Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Root - Czy to bezpieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) mam dla Was kilka pytań odnośnie rootowania. Mam telefon Samsung galaxy trend i chciałbym go zrootowac aby poczitowac sobie niektóre gry, podczas rootowania moze coś się stać z telefonem? nie będzie działać czy coś? Miałem kiedyś samsunga bawiłem się elfami itd było spoko, tego samsunga galaxy mam z miesiąc kupiłem go od plusa nie chciałbym go od razu rozwalic.

65135238787935115850.gif

Opublikowano

1. Podczas rootowania nic się nie może stać złego z telefonem ;) 2. Czasem może się zdarzyć, że nie pobierze Ci się aplikacja, uprzedzając oknem "za mało miejsca" 3. Zawsze można odrootować i jakby nigdy nic nie było

Pomogłem? Daj lajk ;)

Opublikowano

Wszystko zostanie pliki/aplikacje.Co do roota nie ma szans aby coś ci się stało z telefonem chyba że podczas rotowania wyjmiesz szybko telefon i przerwiesz operacje.

Aktualnie mam przerwę od metina masz pytanie napisz na pw na gg mnie szybko nie zobaczysz :D

Opublikowano

Przez roota zrobisz też wiele innycj rzeczy, np. możesz sobie zmienić logo przy starcie zamiast tego Samsung to dajesz sobie jakieś cycki.

graphic.png

RANK - THE GLOBAL ELITE - 1028H

PROFIL STEAM → CLICK

Opublikowano

Rootowanie to nic innego jak wgrywanie Binariów SuperUser pod partycję system.

Żeby root mógł działać poprawnie potrzebna jest jeszcze aplikacja Ja polecam SuperSU autorzy są bardzo hojni dają funkcje PRO za free!.

Rootowanie może spowodować BootLoopa ale to tylko jeżeli nie sformatujesz dalvikcache Program SUPERONECLICK robi to za ciebie.

Telefon można od rootować wystarczy usunąć binaria i aplikację ale wydaje mi się bez sensu unroot.

Telefon po roocie jest zabezpieczony gdyby jakiś "wirus" chciał ci coś porobić w telefonie to SuperUser wszysko ci powie tzn wyświetli komunikat.

Jak by co interesuję się romami czasem "kuchce" swoje dla kolegów więc możesz się mię spytać jak root itd.

@Edit: po roocie polecam usunąć aplikacje z systemu których i tak nie używasz a których nie można normalnie odinstalować.

Tak na boku to root na moim fonie wydłużył czas pracy na baterii.

Napisz do mnie to "razem" zrobimy tego roota tzn ja mówię co masz zrobić a ty robisz jakieś pytanie czy niedociągłość można wtedy szybko naprawić.

Taki poradnik jak zrobić roota:

WSZYSTKO ROBICIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!!

Na początek - wgrywamy recovery mode:

1. Rozpakuj paczkę, z niej skopiuj plik CWM-Superuser_1.0.1.7.zip na zewnętrzną kartę pamięci. Plik recovery.tar zostaw w komputerze.
  2. Wyłącz telefon, odłącz wszystkie kable USB od komputera (zostawiając oczywiście mysz i klawiaturę) i od telefonu.
  3. Delikatnie zdejmij tylną klapkę telefonu, żeby widzieć baterię.
  4. Uruchom telefon w trybie Download Mode naciskając jednocześnie Power + Volume Down + Home. Zaakceptuj ostrzeżenie.
  5. Uruchom na komputerze Odina, zaznacz w nim tylko okienka “f. Reset time” i “PDA”.
  6. Podłącz telefon i sprawdź, czy został prawidłowo wykryty. W Odinie powinno zapalić się żółte okienko z napisem COM(numer np 8).
  7. W Odinie, w okienku PDA wskaż plik recovery.tar
  8. Naciśnij Start. Po zakończeniu procesu w górnym okienku Odina (nad paskiem postępu wgrywania) wyświetli się komunikat o zakończeniu procesu np "RESET!".
  9. Wtedy spokojnie wyjmij baterię i odepnij kabel USB od telefonu. Telefon się wyłączy.
  10. Włóż baterię, zamknij klapkę i uruchom telefon w trybie Recovery Mode naciskając jednocześnie VOL_UP + VOL_DOWN + HOME + POWER. Aby to osiągnąć przycisk głośności naciskamy pośrodku.
  11. Wybieramy "install zip from sd card" i wskazujemy “CWM-Superuser_1.0.1.7.zip”.
  12. Po zakończeniu wybieramy naciskamy Home i wybieramy Reboot Phone.

Paczka:

[wygasło]

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Root sam w sobie jest bezpieczny niebezpieczne jest robienie coś w systemie za pomocą roota nie znając się na tym ;)

50829.png I5-2500k | Asus P8Z68-V PRO |  8GB RAM | HD7790 Sapphire DUAL-X OC 

Opublikowano

Odrootować się da, są do tego apki w Google Play, lub klikasz "Unroot temp" w SuperUserze (Aplikacja po zainstalowaniu roota). :lol:

graphic.png

PROFIL STEAM → CLICK

Pasjonat
Opublikowano

1. Podczas rootowania nic się nie może stać złego z telefonem ;) 2. Czasem może się zdarzyć, że nie pobierze Ci się aplikacja, uprzedzając oknem "za mało miejsca" 3. Zawsze można odrootować i jakby nigdy nic nie było

Pomogłem? Daj lajk ;)

1. I właśnie tutaj wprowadzasz w błąd, ponieważ mój kolega rootował telefon i nieszczęśliwie wyłączyło mu prąd i było już po. Jedynie co pozostało to oddanie go do serwisu ~ miał duże szczęście, ponieważ naprawiały to głąby i nie sprawdzili co dokładnie stało się z telefon.

2. Zgadzam się.

3. I właśnie nie, ponieważ jakieś ślady zawszę zostają. Sprawdzałem na moim telefonie i zawsze coś zostanie, więc jak by nigdy nic tutaj odpada.

Opublikowano

Gdzie ta apke superuser bd miał po zrootowaniu?

Będziesz ją miał w menu z aplikacjami. ^_^

graphic.png

PROFIL STEAM → CLICK

Opublikowano

Jak to jest wada tego typu to raczej sprawdzać tego nie będą (chyba).

graphic.png

PROFIL STEAM → CLICK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...