Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

logitech x530 a... strzelanie?

Jamnik007

Pytanie

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu zakupiłem sobie dosyć mocne głośniki logitech x530, które niestety, przy wyższych tonach "strzelają". Choć strzelaniem był tego nie nazwał, bardziej jakby takie syki pod koniec wysokiego tonu, ledwo słyszalne ale uciążliwe. Co może być tego powodem? Karta dzwiękowa Realtek HD audio z wyjściem 5.1, ale głośniki podłączałem na 3 różne sposoby:

1. W mojej karcie dzwiękowej są 3 wyjścia (tylko), więc ustawiłem dzwięk 5.1 w ustawieniach karty, i podłączyłem na 3 przewody bezpośrednio, rezultat:

Trzaski, trzaski trzelanie przy wysokich tonach okropne, aż ciężko słuchać

2. Zakupiłem 2 reduktory 3.5 jack i zredukowałem to do 1 wyjścia i podłączyłem jako 2.1, subufor napierdalal jak pojebany, wiec zrezygnowalem z tego, ale:

Mniejsze trzaski niż w przypadku 1.

3. W pudełku głośników znalazłem taką małą kostke, to jest przejściówka z tych 3 wtyczek 3.5 jack na 2 satelitki, zakupiłem przejściówke z 2 satelit na 1 3.5 jack, rezultat:

Trzaski są "do zniesienia" ale to nie jest to, czego szukam.

Po spytaniu znajomego informatyka odpowiedział mi, że moja karta podaje dzwięk "hdmi" czy jakoś tak, niestety nie wiedziałem o co chodzi, bo podłączeń satelit bezpośredio pod kompa nie mam.

Czy czeka mnie wymiana karty dzwiękowej? Jeśli już to na jaką, i czy w 100% przyniesie to efekt?

Mam win xp.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hm. W filmikach jest na pewno gorsza jakość dźwięku, czyli wychodzi na to, że Twoja karta nie radzi sobie z przetwarzaniem muzyki w dobrej jakości? :huh: Dziwne.

09071535498836998897.png

Opublikowano

Dzieki bardzo za hujową porade, karta wymieniona na xonara za ponad 3 stówy, nie zmieniło się nic, poza stanem mojego konta. Na przyszłość nie wypowiadaj sie jak GÓWNO WIESZ, z góry dzieki.

Ale przynajmniej ta karta ma naprawde dobry dzwiek 5.1 i dziala nawet na youtube, wiec nie do konca strata kasy.

Opublikowano

Nowe info, troche posprawdzałem i okazuje sie, że to "strzelanie" występuje tylko, gdy puszczam muzyke np. z winampa, windows media player etc. przy youtubie tego nie ma, wie ktoś co może być przyczyną?

Opublikowano

Dzieki bardzo za hujową porade, karta wymieniona na xonara za ponad 3 stówy, nie zmieniło się nic, poza stanem mojego konta. Na przyszłość nie wypowiadaj sie jak GÓWNO WIESZ, z góry dzieki.

Na pewno kupiłeś kartę droższą od samego zestawu (który jest słaby) ?

Próbowałeś puścić muzykę z telefonu ? Od tego zacznij, będzie prościej znaleźć przyczynę problemu. To są budżetowe audio pc, możliwe jest, że po prostu zaczynają siadać, gwarancję zapewne masz.

Opublikowano

Wiesz, dobrą karte to ja moge kupić choćby za 50zl, nie musze wydawać 200zl na karte dzwiekowa, ale narazie chce cos pokombinować z tym, co mam ;p Może poprostu sterowniki??

@2UP

Kase mam, ale wole nie wywalać wszystkiego, bo mam pare wydatków niedługo.

Opublikowano

Popróbuj sterami, chociaż i tak, skoro kupiłeś lepsze głośniki to wymagasz dobrego dzwięku, a im więcej przejściówek i innych gówien, tym jakość gorsza.

09071535498836998897.png

Opublikowano

Nie zaczynają siadać, booooo kupiłem NOWE całkowiecie nowe w neonecie gwarancje oczywiście mam. Po podłączeniu do telefonu brzmią 2x ciszej ale żadnych trasków nie ma, dlatego wiem, że są ok.

Teraz słucham sobie muzyki z youtube, i jest ok, jedynie przy niektórych piosenkach mam te trzaski. Taki problem jest tylko, gdy odtwarzam muzyke z komputera.

A sam zestaw NIE JEST SŁABY! Taki sam ma kolega, tylko że (teraz) ma gorszą karte odemnie, i z kompa puszcza muzyke perfekcyjnie, dzwiek poprostu miód na uszy, a mój jak taki troche szorstki,jak pisek tarty o styropian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...