Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o sektory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wiedzieć, jakie działanie mają sektory na serwerze skkf'a.

KOLEKCJONER POSTÓW:

50 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1k

lUU8K8b.png

Opublikowano

Działanie ?

Nie da się budować zakładać gildi blisko

O to chodzi ? 

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Ta, tyle to ja wiem ale na co to jest po całej mapie. Zeby sobie serwer zaśmiecali pluginami?!

KOLEKCJONER POSTÓW:

50 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1k

lUU8K8b.png

Opublikowano

@translate
Chodzi mu o sektory, regiony mapy. Wytłumaczę wszystko od początku.
Serwer mc.****.net posiada 2 maszyny najprawdopodobniej 1 maszyna=2000zł.
Na jeden sektor może uciągnąć max 200 osób. Jest 10 sektorów na mapie.
Dobra bo zaraz wam zdradze linki do ich pluginów. Do rzeczy.
Przechodzisz naprzykład 2000 kratek u górze pojawia się enderdragon bar z napisem: Przejdziesz na sektor xx za 10 kratek.
XX oznacza nazwe sektora. nq : spawn, s1, w1, f2, f5 itp itd

Opublikowano

Podpowiem - proxy napisane jest w jezyku autorstwa Google.

Do tego dlaczamy znajomosc Javy na poziomie zaawansowonym a dodatkowo matematyka.

Opublikowano

Tak naprawdę to nie ma co ukrywać, pisze z mc.skkf.net, każdy półmózg wie o tym.

Wracając do tematu każdy sektor ma tyle ramu ile potrzebuje, czyli jak jest duzo ludzi to jest duzo ramu..

Są już takie pluginy ale są tak zbugowane, że zostaje samemu napisać plugin. 

• 2 lata później...
Opublikowano

Sam zastanawiałem się jakiś czas o co chodzi z tymi "sektorami" bo mam trochę tyłów jeśli chodzi o rozwój minecrafta. No ale znalazłem odpowiedź i nawet zaciekawiło mnie to rozwiązanie, lecz wyłącznie od strony technicznej. Rozumiem, że ma to służyć jakby dynamicznemu przydziałowi zasobów pod najbardziej używane obszary mapy?

Opublikowano

Sam zastanawiałem się jakiś czas o co chodzi z tymi "sektorami" bo mam trochę tyłów jeśli chodzi o rozwój minecrafta. No ale znalazłem odpowiedź i nawet zaciekawiło mnie to rozwiązanie, lecz wyłącznie od strony technicznej. Rozumiem, że ma to służyć jakby dynamicznemu przydziałowi zasobów pod najbardziej używane obszary mapy?

nie ma to służyć temu że na jeden serwer może przyjać np 3k graczy a nie tylko 400, silnik ma ograniczenie co do graczy dzięki sektorą łaczysz 10 serwerów w jeden duży gdzie moge wejść dużo dużo więcej osób

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

No i z tym się zgodzę bo "wytrzyma" więc chodzi o wydajność. Wydaje mi się, że chyba lepiej zrozumiałem ideę sektorów, bo mają służyć właśnie rozłożeniu obciążenia. Kto się nie zgadza ręka do góry!

Opublikowano

Paperspigot maksymalnie wytrzyma przy 800 osobach przy jakiś 15 tps na dobrych pluginach ;)

jasne 15tps to ty nawet nie masz optymalnej gry xD tytlko scinki wiec takie wytrzymanie to gówno daje. normalnie na spigocie wchodzi po 300 osób przy pluginach i potem już mogą sie zaczać lagi

Co ja tutaj robie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...