiedzialnosc po za tym ma podkladke chlodzaca i dosc dobre temperatury bez podstawki. 

2.Mam tez drugi problem ktory napisze tutaj bo nie bede otwieral dwoch tematow jakis czas temu wlaczylem w biosie opcje fast boot i teraz za zadne skarby nie moge dostac sie do biosu robilem nawet aktualizacje biosu bo myslalem ze sie opcje zrestartuja ale nie :(. Oczywiscie szybko naciskalem F12 i system sie normalnie uruchamialem ale juz jak klikalem F2 to musialem potem wybierac moj system. Jedynie reaguje podczas wlaczania sie komputer na ESC lecz to wlacza mi nie wiem jak to sie nawet nazywa z tego co zrozumialem to moge tam wpisywac rozne komendy i wlaczyc system z mala iloscia pamieci. Co do tego to czytalem ze restart biosu lecz trzeba rozbierac laptopa co chce zrobic w ostatecznosci. Moze wiadome jest wam czy przy wlaczeniu tej funkcji zmienia sie przycisk wlaczania biosu lub cos w tym stylu i tutaj pojawia sie do was pytanie drodzy forumowicze czy da sie zresetowac bios z windowsa :). Z gory dzieki za pomoc. Dodac moge na koniec ze jest to laptop toshiba c660-1qc

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow lecz mam anglojezyczna wersje windowsa. :) pozdrawiam.

xD---Kopi_ehxepsa.png

Opublikowano

Nie czytając posta od razu mówię że oc na laptopach się nie robi. Za duże temp, nic ci to nie da i zmarnujesz czas.

graphic.png

Opublikowano

Nie czytając posta od razu mówię że oc na laptopach się nie robi. Za duże temp, nic ci to nie da i zmarnujesz czas.

Jakbys przeczytal wiedzial bys ze nie oczekuje takich odpowiedzi a jesli chcesz wiedziec dlaczego przeczytaj post :)

xD---Kopi_ehxepsa.png

Opublikowano

Szukaj jakichs informacji na necie nt. twojego modelu laptopa i oc na nim.

Co do problemu - przytrzymaj F2 albo del, w zaleznosci jakie jest wejscie do biosu, i odpal laptopa trzymajac przycisk, powinno zalapac. jesli nie to sciagnij program do zarzadzania fast bootem ze strony producenta i tam powinna byc opcja wylaczenia albo uruchomienia ustawien biosu po reboocie.

Opublikowano

jak wyżej szukaj sobie skoro nawet pojęcia aktualnie nie masz jaki masz procesor ( z opisu wynika że szajs 2 generacji )  i na dodatek płytę główna z chipsetem odpowiedzialnym za FSB a bez tego nie zrobisz nic zwłaszcza na laptopie. w sumie nawet zapomnij o podkręceniu całkowicie bo to bezsensowne, oc na lapku  do 15% jest praktycznie niezauważalne w wydajności, jedyne co widać to większe grzanie

podłącz klawiaturę na usb i wciskaj klawisze F1, F2 , F10 czy F12 bo głownie te sa od wejścia do biosu , czasem jeszcze ESC wywoła listę napędów z opcja SETUPU czyli wejścia do biosu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

oc lapka nie ma sensu, mija się to z celem (wydajność), masz słabe wyniki w grach zapewne przez karte, gdyż większość laptopów ma ten problem (CPU mocny, GPU do luftu)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Szukaj jakichs informacji na necie nt. twojego modelu laptopa i oc na nim.

Co do problemu - przytrzymaj F2 albo del, w zaleznosci jakie jest wejscie do biosu, i odpal laptopa trzymajac przycisk, powinno zalapac. jesli nie to sciagnij program do zarzadzania fast bootem ze strony producenta i tam powinna byc opcja wylaczenia albo uruchomienia ustawien biosu po reboocie.

Tak z tym programem juz probowalem a nazywa sie on HwSetup i wlaczylem tam z szybkiego na nromalne bootowanie lecz po restarcie jest to samo :x

jak wyżej szukaj sobie skoro nawet pojęcia aktualnie nie masz jaki masz procesor ( z opisu wynika że szajs 2 generacji )  i na dodatek płytę główna z chipsetem odpowiedzialnym za FSB a bez tego nie zrobisz nic zwłaszcza na laptopie. w sumie nawet zapomnij o podkręceniu całkowicie bo to bezsensowne, oc na lapku  do 15% jest praktycznie niezauważalne w wydajności, jedyne co widać to większe grzanie

podłącz klawiaturę na usb i wciskaj klawisze F1, F2 , F10 czy F12 bo głownie te sa od wejścia do biosu , czasem jeszcze ESC wywoła listę napędów z opcja SETUPU czyli wejścia do biosu

Wiem jaki mam procesor i3-2310M.Po prostu pisalem to po paru piwach i nie dopisalem tego. To podkrecanie bezsennsowne czy nie to i tak chce sprobowac jesli wiesz jak to napisz. Co do biosu od F1 do F12 probowalem i lipa, DEL tez nie dziala tylko ESC mi lapie i wchodze nie wiem w co napewno nie w bios moge tam uruchomic system z mala iloscia pamieci i wprowadzac tam jakies komendy.

oc lapka nie ma sensu, mija się to z celem (wydajność), masz słabe wyniki w grach zapewne przez karte, gdyż większość laptopów ma ten problem (CPU mocny, GPU do luftu)

Nie za lezy mi na lepszy osiagach w grach ;x chce tylko sprawdzic czy tego laptopa da sie podkrecic :)

xD---Kopi_ehxepsa.png

Opublikowano

#REF! Co do problemu z biosem rozwiazalem go. A trzeba bylo zrobic tak: jak komputer byl wylaczony przytrzymac F2 a potem wlaczyc laptopa i wszedlem do biosu :)

xD---Kopi_ehxepsa.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...