Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składany komputer do 4k

.old

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Kolega mnie poprosił abym mu znalazł jakiś porządny komputer, który by służył do gier. Budżet, jaki przeznaczył na komputer to 4000 zł bez wliczania akcesoriów (myszka, klawiatura, głośniki, monitor czyli sama jednostka centralna). Fajnie jakby to było na molerach czy gdzieś, żeby już tam złożyli cały komputer :) (chodzi o ten kod). Jak coś nie ma być też żadnych bajerów tzn. jakieś podświetlenie itp.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Nie wiem czy minęło 20 min od prośby o pc innej osoby też do 4k, jeden temat niżej.

Zobacz to:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78214&s=67555&s=77780&s=67056&s=77728&s=72512&s=77612&s=77565&s=75515&s=15240

można dać ssd oszczędzając na czymś

jakiś OC będzie robiony?

btw czujnik temp ma płyta główna procesor grafika i dysk wbudowane,chyba chodziło Ci o dodatkowe :P

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Nie wiem czy minęło 20 min od prośby o pc innej osoby też do 4k, jeden temat niżej.

Zobacz to:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=78214&s=67555&s=77780&s=67056&s=77728&s=72512&s=77612&s=77565&s=75515&s=15240

można dać ssd oszczędzając na czymś

jakiś OC będzie robiony?

btw czujnik temp ma płyta główna procesor grafika i dysk wbudowane,chyba chodziło Ci o dodatkowe :P

Wiesz o co chodziło - takie coś gdzie jest np. cdrom taki wyświetlacz z pokrętłami i temperaturą o to mi chodziło :D OC raczej będzie robiony, bo komputer ma na długo starczeć, więc tak. SSD jest szybszy, więc można np. zainstalować system na SSD a pliki na HDD. Jeśli pójdzie mocno po sprzęcie (koszty) to SSD odpada.

A procesor i karta graficzna ma możliwośćw tym zestawie na podkręcenie w przyszłości? Co do tego drugiego tematu to jest to po prostu przypadek ;)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Procesor będziesz mógł podkręcać, bo ma końcówkę "k" czyli odblokowany mnożnik. Kartę graficzną też, bo tu da się chyba każdą podkręcać.

Ten zestaw co podał wakc34 jest dobry, ale można na razie nie kupować dodatkowego chłodzenia, zmienić obudowę na np. gladius m40, zmienić zasilacz na wersję 550W a dołożyć do dysku ssd. Bo różnica jest naprawdę spora i komfort używania systemu jest znacznie większy.

Opublikowano

Na sprzęcie się nie znam, więc gdybyś mógł to zrób zmiany i podaj mi linka z tymi zmianami :) I jak coś podał to wack34, a nie ja :P (popatrz na posty).

Opublikowano

Faktycznie był to zestaw wack34.

Ja proponuję taki: Nie ma chłodzenia ale jest wydajny dysk ssd. Jak będziesz chciał kiedyś podkręcać to dokupisz jakieś chłodzenie np. fortis albo macho.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73797&s=15240&s=73528&s=77565&s=72512&s=73969&s=78874&s=77781&s=77612&s=67056

Jeśli trochę za dużo to można wybrać ten dysk ssd.

http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/crucial-ssd-m4-128gb-sata3-ct128m4ssd1-25,30837.html

Lepiej dołożyć do dysku ssd bo i tak na razie ten procesor jest bardzo wydajny i podkręcenie nie będzie konieczne. A kiedyś gdy wydajność będzie niższa to wtedy można dokupić chłodzenie.

Opublikowano

dodaj 20 zł i masz zalmana z11 -,-. Który jest pewną konstrukcją oraz ma ładny wygląd + 4x wiatraczki.

Ja bym zrezygnował z ssd i dzięki temu wyciągnął gtx 770.

Ten zalman wygląda LIPNIE , a wiatraczki hałasują niemiłosiernie

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Przedstawiłem koledze w/w zestawy, ale jeszcze on zapodał swój: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77781&s=73969&s=78874&s=67056&s=77612&s=72512&s=73528&s=77565&s=15240&s=73797

Co o nim sądzicie?

Przecież ja podałem to samo w linku wyżej, więc jest dobry.

@up

To jest bez sensu. Znacznie lepiej wybrać ssd i w przyszłości dokupić cooler, bo teraz i tak nie będzie potrzeby bo podkręcać ten procesor. A dysk SSD daje naprawdę dużo i systemu używa się znacznie przyjemniej.

Opublikowano

Takie rozwiązanie jakie podał modelar jest dobre. SSD jest szybszy od tradycyjnego, komputer też szybki więc będzie dobrze ;) Cooler w przyszłości kolega dokupi, bo na razie przy takim sprzęcie nie ma potrzeby podkręcania. Niech temat jeszcze będzie otwarty, bo może coś się jeszcze zmieni

Opublikowano

Nie rozumiem jak nie ma sensu kręcenia.. Bierzesz i5 4670k to chyba o tym 4.0-3 wykręcić będziesz chciał.. ( no chyba że cholerna sztuka się trafi jak to w haswell'ach jest ).

Nigdy nie miałem dysku ssd i jakoś mnie to nie przekonuje, jak mam pewność że kiedyś to szlak trafi to podziękuje. Wole pracować wolniej ale bezpieczniej. ( nie mówię że dysk ssd to zła rzecz, nie fajna tylko że no ten zestaw w takim rozwiązaniu jest troche nie ten teges. ).

graphic.png
Opublikowano

No właśnie, nie miałeś nigdy dysku ssd więc nie wiesz jak to w praktyce jest i co daje. I wcale nie jest prawdą że dyski ssd są mniej trwałe, wręcz odwrotnie gdyż tu nie ma mechanicznych części więc jest znacznie mniejsza szansa na uszkodzenie. A ten procesor na razie i tak nie będzie musiał być podkręcony bo i tak jest wydajny. A kiedyś gdy zacznie brakować mu mocy będzie można dokupić jakiś cooler, chociażby fortis czy Zalman CNPS14X. Oba są dobre, dosyć tanie i dobrze nadadzą się do OC. Kupno teraz dysku ssd uprzyjemni używanie systemu i poprawi jego wydajność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...