Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z instalacją Windowsa.

QerDark

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem gdzie o tym napisać.. Przepraszam jeżeli w złym dziale.

Przywiozłem sobie komputer stacjonarny i laptopa. Po sprawdzeniu okazało się że laptop ma spaloną płytę główną. Samodzielnie go rozebrałem i wyjąłem wszystkie działające części (w tym RAM i DYSK). Komputer który przywiozłem był bez dysku. Włożyłem dysk który był w laptopie do komputera stacjonarnego.

Problem polega na tym że nie mogę odpalić komputera na tym systemie który jest na dysku (prawdopodobnie Windows Vista Home Premium OEMAct). Komputer się włącza, ale wyskakuje że nie wykrywa klawiatury.

Myślałem że wgram sobie xp i będzie wszystko w porządku, ale napotkałem na problem mianowicie w menu BIOS nie znalazłem zakładki "Boot". Jest tam tylko: Main, Devices, Startup, Advanced, Security, Power, Exit. Co mam zrobić.. Gdzie mam ustawić żeby instalowało system ze stacji dvd/cd.

Dodam że zastanawiałem się nad sformatowaniem tego dysku. Mam drugi komputer (na chodzi) tylko nie wiem jak sformatować ten dysk. Podłączyć pod sprawny komputer i co dalej?

Co zrobić żeby wgrać nowy system? Jeżeli jest potrzebne formatowanie dysku to jak to zrobić na sprawnym komputerze? I czy to nie sformatuje dysku ze sprawnego komputera?

Sorry za używanie zwrotu "sprawny komputer" chodziło mi o ten który ma wgranego Windowsa xp i bez problemu mogę go włączyć.

Opublikowano

Podłącz ten drugi dysk i za pomocą Mojego komputera sformatuj go

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

To nie działało ale poradziłem sobie przez "Zarządzanie komputerem".
Pozostaje sprawa systemu. Gdy wgrywam xp wszystko jest spoko (zrzuca pliki na dysk i w ogóle) do momentu kiedy komputer ma się ponownie włączyć. Po ponownym włączeniu komputer żąda płyty. Wkładam ją do środka a on wywala błąd że płyta est uszkodzona.

Może nie warto się męczyć? W następnym tygodniu będę miał linuksa. Tylko którego linuksa wybrać (warto wspomnieć że ten komputer będzie do stawiania serwerów)? A i czy jest jakiś program do u-wirtualnienia maszyny czyli FTP z dostępem zdalnym (może jakaś konsola). Jeżeli chodzi o stawianie serwerów to będą to serwery minecraft / Mt2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...