Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Długi rozruch systemu.

kubaxaxa3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój system to windows 7 ultimate 32 bit. Mam problem z długim uruchamianiem systemu. Trwa ono ponad minutę. Próbowałem zwiększać liczbę procesorów przy starcie systemu , rozruch bez interfejsu GUI , wyłączyłem niepotrzebne programy przy starcie systemy i usługi. Uzywam programu ccleaner do czyszczenia komputera. Skanowałem komputer antywirusem i wszystko okej. Macie może jakieś pomysły co to może być?

Maroon-5-Concert-from-Katrina-Rivera-800

Opublikowano

Witam. Mój system to windows 7 ultimate 32 bit. Mam problem z długim uruchamianiem systemu. Trwa ono ponad minutę. Próbowałem zwiększać liczbę procesorów przy starcie systemu , rozruch bez interfejsu GUI , wyłączyłem niepotrzebne programy przy starcie systemy i usługi. Uzywam programu ccleaner do czyszczenia komputera. Skanowałem komputer antywirusem i wszystko okej. Macie może jakieś pomysły co to może być?

A defragmentacja to pies? :) Ale tak poważnie defragmentacja po czyszczeniu przyspiesza znacznie 32 bitowe systemy. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

A defragmentacja to pies? :) Ale tak poważnie defragmentacja po czyszczeniu przyspiesza znacznie 32 bitowe systemy. :)

ależ skądże to nie pies, przepraszam że od razu nie wspomniałem tego lecz defragmentowałem dyski chyba w sobotę.

Opublikowano

Po prostu z czasem system windows będzie działał coraz wolniej i wolniej, programy które rzekomo przyśpieszają PC i tak nie dadzą rady z długoscią zainstalowanego Windowsa.

Asus M2V-MX

AMD Athlon 64x2 4800+ AM2

2Gb Ram DDRII GoodRAM

160GB Sata II

Gigabyte 8400GS 512mb Full HD

Opublikowano

ależ skądże to nie pies, przepraszam że od razu nie wspomniałem tego lecz defragmentowałem dyski chyba w sobotę.

A system aby na pewno oryginalny? Bez aktywatorów etc.? :)

Po prostu z czasem system windows będzie działał coraz wolniej i wolniej, programy które rzekomo przyśpieszają PC i tak nie dadzą rady z długoscią zainstalowanego Windowsa.

Tak było z Windowsem XP. Obecnie od Visty (wiem, wiem że ona wgl nie pracowała dobrze) system chodzi cały czas z taką samą prędkością chyba że znacznie go obciążysz czy złapiesz wirusa. :)

Opublikowano

A system aby na pewno oryginalny? Bez aktywatorów etc.? :)

Tak było z Windowsem XP. Obecnie od Visty (wiem, wiem że ona wgl nie pracowała dobrze) system chodzi cały czas z taką samą prędkością chyba że znacznie go obciążysz czy złapiesz wirusa. :)

Tak windows jak najbardziej oryginalny :) Cóź może trzeba zrobić formata?

Opublikowano

Tak windows jak najbardziej oryginalny :) Cóź może trzeba zrobić formata?

Ja formatuje komputer co 3 miesiące. :) Jeśli masz duży spadek szybkości to warto.

Opublikowano

Ja formatuje komputer co 3 miesiące. :) Jeśli masz duży spadek szybkości to warto.

Szybkości to raczej nie ale tego startu to i owszem :) wstyd się przyznać ale ostatni mój format był chyba z jakiś rok temu jak nie dłużej... :D

Opublikowano

Szybkości to raczej nie ale tego startu to i owszem :) wstyd się przyznać ale ostatni mój format był chyba z jakiś rok temu jak nie dłużej... :D

Radzę od razu po reinstalacji Windowsa pozbyć się zbędnych funkcji (ultimate ma ich dużo niepotrzebnych dla zwykłego użytkownika) oraz usunąć zbędne programy z autostartu. :)

Opublikowano

Jak już zrobisz formata i zainstalujesz sterowniki i podstawowe programu typu przeglądarka, czytnik pdf czy antywirus to dobrze jest zrobić obraz partycji systemowej by kolejnym razem nie instalować wszystkiego od nowa tylko szybko przywrócić system w którym będą już zainstalowane programy które były podczas robienia obrazu.

Opublikowano

Jak już zrobisz formata i zainstalujesz sterowniki i podstawowe programu typu przeglądarka, czytnik pdf czy antywirus to dobrze jest zrobić obraz partycji systemowej by kolejnym razem nie instalować wszystkiego od nowa tylko szybko przywrócić system w którym będą już zainstalowane programy które były podczas robienia obrazu.

Do tego wyżej polecam program Clonezilla. jest to narzędzie stworzone na bazie Linuxa, a więc jest wolnym oprogramowaniem. Dzięki niemu stworzysz pełną kopie swojego systemu.

http://clonezilla.org/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...