Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Windows 7 czy 8?

Saves

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, zamierzam się przerzucić na Win 8, i tutaj pada pytanie czy się opłaca? Posiadam komputer stacjonarny, do przeglądania internetu, grania w gry, słuchania muzyki oraz oglądania filmów. Lepiej zostać przy 7, czy iść do przodu (czyli 8). Moglibyście podać plusy i minusy?

2 pytanie, można mieć 2 systemy na 1 pc?

----------------------

Jak zły dział, to przepraszam, i proszę o przeniesienie.

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Nic mi tą odpowiedzią nie pomogłeś. Też sobie mogę tak powiedzieć, jakieś uzasadnienie czemu 7?

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Można mieć 2 systemy, bo ja mam xp i 7, ale to muli kompa. W 8 masz kafelki ze sportem,pogodą i ludźmi. Potem instalujesz start menu 8 i masz ikone menu. Zawsze możesz go wypróbować na 30 dni.

Opublikowano

Jak już mówicie że np 8. To rozpiszcie się bardziej, nie pisać 'Wole 8'. Prośba. Dzisiaj zamierzam kupić, jeśli podobno lepszy.

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano
Za około 1 do 2 miesięcy wyjdzie taki duży service pack dla Windows 8, który jeszcze bardziej przyśpiesza system. Można go już teraz zainstalować, ja śmigam na nim już od 26 czerwca czyli na Windows 8.1.

Jak w Windows 7 musiałem czekać parę chwil zanim się załaduje i tak dalej to tutaj klikasz 20sekund i już masz ekran logowania.

np. jest bardziej przyszłościowy ponieważ MS nie wyda najnowszego directx dla W7, wiadomo że na razie gry i tak będą wychodzić pod Windows 7 i 8 bo Windows 7 ma większy rynek niż Win8 ale to nie zmienia faktu że Windows 7 w przyszłości będzie tracił na rzecz Windows 8.

Windows 8 ze swoim nowy menu start jest dużo bardziej przejrzysty niż z tym swoim starym menu start... Wystarczy się przyzwyczaić i od razu lepiej pracuje się na tym nowym menu start.

Oczywiście aby jeszcze bardziej poszerzyć funkcjonalność Windows 8 polecam już teraz założyć Konto Microsoft na stronie http://live.com daje nam darmowy dysk Skydrive 7GB synchronizuje masę rzeczy więc w razie formata dużo ustawień dociągnie sobie z chmury.

Jeśli chodzi o kernel oczywiście jest nowy w Windows 8.1 też jest nowszy niż ten z Windows 7. Co do panelu sterowania to nie zmienił się on kompletnie w stosunku do Windows 7.

Został za to dodany dodatkowy panel sterowania gdzie są same najważniejsze funkcji no i takie, których wcześniej nie było, ten drugi panel sterowania znajduje się w trybie metro.

W windows 8.1 została ulepszona obsługa dwóch monitorów dzięki czemu możemy wyświetlać aplikacje metro jednocześnie na dwóch monitorach w Windows 8 nie było to możliwe.

w Windows 8.1 mamy możliwość wybrania gdzie ma się rozpoczynać start systemu czy do menu start czy od razu do pulpitu.

Co do instalacji dwóch systemów na jednym PC, oczywiście możesz to zrobić i jeden system nie wpływa na drugi w żadnych wypadku oczywiście poza zajętym miejscem na dysku ale to chyba oczywiste.

Windows 8 możesz zakupić w Wersji Pro i w normalnej (Windows 8, Windows 8 Pro) Jeśli nie jesteś jakimś poweruserem nie potrzebujesz raczej szyfrowania dysków :) Bierz tańszą wersję Windows 8 polecam na przyszłość o ile konfiguracja PC pozwoli brać wersję 64bit.

W Windows 8 został ulepszony filtr Smart Screen, który teraz chroni również sam komputer a nie tylko internet explorera tak jak to było w Windows 7.... Filtr Smart Screen można oczywiście wyłączyć.

Windows 8 zdecydowanie lepiej potrafi wykorzystać zasoby komputera i producenci byli źli na microsoft ponieważ pierwszy raz od początku nowy system MS nie podniósł wymagań co do systemu a można powiedzieć że nawet trochę je obniżył.

_____________-__________________________________________________

W Windows 8.1 jest możliwość ustawienia własnej tapety pod menu start co sprawia wrażenie spójności między pulpitem z interfejsem metro, w Windows 8 ta różnica była znaczna a chodziło tutaj tylko o zwykłą tapetę, która w Windows 8.1 bardzo podniosła tak zwane user experience.

W Windows 8.1 została ulepszona wyszukiwarka systemowa prezentuje ona znaczenie więcej wyników również w sieci jaki i z naszego komputera.

Skydrive w Windows 8.1 został jeszcze bardziej zintegrowany do tego stopnia, że niektóre pliki są na naszym dysku tylko jako meta dane jeśli chcemy je otworzyć system dopiero dociąga je. Możemy oczywiście wybrać, które pliki mają być dostępne w trybie Offline.

Jako że będziesz pierwszy raz miał styczność z nowy systemem od Microsoftu polecam mój kanał na YouTube, znajdziesz tam masę tutoriali na temat Windows 8 i jego obsługi :)

Więc zdecydowanie polecam Windows 8 a już za w sumie kilka chwil będzie Windows 8.1. Każdy posiadacz Windows 8 będzie mógł bez płatnie zaktualizować swój system do najnowszego wydania.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Polecam 8, choć pewnie mi zainstalują 7, to chciałbym dokupić upgrade do 8. ;-)

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

8 bardzIej na firm, niektore gry moga nie dzialac, ja polecam do gierek 7 i tyle.

Podaj mi grę, która działa na W7 a na W8 nie działa :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

8 jest widocznie wydajniejszy, tutaj nie ma akurat plusów przemawiających za 7 tym bardziej że jest Start8. Po prostu lepszy system zrobili i tyle.

Opublikowano

8 jest szybszy, stabilniejszy i nowszy. Wszytkie gry które działały na 7, odpalają się na 8.

graphic.png

Opublikowano

Przekonaliście mnie, jutro lecę kupić system. Bałem się że większość gier nie będzie funkcjonować itp. Lajki poleciały. Wielkie dzięki :)

Proszę zamknąć.

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...