Skocz do zawartości

Blad przy odpalaniu servera

6 odpowiedzi w tym temacie

zryw

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Czas Online: 10m 2s
Witam ponownie.

Chcialem sie zapytac co moze byc przyczyna mojego problemu, mianowicie kiedy uruchamiam server wszystko jest w porzadku i wszystko sie laduje bez problemu do momentu Rankingserver. Podczas uruchamiania rankingserver wyskakuje mi blad : ODBC connection error. Lecz nie przeszkadza on polaczeniu sie rankingserver, poniewarz pisze ze jest on uruchomiony.

To byl pierwszy problem a teraz drugi. Gdy wlaczam gre nie widze listy serverow ani nie moge wejsc do menu (klikajac esc), wydaje mi sie ze moze to byc wina maina ale nie jestem pewien... ip zmienione hex editorem.

Uzywam wersji plikow pod mu 1.07v. Oto tutorial jakiego uzylem:XxX - //Nie podajemy linków do innego forum !
Wszystko robilem zgodnie z nim a w komentarzach pisza ze dziala...

Chcialbym rowniez zaznaczyc ze jestem w tym poczatkujacy i dopiero sie ucze, chcialem po prostu odpalic serva pokombinowac w plikach i zobaczyc jak wszystko dziala, wtedy dopiero pomyslal bym o publicznym serverze;)

Ponizej ss bledu i ip w mainie (nie jestem pewien czy poprawnie to wpisalem...)

Zaloguj się bądź Zarejestruj aby zobaczyć tą ukrytą treść

PS. Teraz podczas uruchamiania serva zobaczylem ze przy eventserver tez jest blad ale ekran eventserver pojawia sie na doslownie ulamek sekundy i ledwo go widze. Blad cos kolo: ODBC fail. Bynajmniej tyle zdazylem zauwarzyc.

//EDIT: Chwilke pogrzebalem w plikach i zajrzalem do error logow.

EVENTSERVER

16:49:10 QNO : 3, TID : 2, DB ODBC CONNECT [FAIL]
16:49:10 SQLSTATE:IM002, Áø´ÜÁ¤º¸:[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified

Skopiowane prosto z error loga eventservera.

RANKINGSERVER

16:49:17 SQLSTATE:IM002, Áø´ÜÁ¤º¸:[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified

16:49:18 RankingServer Connected
17:4:13 SQLSTATE:IM002, Áø´ÜÁ¤º¸:[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified

17:5:10 bind() error : 10048
17:5:10 RankingServer Connected
17:5:10 listen() error : 10022
17:5:10 WSAAccept() error : 10022

A oto error log z ranking servera. Chcialbym rownierz dodac ze ostatnia linijka powtarza sie paredziesiat razy.

Jak narazie jestem zajety ale jak wroce i cos znajde to napisze rozwiazanie mojego problemu:) Z gory dzieki za pomoc:)

Użytkownik Misiek4Ever edytował ten post 24 sierpień 2011 - 22:15
link do forum

Pani Kasia

Activated

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Gadu Gadu:7777
  • Lokacja:Mpcforum.pl
  • Czas Online:: 1d 48m 56s

Misiek4Ever

MPC Elite

• exModerator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 957 postów
  • Lokacja:Szczecin
  • Hobby:Grafika oraz animacja 3D,
    ogólnie informatyka.
  • Czas Online: 3d 8h 54m 54s
1 error związany jest z brakiem rejestru ODBC w systemie, lub po prostu został źle wprowadzony (zły plik czy coś... ).

Co do braku widoczności serwera...

Masz router ?

Jak tak, to poczytaj :

Jak nie, to wpisałeś gdzieś źle ip czy coś.

Odpal w prawym dolnym rogu obok godziny (na pasku zadań :'p ). ikonkę CS (2x kliknij) i wrzuć tutaj screena.
Człowiek jest kotem ^ ^

http://www.youtube.com/watch?v=aVvqFqITYlY

zryw

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 6 postów
No tak zupelnie o tym zapomnialem... a co do ODBC to wydaje mi sie ze powinno byc wszystko ok bo to bylo specjalnie zrobione odbc pod 64 bitowe systemy, ale jeszcze sie temu przyjrze bo dopiero mam czas. A miejsca w ktore mialem wpisac ip sa podane w tym tutku do tych plikow i ponoc innym dziala wiec to raczej nie to. Jeszcze sie pobawie i podam rezultaty;)

A oto screen CS'a

Ok problem z eventserver rozwiazany, musialem recznie skonfigurowac odbc poniewarz nie bylo to uwzglednione w odbc dostarczonym z plikami (na pewno od kogos skopiowanie).

Teraz musze sie zajac rankingserverem.

Uruchomilem juz server bez zadnych przeszkod:) problem byl taki sam jak z eventserver. Teraz musze sie rozprawic z routerem.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nie chce zakladac kolejnego tematu i zasmiecac forum wiec napisze tutaj;p

Po wlaczeniu servera chce wejsc do gry i nie moge sie polaczyc. Pisze ze jestem rozlaczony z serverem. Porty odblokowalem niby ale tez nie wiem dokladnie jakie mam odblokowac (pliki to totalny gotowiec, tylko zmienic konfiguracje i w paru miejscach cos zmienic) wykluczajac te odbc nieszczesne;p

Main jest edytowany hex editorem i zmienilem w nim ip, zreszta podalem ss wyzej. Client na pewno dobry... juz dzisiaj nie mam sily wiec zajme sie tym jutro.

