Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Konfiguracja pliku .sub

Nexicoll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi o plik w kliencie Metina, mają one za zadanie wczytywać odpowiednie pixele z danego obrazu, dlatego np.

Wybieranie królestw cała grafika jest w jednym pliku graficznym o pobieranie i wyświetlanie w grze odpowiednich elementów jest już zrobione za pomocą pliku .sub

Otwieramy plik, na którym mamy wszystkie rzeczy a chcemy wykorzystać np. tylko 1 , u mnie jest to grafika do systemu petów i wygląda tak 9xzc.jpg

Gdy otworzymy plik .usb, jakikolwiek mamy następujące linijki

title subImage
- to zostawiamy

version 2.0
- to również zostawiamy

image "nexi"
- tutaj w nawiasach wpisujemy nazwę naszego pliku graficznego, u mnie jest to nexi.tga :D

Teraz zajmiemy się 4 najważniejszym linijkami, które określają nam od jakiego do jakiego pixela, w pionie i poziomie gra ma pobrać . Ja osobiście do tego celu używam Paint.NET

left p
- tutaj wpisujemy wartość biorąc od lewej nasz obraz do obiektu który chcemy umieścić, ja chcę umieścić to kwadratowe ikonko, czyli robię tak bpg8.jpg

i patrzę na prawy dolny róg pierwsza wartość ,czyli przed "x" to poziom a druga, czyli po "x" to pion, my mierzymy left czyli interesuje nas ta pierwsza, u mnie jest to 113, więc wpisujemy w plik .sub

left 113
teraz top czyli od góry , robimy jak poprzednio,z tą róznicą, że patrzymy na drugą liczbę, czyli tę po "x", u mnie jest to 25 , wieć wpisujemy
top 25
e4j2.jpg

right
left to było pixele od lewej strony, na których się obraz zaczynał tu też ciągniemy od lewej storny ale do durgiego końca obrazu, czyli

bk20.jpg

patrzymy tym razem jak przy left na pierwsza liczbę , u mnie jest to 234, więc wpisujemy

right 234
bottom
ostatnie bottom, to tak jak right, tyle że w pionie, czyli ciągniemy od góry obrazu do miejsca zakończenia obiektu

8ok6.jpg

Patrzymy na drugą liczbę, czyli jak u top u mnie jest to 60, więc wpisujemy

bottom 60

Tym oto sposobem wykorzystujemy określone pixele z danego pliku graficznego. Niestety nie wrzucę efektów bo mam już całe pety zrobione i głupio by to wyszło

nexi.png

CYTOWAĆ MOJE POSTY, JEŚLI LICZYCIE NA POMOC !!

Opublikowano

Naprawdę Cię to bawi widzę :D

Mam nadzieje że masz to na ścianie w pokoju powieszone :P

nexi.png

CYTOWAĆ MOJE POSTY, JEŚLI LICZYCIE NA POMOC !!

Opublikowano

do liczenia i znajdowania początku pikseli w tych plikach polecam program GIMP. Samą zasadę łatwiej byłoby wytłumaczyć na przykładzie wektora

wektor_rys.gif

prościej mówiąc, top i left to punkty, w którym zaczynamy rysowanie "wektora", bottom i right to punkty w których znajduje się koniec wektora.

@Endy, krzywuś - ja to mam nad łóżkiem wywieszone :D

cr7r.jpg

57199140501148694665.png

Opublikowano

Śmiechłem.

szq9.png

SYGNATURA BY REEV

Jeżeli potrzebujesz questa, zakodowania strony WWW, podpięcie skryptów pod stronę czy jakiejś nowości do clienta, napisz - pomogę w miarę możliwości.

Opublikowano

endy pro a tak do tamatu to raczej zbędne każdy kto chce coś po swojemu zrobić w cliencie powinien sam najpierw pobawić się w jego struktórze.

Pierdolłem, kurwa normalnie leże i nie wstaje.

Opublikowano

11073806129392018095.jpg

szq9.png

SYGNATURA BY REEV

Jeżeli potrzebujesz questa, zakodowania strony WWW, podpięcie skryptów pod stronę czy jakiejś nowości do clienta, napisz - pomogę w miarę możliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...