Użytkownik zryw edytował ten post 25 sierpień 2011 - 00:38

Misiek4Ever

MPC Elite

• exModerator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 957 postów
    ogólnie informatyka.
@UP

Z serwem się nie połączysz, ponieważ jak widzisz po lewej stronie nie ma żadnego serwa.
Przez ODBC na 90% ... Musisz z tym pomyśleć.

Jeżeli nie wiesz jak, to odpal ODBC (plik rejestru) jako administrator, przy wyłączonym antyvirusie (jak masz) oraz FireWallu...

Czasami miałem przez te 2 rzeczy z tym problem.
Nie zaszkodzi spróbować.

@Edit

@UP
Router to już mały problem ^ ^
Pamiętaj tylko, żebyś odblokował wymagane porty do pracy serwa, a nie wszystkie :'p
Człowiek jest kotem ^ ^

zryw

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 6 postów
Przyjrze sie temu odbc a co do clienta to sprawdzilem wszystko i jest ta sama ver co w CS wiec powinno dzialac... poszukam w pozostalych bo juz te dwa (event serv i ranking serv) mam zrobione.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ciagle ten sam problem z polaczeniem sie do servera;/ nie mam juz pojecia co moze byc przyczyna i nigdzie nie widze bledow...

Użytkownik zryw edytował ten post 25 sierpień 2011 - 18:47

Misiek4Ever

MPC Elite

• exModerator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 957 postów
    ogólnie informatyka.
Bardzo dziwne ...

Poszukam... jak coś znajdę to dam Ci znać w edit
Człowiek jest kotem ^ ^

Pani Kasia

Activated

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Gadu Gadu:7777
  • Lokacja:Mpcforum.pl
  • Czas Online:: 1d 48m 56s

zryw

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 6 postów
Wiec tak, udalo mi sie w koncu po wielu zmaganiach postawic server s4 bez adnych bugow:) tak jak to chcialem na poczatku. Ale... Po odpaleniu gier zauwarzylem pare bugow (spowodowanych na 90% konfiguracja servera).

1- po zrobieniu 3rd questa i przelogowaniu sie na ta postac nie ma ona zrobionego 3rd questa (jakby znikalo gdzies to) i to niebylby taki proglem... ale niestety razem z questem znikaja 3rd wingi...
2- w plikach znalazlem plik odpowiedzialny za itemy ancient i opcje ktore moge im dodac. Ustawilem wszystko tak zeby dalo sie dac johy i exe opcje w ancienty oraz exe opcje w s4 itemach. Wszystko ladnie dziala ale zauwarzylem ze w niektorych itemach ancient nie dziala mi dodawanie exe opcji i johoe ( nie sprawdzalem wszystkich ale do tej pory zauwarzylem dragon armor i spodnie od setu vicious).
3- na serverze mam pc points store. wydaje mi sie ze dziala ale... nie dostaje za nic punktow i mam -1 punkt.
4- naprawiony ale moze byc on w jakis sposob powiazany (czego nie jestem pewien) . Po warpie do CW albo jakichs jeszcze innych map (nie pamietam nazw) dostawalem dc. W pliku odpowiedzialnym za jakis event (juz nie pamietam jakim) musialem zamiast 0 w pewnym miejscu wpisac 1 (paru miejscach w sumie ;p w tym samym rzedzie) nazwa tego rzedu byla chyba enable cos tam;p. i dzieki temu rozwiazelm ten problem.

Teraz mam pytania dotyczace tych bugow.

Gdzie moge znalezc plik odpowiedzialny za 3rd quest, albo jaka jest jego nazwa?
Co moze byc przyczyna i jaki jest plik odpowiedzialny za ancienty?
To samo co wyzej ale z pc points.
I ostatnie czy jest to powiazane z powyzszymi bugami?

Dodatkowo chcialbym sie spytac w jaki sposob moge sprawdzic czy dziala antyhack zamontowany w cliencie? tzn nie moge odpalic cheatow ale nie wiem czy to dzieki temu antyhackowi bo nie zamyka okna cheatu. biblioteke podpiolem pod maina uzywajac ollego... antyhack jaki uzywam jest antyhack zrobiony przez pinkofa- poniewarz wyczytalem iz jest naprawde dobry... acha, jeszcze chcialem napisac ze podczas uruchamiania clienta nie wlacza sie splash... i tutaj chcialbym sie zapytac czy otwarcie splasha jest zaimplementowane do dllki czy musialbym to jakos dodatkowo podpiac do maina?

PS. Czy jest jakis program do edycji GS itp? jesli tak to poprosilbym o linka lub upload, teraz bardzo sie spiesze (dlatego wlasnie na razie nie moge go szukac) i bede dopiero pozniej.

Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi i przepraszam za moje bledy ale sie spiesze.

Nie zakladalem nowego tematu poniewarz nie chce zasmiecac forum.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych